2025 için 'sürprizsiz' rakam verdi: Asgari ücret 22 bin 952 lira olabilir...
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralıkta toplanacak. Milyonlar asgari ücret görüşmelerine odaklanmışken, Hazine eski müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez de yüzde 35’lik artışa işaret etti. Yüzde 35 zam uygulanması halinde 17.002 liralık asgari ücret 2025’te 22.952 lirada kalacak...Merkez Bankası’nın (TCMB) kasımda faizi sabit tutup, aralıkta bir indirime göz kırptığı kararını değerlendirdi. Eğilmez, Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 21 Kasım’daki toplantısının karar metninde önceki toplantıların karar metinlerine göre farklı ifadelerin yer aldığını aktararak, “Maliye politikasının para politikasıyla eşgüdümünün artmış olmasına yapılan vurgu belki de PPK karar metninin en önemli parçasıdır” dedi.
Ekonomide daralma eğilimi belirginleşirken sanayici, KOBİ ve esnafın şikayetlerinin de arttığını anımsatan Eğilmez, reel sektörden kârların azaldığına dair gelen açıklamalara dikkat çekerek, “Bu nedenle de asgari ücretin beklenen enflasyona göre artması gerektiğini öne sürüyor ve bu gerçekleşmediği takdirde eleman çıkarmak zorunda kalacaklarını ifade ediyor. Asgari ücretliler, emekliler ve ücretlilerin çoğu da aldıkları ücretle geçinemediklerini öne sürüyor ve ücretlerinin en az geçmiş enflasyon kadar artırılmasını talep ediyor” dedi.
TARİH VERDİ
Faizde 2 puanlık indirime işaret eden Eğilmez, “TCMB’nin, hükümete destek olmak amacıyla aralıkta faizi iki puan indirmesiyle reel sektörü sakinleştirmesi, ocakta hükümetin asgari ücreti yüzde 35 oranında artırarak emekçilerin tepkisini bir nebze olsun azaltması ve böylece sermaye ile emeği asgari müşterekte buluşturması sürpriz olmaz” ifadelerini kullandı.
Yüzde 35 zam uygulanması halinde 17.002 liralık asgari ücret 2025’te 22.952 lirada kalacak.
‘Baz etkisi dışında düşüş eğilimi yok’
Enflasyonun, beklendiği şekilde düşmediğini vurgulayan Dr. Mahfi Eğilmez, “Baz etkisi ötesinde bir düşüş eğilimi ortaya çıkmadı. Baz etkisi dışında bir düşüş ortaya çıkmadan faizin düşürülmesi bu aşamada pek doğru görünmüyor” dedi. Enflasyonu bahane ederek ücretlerde ortaya çıkan satın alma gücünün yerine konulmamasının da emekçilere kolay açıklanabilecek bir durum olmadığının altını çizen Eğilmez, “Ne var ki böyle bir artış reel sektörü ayağa kaldırıyor. Hükümet ise bu iki taraflı baskı arasında sıkışmış görünüyor” ifadelerini kullandı.