Engellenen tarikat yurdu manşetini 3 gazete birden bastı..

İzmir’de yayımlanan Yenigün gazetesinin cemaat yurduna dair haberi matbaa tarafından engellendi. Gazete, manşetini geri çekmek zorunda kaldı, İzmirli gazeteler duruma tepki gösterdi...

Işıkçılar cemaati basını sansürledi: Engellenen tarikat yurdu manşetini 3 gazete birden bastı

İzmir'de yayın yapan Yenigün Gazetesi öğrencilerin barınma sorunu ve devlet eliyle önü açılan tarikat yurtlarını dünkü manşetine taşımak istedi.

Muhabir Sıla Arabacıoğlu'nun haberinde "barınma boşluğunun tarikat ve cemaatlere ait yandaş vakıf ve dernekler doldurulduğuna" dikkat çekildi. Bunun bir örneği olarak İzmir Buca'da Atatürk Mahallesi’nde Işıkçılar Cemaati’ne ait olduğu bilinen İhlas Vakfı'nın geniş kapasiteli bir erkek öğrenci yurdu açtığı belirtildi.

Haberde geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan İzmir Yusuf Ziya Yalçın Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu’nun bin 600 metrekarelik alanda 6 katlı olarak inşa edildiği söylendi.

Ayrıca Çiğli’de Süleymancılara ait bir yurt inşa edilmek istenirken Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi'nin harekete geçtiği de hatırlatıldı. Muhabir, Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi Sözcüsü Avukat Emel Diril'den de görüş aldı. Tarikatlara alan açmak için yurt sorunu yaratıldığını söyleyen Diril, "Cemaatler her gün çalışıyor ve boşluk kalan alanları dolduruyor" dedi.

Gazetenin hazırlanan ancak basılmasına engel olunan manşeti ve yerine basılan Mustafa Kemal fotoğrafı.

Cemaatin matbaası manşeti engelledi

Haber, "Boşluğa ‘Işık’ Sızdı" başlığıyla gazete manşeti yapılmak istendi ancak baskı aşamasında matbaa gazeteyi basmayı reddetti. Gazetenin basıldığı İhlas Matbaacılık'ın İhlas Vakfı'yla bağlantılı olduğu öğrenildi.

Öte yandan gazete dün tasarımını değiştirerek, Mustafa Kemal'i manşetine taşıdı.

Yenigün Genel Yayın Yönetmeni Hakan Dirik de konuyu köşesine taşıdı. Duruma tepki gösteren Dirik şöyle yazdı:

"Matbaa, önce imtiyaz sahibimiz Mesut Şimşek’e ulaşmış, 'Biz bu manşetle gazetenizi basmayız' diye. Haber ve tasarım aşamasında küçük bir ihmal yaptığımızı, Şimşek’in durumu iletmesiyle anlamış olduk. Çünkü gazetemiz 'Işıklar içinde' basılıyordu.

"O saatte, çeşitli baskı seçenekleri üretmek kağıt üzerinde mümkün olsa da, gerçekte çok da seçeneğimiz yok. Ya haberi kaldıracağız ve boyun eğeceğiz, ya da direneceğiz! 'Gazete aynen kalsın' seçeneği zaten masaya gelemiyor. Ertesi gün gazete basılıp piyasaya çıkmazsa, gelecek yaptırımlarla, yaklaşık 30 çalışanımızın istihdam güvencesi sarsılacak. Anlaşıldı ki Eylül, Ekim derken, asıl 'gece' zor geçecek."

Ayrıca gazetenin matbaasıyla sözleşmesini feshettiği öğrenildi.

İzmirli gazetelerden tepki: 'Susturamazsınız'

İzmirli gazeteler de duruma sessiz kalmadı.

Dokuz Eylül Gazetesi, İzGazete ve Yeniİzmir Gazetesi sansüre karşı durdu ve bugün sansürlenen gazetenin manşetiyle çıktı. Yeniİzmir Gazetesi, "Basına matbaa sansürü" dedi. Dokuz Eylül Gazetesi "Susturamazsınız" üst manşetiyle, "Halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkını gasp eden baskılar kabul edilemez" ifadelerini kullandı. İzGazete'yse "Sansüre, cemaatlere, karanlığa tehdide teslim olmayız" diyerek YeniGün'ün yayımlanmayan manşetini paylaştı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Merkezi'nin “Basın Hürdür Sansürlenemez” etiketiyle yaptığı paylaşımda da şöyle denildi:

“Türkiye basın tarihi matbaa baskınlarıyla, savcılık kararıyla gazete toplatmalarla, yayın yasakları ve gazete kapatmalarla doludur. İzmir’de yayımlanan Yenigün gazetesinin manşetinin matbaa eliyle sansürlenmesi, basın tarihine geçecek kara bir lekedir. Öte yandan 2024 yılındayız ve bilginin yayılmasını engellemek mümkün değil. Hem sansürcülere bir ders vermek hem de Yenigün’deki meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu duyurmak üzere, bugün okuyucuya ulaştırılmayan manşeti yayımlıyoruz.”

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..