Medya Dayanışma Grubu etki ajanlığı düzenlemesine tepki gösterdi
Medya Dayanışma Grubu, düzenlemedeki soyut ve belirsiz ifadeler nedeniyle birçok haberin suç kapsamına alınabileceğini belirterek, etki ajanlığı düzenlemesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada düzenleme için 'ifade ve basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit' ifadesi kullanıldı...
Medya Dayanışma Grubu'ndan etki ajanlığı düzenlemesine tepki:
Basın özgürlüğü ağır tehdit altında
Medya Dayanışma Grubu, Meclis gündeminde olan "etki ajanlığı" düzenlemesine karşı açıklama yaptı.
Düzenlemedeki soyut ve belirsiz ifadeler nedeniyle birçok haberin suç kapsamına alınabileceğini belirten Medya Dayanışma Grubu, "basın özgürlüğünü kısıtlayıcı yasal düzenlemelerden ve gazetecilere yönelik baskıcı uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir" dedi.
Yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"TÜRKİYE DEMOKRATİK DEĞERLERDEN UZAKLAŞIYOR"
"Son dönemde gazetecilere ve basın özgürlüğüne karşı artan baskılar, toplumun haber alma hakkına ve ifade özgürlüğüne yönelik ciddi tehditler oluşturmaktadır. Gazeteci Furkan Karabay’ın mesleğini icra ederken tutuklanması, Amberin Zaman’ın Twitter (X) hesabına erişimin engellenmesi ve siyasi bir lidere halkın gerçekleri öğrenme hakkı adına soru sorduğu için Hilal Köylü’ye 'mesleği bırak' denilmesi, tahammülsüzlüğün ve basın özgürlüğüne yönelik müdahalelerin son örnekleri olmuştur. Bu olaylar, Türkiye’nin demokratik değerlerden uzaklaştırıldığını göstermekte ve kamuoyunda derin bir endişe yaratmaktadır.
"GAZETECİLER GÖREVLERİNİ YAPTIKLARI İÇİN SUÇLU İLAN EDİLEMEZ"
Anayasa’nın 26. maddesi, her bireyin özgürce düşüncelerini ifade etme ve yayma hakkına sahip olduğunu güvence altına alır. Ancak anayasal bir hak olan ifade özgürlüğü, giderek daha fazla baskı altına alınmakta, gazeteciler hukuki güvenceden yoksun bırakılmaktadır. Hukuk devletinde suç ve ceza kanunla öngörülebilir olmalı; gazetecilik mesleği, suçluları koruma aracı değil, kamuoyunu bilgilendirme ve hakikati ortaya çıkarma görevidir. Meslektaşlarımız, sadece görevlerini yaptıkları için suçlu ilan edilemez.
Öte yandan TBMM gündeminde olan ve hukukçular tarafından Anayasa’ya aykırılığı dile getirilen “etki ajanlığı” düzenlemesi, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik bir başka tehdit olarak karşımızdadır. Bu düzenleme, gazetecilik mesleğini adeta kriminalize ederek, gazetecileri “casusluk” ve “devlet güvenliğine tehdit” gibi soyut ve belirsiz suçlamalarla hedef alacaktır. Ekonomi, kamu sağlığı, savunma, teknoloji ve kamu düzeni gibi birçok konuda yapılan haberlerin, bu yasayla “suç” kapsamında değerlendirileceğine dair endişelerimiz büyüktür.
"GAZETECİLERE YÖNELİK BASKICI UYGULAMALARDAN VAZGEÇİN"
Gazetecilik suç değildir. Halkın haber alma hakkı, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne olan inancımızla korumamız gereken temel değerlerdendir. Bu nedenle, basın özgürlüğünü kısıtlayıcı yasal düzenlemelerden ve gazetecilere yönelik baskıcı uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir.
Medya
Dayanışma Grubu olarak çağrımızdır: Tüm kişi ve kuruluşları ifade
özgürlüğüne, hukukun üstünlüğüne ve demokrasinin temel değerlerine sahip
çıkmaya davet ediyoruz. Gazeteciler, halka gerçeği ulaştırmak adına
görevlerini yapmaya devam edecektir.
#GazetecilikSuçDeğildir
İmzalayan Medya Dayanışma Grubu üyeleri (Alfabetik liste)
Basın Konseyi,
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD),
Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD),
DİSK Basın İş Sendikası,
Gazeteciler Cemiyeti,
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC)
KESK Haber Sen,
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD),
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS),
Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği."