Saygı Öztürk'ten kayyum iddiası! "Bu sayı 15-16’yı bulacak"

Gazeteci Saygı Öztürk, önümüzdeki süreçte kayyum atamalarının devam edebileceği iddiasında bulundu. "Aldığım bilgilere göre, bu sayı 15-16’yı bulacak” diyen Öztürk, bir büyükşehir belediyesini de işaret etti...

Gazeteci Saygı Öztürk'ten kayyum iddiası! Bir büyükşehir belediyesini işaret etti 

31 Ekim'de CHP'li Esenyurt Belediyesi ile başlayan kayyum dalgası daha sonra DEM Parti yönetimindeki Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerinde devam etti. Son olarak dün akşam da (22 Kasım) DEM Partili Tunceli ve CHP'li Ovacık belediyelerine kayyum atandı.

İçişleri Bakanlığı DEM Parti'li Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak'ın yerine Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, CHP'li Ovacık Belediyesi Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yerine ise Ovacık Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen'in atandığını açıkladı.

Sözcü TV yayınında konuşan gazeteci Saygı Öztürk, kayyum dalgasına ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. Kayyum atamalarının devam edebileceğini belirten Öztürk, Van Büyükşehir Belediyesi'ne vurgu yaptı.

Öztürk, "Haklarında kayyum atanması planlanan yerler var. Aldığım bilgilere göre, bu sayı 15-16’yı bulacak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Öztürk şunları söyledi:

"Şimdi tabii önce şunu söyleyelim. Kayyum ataması yapılıyor. Ne zamandan beri yapılıyor? 2016 yılından bu yana yapılıyor. Çünkü o yıl Cumhurbaşkanlığı bir kanun hükmünde kararname çıkardı. Bu kararname, Kasım 2016’da resmi gazetede yayınlandı ve kanunlaştı.

Bu kanun çıktığına göre, bir şekilde uygulanacaktır. Ancak bu kanunu uygularken şunu düşünmek lazım: Tabii ki kayyum atamasına haklı olarak karşı çıkılıyor. Ama o zaman bu kanunun değiştirilmesi için de çaba gösterilmesi gerekir. Peki, muhalefet partileri bu konuda gereken çabayı gösteriyor mu? Bu önemli bir soru. Kanun teklifi verildi mi? Bu konuyla ilgili neler yapılıyor? Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması gerekiyor.

"GÜVENLİK SORUŞTURMASI YÖNTEMİ KULLANILIYOR"

Şu anda mevcut uygulamalara baktığımızda genelde şöyle bir durum görüyoruz: Kişinin kayyum atanması için illa mahkum olması gerekmiyor. Hatta kişinin yargılanıyor olması da şart değil. Mevcut uygulamalarda, tıpkı devlet memurluğunda olduğu gibi, güvenlik soruşturması yöntemi kullanılıyor.

Eskiden devlet memurluğuna alınacak kişiler için güvenlik soruşturması yapılmazdı. Ancak daha sonra, işe alınan bazı kişilerin sakıncalı olduğu tespit edilince, bu süreç değişti. Şimdi belediye başkanlıklarında da benzer bir durum yaşanıyor. Kişiler kamu görevlisi olarak göreve başladıktan sonra, geçmişe dönük güvenlik soruşturmaları ve arşiv taramaları yapılıyor. Eğer bir örgüt bağlantısı veya benzeri bir durum tespit edilirse, bu kişiler geçici olarak açığa alınıyor.

"BU SAYI 15-16’YI BULACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Bu açığa alınma, kişinin yargılanması veya hüküm giymesi anlamına gelmiyor. Sadece geçici bir durum. Bu sürecin bilinmesi gerekiyor.

Şimdi, önümüzdeki süreçte devam edecek kayyum atamaları var mı? Tabii ki var. Haklarında kayyum atanması planlanan yerler var. Aldığım bilgilere göre, bu sayı 15-16’yı bulacak gibi görünüyor.

Peki, bu atamalar nasıl yapılacak? Büyük bir tepki oluşmaması için hepsinin aynı anda yapılması yerine, küçük ölçekli atamalar yapılması bekleniyor. Örneğin Tunceli, Ovacık veya Halfeti gibi yerlerde, daha çok ilçe belediye başkanlıklarında kayyum atamaları yapılacak.

"VAN BELEDİYE BAŞKANI İLE İLGİLİ SÜREÇ BİTMİŞ DEĞİL"

Mesela, Van Belediye Başkanı ile ilgili bir kayyum ataması gündemdeydi. Ancak bu atama bir süreliğine durduruldu. Bu süreç bitmiş değil. İleride davalar ve bilgiler doğrultusunda Van yeniden gündeme gelebilir. Bu tür atamalar devam edecek gibi görünüyor."

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..