'Siyasi iktidar YALANDAN besleniyor'

Türkiye’de artan enflasyon ve işsizlikle ilgili tartışmalar sürerken, Prof. Dr. Duran Bülbül, iktidarın açıklamalarına yanıt vererek çelişkileri ortaya koydu. Bülbül, Türkiye’nin stagflasyon ve slumpflasyon yaşadığını, enflasyonun düşmediğini ve bunun sonucunda derin yoksulluk ve işsizlik ile karşı karşıya kalındığını belirtti...

Enflasyon açıklaması dikkat
'Siyasi iktidar yalandan besleniyor' 

Türkiye'de yaşayan vatandaşlar her geçen gün gözünü yeni bir zam haberine açarken Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye ekonomisinin iyileştiğini söylemesi durumun çelişkisini ortaya koydu.

12 Punto'dan Gamze Tamer'in haberinde, Son zamanlarda gelen zamların yanı sıra artan işsizlikle beraber ülkedeki vatandaşlar isyan ederken Prof. Dr. Duran Bülbül, konuyla ilgili yaptığı paylaşımda iktidarın 'enflasyon' açıklamasına yanıt verdi. 

Bülbül paylaşımında, "Uzun süredir devam eden ve hala yüksek olan, enflasyon sonucu, ekonomi durgunluğa (stagflasyon) girdi. İktidar yetkilileri bunu enflasyon düştü diye açıklıyor. O zaman neden, hala petrole ve ürünlerine zam yapıyorsunuz. Gıda fiyatları her gün zamlanıyor. Yalan sermayeleri olmuş." ifadelerine yer verdi.

ENFLASYON DÜŞTÜ MÜ?

Prof. Dr. Duran Bülbül, enflasyon ve stagflasyon ile ilgili 12punto'ya yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

"Aslında ülkemizde enflasyon düşmüyor. Enflasyon düşmüş olsa, fiyatların da reel olarak aşağı düşmesi lazım dolayısıyla da vergilerin düşürülmesi lazım. Faizin düşmesi gerekir. Ancak siyasi iktidar var gücüyle zam yapmaya devam ediyor. Bu başlı başına bir çelişki. Diğer bir çelişki ise enflasyon düşüyor olsa, işletmelerin battıklarını, iflas ettiklerini görmeyiz. Ancak son dönemlerde bunu çok fazla görüyoruz. Bunun sonucu derin işsizlik ve derin yoksulluktur. Yani ekonomi daralıyor ve küçülüyor."

 

"YÜKSEK KAR İLE SATIYORLAR"

Bülbül, "Diğer bir sorun ise bankalarla politika faizi ile piyasa faizi arasında ciddi derecede farklar oluşmuş durumda. En temel sorun ise, mali oligarşi (bankalar) piyasaya resmen bir operasyon çekti ve bunun en büyük nedeni siyasi iktidarın düşüremediği politika faizini kendi içinde 3 puan indirmesi. Yaklaşık olarak 50'lerle para topluyorlardı ancak şimdi 47'lerle para topluyorlar. Bunu da gidip hazineye satıyorlar. Hazineye satma nedenleri ise risksiz para satıyorlar. Çünkü bu paranın dönüş garantisi var. Tüketici kredileri gibi, bireysel krediler gibi... Dönmeme riski yok. Yüksek kar ile satıyorlar ve bunu siyasi iktidar biliyor. Hatta iktidar hazinenin açıklarını kapatmak için  bankaları taşeron olarak kullanıyor" şeklinde konuştu.

"EKONOMİ CİDDİ BİR ŞEKİLDE SLUMPFLASYONA GİRDİ"

Ülkede üretimin gittikçe düşeceğini dile getiren Bülbül, "Ekonomi ciddi bir şekilde slumpflasyona girmiş durumda. Daha doğrusu ekonomi bir anda slumpflasyon yaşıyor bir anda stagflasyon yaşıyor. Burada yaşanan siyasi iktidarın bir başarısı değil, ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Bunu anlamı da şudur; Fakir daha fakir olacak, yoksul daha yoksul olacak, zengin ise daha zengin olacak. Bu politikanın temeli ise şu; Ekonomi gittikçe daralıyor daraldıkça da daha çok işsizlikle karşı kaşrıya kalacağız. Üretim gittikte düşecek. Türkiye ekonomisi ithal yaptıkça ihraç yapan bir ekonomi, ithal yaptıkça üreten bir ekonomi" dedi.

"TÜRK SANAYİSİ BİR YAMAMA SANAYİSİ"

Türk sanayisinde kaliteli malların üretilemediğini ifade eden Prof. Dr. Duran Bülbül, "Türk sanayisi bir yamama sanayisi. Yani kalitesi yüksek mallar üretemiyor, kalitesi ve rekabet gücü düşük mallar üretiyor. o nedenle yurt dışı mallarla rekabet edemiyoruz. Yüksek inovasyon ve arge değeri olan mallar üretemiyoruz. O nedenle biz yurt dışından mallar üretip burada yamama yapıp tekrar ihraç ediyoruz" şeklinde konuştu.

Siyasi iktidarın ekonomi politikasında olumlu yönde hiçbir şey yapmadığını söyleyen Bülbül, "Siyasi iktidar hiçbir ekonomik model uygulamadı, tedbir almadı. Sadece fiyatları yükselterek zam yaparak enflasyonu düşürdüğünü zannediyor ancak hayır enflasyon düşmedi, yükselmeye devam ediyor. Bununla beraber fakir daha çok fakirleşmeye devam ediyor." dedi.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..