Tayyip’den gerici-piyasacı müfredata ‘bilimsel’ yorumu!

AKP’nin seçim sloganı “Türkiye Yüzyılı” adı verilen yeni eğitim müfredatına “bilimsel yaklaşıma dayanan” diyen Erdoğan, eğitim meselesini “siyaset üstü” tutmaya özen gösterdiklerini öne sürdü...

Erdoğan’dan gerici-piyasacı
müfredata ‘bilimsel’ yorumu

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasının sonuçlarını açıkladı. Öğretmenler atama sonuçlarını e-devletten görebilecek.

İstanbul Bahçelievler’de Öğretmen Atamaları ve 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin uyguladıkları gerici-piyasacı eğitim politikalarını savundu.

Erdoğan, Sezai Karakoç’tan alıntılara yer verdiği konuşmasında eğitimin “çocuklara kimlik kazandıran, benlik şuuru aşılayan, maziyle güçlü bağlar kurma süreci olduğunu” öne sürdü.

“Biz, eğitim-öğretim yoluyla yalnızca meslek sahibi bireyler değil, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirme derdindeyiz” diyen Erdoğan “Biz, eğitim-öğretim meselesini siyaset üstü tutmaya özen gösteriyoruz. Bundan sonra da bu çizgimizi muhafaza edeceğiz” ifadesini kullandı.

Erdoğan'a göre yeni müfredat 'sorgulayan kuşaklar' yetiştirecek

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni eğitim müfredatına verdiği isim AKP’nin seçim sloganı olan “Türkiye Yüzyılı” ifadesiyle başlıyor. 

Erdoğan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı verilen yeni müfredatla “bilimsel yaklaşıma dayanan eğitim anlayışını” hayata geçirdiklerini savundu.

Erdoğan “Modelimizle çağın ihtiyaçlarını gözeten, bilimsel yaklaşıma dayanan bir eğitim anlayışını hayata geçiriyoruz. Yeni müfredatımız öğrencilerimizi yalnızca akademik anlamda donanımlı kılmayı değil, okuyan, düşünen, sorgulayan kuşaklar olarak yetiştirmeyi de hedefliyor” diye konuştu.

Gerici-piyasacı müfredata karşı tepkileri hedef alan Erdoğan "Eğitim öğretim alanında ülkemizde köşe başlarını tutmuş ideolojik çevrelerin her türlü değişime, yeniye ve yeniliğe ayak diremeleri meşhurdur. Aynı aktörlerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimizi sabote etmek için yine devrede olduğunu görüyoruz. 2024 Türkiye'sine halen vesayet dönemlerinin merceğinden bakan, değişime kapalı, dünyadan ve hayatın dinamiklerinden kopuk bu arkaik zihniyetin evlatlarımızın ufkunu karartmalarına müsaade edemeyiz. Eğitim öğretim modelimizin çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde revize edilmesi, tespit edilen sorunların çözüme kavuşturulması hem devletimizin hem eğitimcilerimizin hem de ebeveynlerin evlatlarımıza karşı sorumluluğudur” dedi.

Yusuf Tekin: Talipli olduğumuz büyük medeniyet vizyonumuz...

Geçtiğimiz günlerde AKP’nin Batman’daki bir toplantısında konuşurken laiklik tartışması açan ve bu konuşması nedeniyle Eğitim-İş Sendikası’nın hakkında suç duyurusunda bulunduğu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de “büyük Türkiye ideali”nden söz etti.

Tekin “Daha adil ve daha özgür bir dünyanın inşası için talipli olduğumuz büyük medeniyet vizyonumuzun her yönüyle ve tüm hedefleriyle birlikte somutlaşmasına karşılık gelen bu ideal, hiç kuşku yok ki maarif ordumuzun çabalarıyla hayat bulacaktır” dedi.

Eğitim sistemini inşa ederken “milletimizin kadim değerlerini çağın gerekleriyle mezcetmekte” olduklarını söyleyen Tekin, “Erdoğan’ın liderliğinde şekillenen Türkiye Yüzyılı vizyonunun milletin köklü geçmişini çağın dinamikleriyle buluşturarak her alanda yükselmesini amaçlayan bir kararlılık ve dönüşüm ifadesi olduğunu” dile getirdi.

Üç temel politika: Yeni müfredat, mesleki-eğitim, okul-aile işbirliği

Bu anlayışla 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde üç temel politikayı ana gündemlerine aldıklarını kaydeden Tekin bunları “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulanması, Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’nin hayata geçirilmesi ve Okul-Aile İşbirliği’nin güçlendirilmesi” diye sıraladı.

"Maarif modelimiz, madde ile manayı, akıl ile duyguyu, birey ile toplumu dengeleyen bir vizyonun adıdır” diyen Tekin “Bugün artık hem kendi kökleriyle barışık hem de dünyanın gelişen dinamiklerine uyum sağlayan bir eğitim anlayışına sahibiz" diye konuştu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına aldıklarını iddia eden Tekin yeni kurulan Milli Eğitim Akademisi’yle de “staj ve öğretmenlik uygulaması süreçlerini güçlendirecek”lerini savundu.

'STK temsilcileri'nden gelecek katkılara açık

Geçen yıl Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Sizin tarikat-cemaat dediğiniz bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Ve ben bu protokollerle bize hizmet eden, destek olanlara da teşekkür ediyorum. Onlarla da protokol yapmaya devam edeceğiz” diyen Tekin bugünkü konuşmasında da STK temsilcilerinden gelecek katkılara açık olduklarını söyledi.

Tekin "Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de alandaki bütün paydaşlarla ve ilgili tüm aktörlerle diyalog kurmaya, onların görüş ve önerilerini almaya büyük bir özen gösterecek; öğretmenlerimizden, öğrencilerimizden, velilerimizden, ilgili STK temsilcilerinden ya da akademisyenlerimizden gelecek her türlü katkıya açık olacağız” ifadelerini kullandı.

Tekin ayrıca Erdoğan’a hitaben “Bütün alanlarda olduğu gibi eğitimde de özgürleştirici ve demokratik kültürü konsolide edici devrimleriniz için, eğitimi bu ülkenin birinci önceliği haline getirdiğiniz için öğretmen arkadaşlarım, öğrencilerim ve milletimiz adına zatı devletlerinize en derin şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

AKP’nin ‘maarif modeli’:
Yeni müfredat taslağı ne getiriyor?

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..