Yağmanın yeni adı ORMAN PARKI!

Antalya’da kent merkezine yakın konumdaki Gökdere Vadisi’nde 120 bin metrekarelik ormanlık alan, yoğun bir yapılaşmayı da içeren konaklamalı orman parkı yapılmak üzere 20 yıllığına kiraya verilecek...

Yağmanın yeni adı orman parkı!

Antalya’nın Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunan Gökdere Vadisi’nde yaklaşık 17 futbol sahası büyüklüğündeki 120 bin 540 m2’lik orman alanı "konaklamalı orman parkı" olarak işletilmek üzere 20 yıllığına kiraya verilecek. 

Yangına hassas bölgede yer alan orman arazisinde yaklaşık 2 bin 500 m3’lik yapılaşmanın yanı sıra her biri 80 m2’den oluşan 130 çadırlık kamp alanı ile 70 adet de karavan kamp alanı yapılabilecek. 

Yıllık 2 milyon 510 bin TL tahmini bedel üzerinde ihaleye çıkarılan devasa orman arazisinde yüzme havuzunu da içeren yapılaşma önerileri arasında kır kahvesi, lokanta, büfe, otopark, ibadet yeri, çocuk oyun alanı ve sağlık tesisi gibi bölümler yer alıyor.

Orman arazilerinde yağmanın yeni adı: Orman parkı ihaleleri

soL'dan Yusuf Yavuz'un haberinde, Orman arazilerinde yapılaşmaya da yol açan konaklamalı ve konaklamasız "orman parkı" ihaleleri her geçen gün artıyor. Orman varlığı bakımından Türkiye’de ilk sırada yer alan Antalya söz konusu ihalelerde başı çekiyor. Geçtiğimiz ay Kaş’a bağlı Bezirgân Mahallesi sınırlarında deniz manzaralı 20 bin m2’lik orman arazisi için yapılan "konaklamasız orman parkı" ihalesi ilçede tepkilere neden olmuştu.

Gökdere Vadisi’nde 120 bin metrekarelik orman arazisi ihaleye çıkıyor

Şimdi de Konyaaltı ilçesi sınırlarındaki Gökdere Vadisi’nde devasa büyüklükteki orman arazisi için "konaklamalı orman parkı" olarak ihale yapılacak. Gökdere Vadisi'nin batı kesiminde Kocaköy Mevkii’nde yer alan 120 bin m2’lik orman arazisi "konaklaması orman parkı" olarak işletilmek üzere ihaleye çıkarılıyor. Söz konusu arazinin büyüklüğü yaklaşık 17 futbol sahası kadar alanı kaplıyor. 15 Ekim 2024 tarihinde kiralama ihalesi yapılacağı duyurulan orman parkı için hazırlanan ihale dosyasında önerilen yapı ve tesislerin eğimli orman arazisinde yüzlerce metrekarelik yapılaşmaya gidileceğini ortaya koyuyor.

Gökdere Vadisi, Sivridağ YHGS ile Beydağları Sahil Milli Parkı arasındaki bölgede yer alıyor.

Yüzme havuzu, lokanta, kır kahvesi ve ibadethane

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılacak olan Gökdere-1 Orman Parkı, 12,54 hektarlık orman arazisini kapsıyor. Hazırlanan ihale dosyasında önerilen yapılaşma önerileri ise "orman parkı" adıyla bölgede devasa bir turizm tesisi inşa edileceğini gösteriyor. Buna göre 312 m2’lik bir yüzme havuzu önerisini de içeren orman parkında, 250’şer metrekare taban alanı olan birer adet kır lokantası ve restoran, 100 m2 sıhhi tesis kompleksi, 500 m2’lik otopark, 1000 m2’lik çocuk oyun alanı, 30 m2’lik yöresel ürünler satış yeri, 20 m2’lik büfe, 5 m2’lik ibadethane, 4 m2’lik tuvalet ve 15 m2’lik alanda giriş kontrol noktası inşa edilebilecek.

Toplam 200 ayrı çadır ve karavan kamp alanı oluşturulacak

Kiralama ihalesi için hazırlanan dosyada orman parkı için ayrıca her biri 80 m2’den oluşan 130 çadırlık kamp alanı ile her biri 80 m2’den oluşan 70 ayrı karavan kamp yeri yapılması da öneriliyor.

120 bin metrekare orman arazisine yıllık 2,5 milyon kira öngörüldü

15 Ekim 2024 tarihinde Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi’nde yapılacağı duyurulan ihale için 2 milyon 510 bin TL tahmini yıllık kira bedelinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan 753 bin TL’lik geçici teminat bedeli isteniyor. İhaleyi kazanan özel ya da tüzel kişiler Gökdere Vadisi’ndeki 120 bin m2’den büyük bir orman arazisini 20 yıllığına işletme hakkını elde edecek.

Korunan alanların ortasında, yangına hassas bölgede

Yangına hassas bir bölgede yer alan ve kızılçam ağaçlarının yoğun olduğu orman arazisindeki yapılaşma ve buna bağlı oluşacak insan baskısı ise endişe yaratıyor. Kiralamaya konu olan orman arazisinin kuzey batısında, Sivridağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, güneyinde ise Beydağları Sahil Milli Parkı bulunuyor.

Kiralamaya konu orman arazisi Gökdere Vadisinin batı yamacında yer alıyor.

Yönetmelik değişti, orman parkları öne çıkarıldı

Öte yandan hazine ve orman arazilerinin turizme tahsisini düzenleyen "Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik"te yapılan değişiklikle orman arazilerinde turizm amaçlı yapılan tahsislerde "mesire yerlerini" ibaresi, "orman parklarını" olarak değiştirildi. 28 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile özellikle turizm potansiyeli yüksek olan bölgelerdeki orman arazilerinin "orman parkı" başlığı altında kiralanmasını hızlandıracağı belirtiliyor.

Orman parklarında imar planı şartı aranmıyor

Mayıs 2022’de yayımlanan Orman Parkları Yönetmeliği, kıyı şeridinde kalan alanlar dışında orman parklarında imar planı şartı aranmayacağını belirtiyor. Yönetmeliğin "Yapı ve Tesisler" bölümünü içeren 6. Maddesi şöyle:

"Orman parklarında, idarenin ve ziyaretçilerin zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak olan, taban alanı 250 metrekareyi ve kat adedi bir bodrum kat ve çatı arası hariç ikiyi geçmeyecek şekilde yapılacak yapı ve tesisler, Genel Müdürlükçe belirlenen esaslara göre, gelişim ve yönetim planlarına uygun olarak yapılır. Bu alanlar için imar planı şartı aranmaz."

Baharda Gökdere Vadisi.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..