Çayırhan'da maden işçilerinin ardından santral işçileri de eyleme başladı
Çayırhan Termik Santrali ve bağlı maden sahaları hakkında özelleştirme kararı alınmasının ardından maden işçileri direnişe başlarken, termik santralde çalışmakta olan işçiler de bugün eyleme başladı...Mevcut haklarını kaybetmekle karşı karşıya kalan yüzlerce maden işçisi dün eyleme başladı. 500 işçi dün sabahtan beri yer altında dönüşümlü eyleme devam ederken, diğer işçiler ise maden sahasında bekleyerek arkadaşlarına destek oldu.
Termik santraldeki işçiler de eyleme başladı
Maden işçilerinin eylemi devam ederken, Çayırhan Termik Santrali'nde çalışmakta olan işçiler de bugün öğle saatlerinde eyleme başladı.
Üç vardiyalı sistemle faaliyet gösteren santralde yaklaşık 700 işçi çalışıyor. İşçiler vardiya usulüne göre çalışmaya devam ederken, vardiyası biten veya vardiyasının başlamasını bekleyen işçiler ise santral önünde eylemlerini devam ettiriyor.
soL'a konuşan bir işçi, neden direnişe geçtiklerini şöyle anlattı:
"20 senedir burada çalışıyoruz. Yayınlanan şartnamede bu ana kadar elde ettiğimiz maddi veya manevi hiçbir hakkımıza yer verilmemiş. Haklarımız, açıkça gelecek şirketin inisiyatifine bırakılmış. Özelleştirilen hiçbir yerde işçinin huzuru kalmıyor. O yüzden özelleştirmeye karşıyız."
Ne olmuştu?
1978 yılında faaliyete başlayan termik santral, 2000 yılında Ciner grubuna ait Park Termik Elektrik Sanayii ve Ticaret A.Ş’ye 20 yıllığına kiraya verildi. İşletmesi 2020'de yeniden devlete geçti. Ancak santral tekrar özelleştirme programı kapsamına alındı. Karar 2021'de Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Çayırhan maden sahaları özelleştirme ihalesi için son teklif verme tarihi 4 Aralık 2024 olarak belirlendi. Özelleştirme gerçekleşirse santralin arazileri ve maden sahaları satılacak.
Halen Elektrik Üretim A.Ş‘ye ait termik santral, “Varlık Satışı” yöntemi ile EÜAŞ adına kayıtlı ruhsatların ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahalarının “İşletme Hakkının Verilmesi” yöntemi ile bir bütün halinde özelleştirilecek.
Özelleştirilme kararı 1,5 ay önce gündeme gelmişti. İhale şartnamesinin dün sızmasıyla madenciler işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalacağını öğrendi. Mevcut haklarını kaybetmekle karşı karşıya kalan yüzlerce maden işçisi eyleme başladı.
Özlük haklarını da kaybedebileceklerini öğrenen madenciler şartnameye göre kaldıklarını lojmanları 4 ay içerisinde boşaltmak zorunda kalacak.
500 işçi dün sabahtan beri yer altında dönüşümlü eyleme devam ederken, dışarıda da diğer işçiler Ankara'nın dondurucu soğuğunda sabaha kadar ateş başında arkadaşlarına destek oldu. Madende yaklaşık 1300 işçi çalışıyor.