Villa takası ve lüks araçlar soruşturulmayacak!
Villa takasında kamuyu zarara uğrattıkları ve bazı yapım ihalelerinde lüks araç talep ettikleri öne sürülen valiler hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermedi...Bakanlar Valileri, Valiler bürokratları koruyor: Villa takası ve lüks araçlar soruşturulmayacak
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kamudaki denetimlerin sıkılaştırılacağına yönelik açıklamasına karşın kamu zararına yol açtığı iddiasıyla valiler hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurularına işlem yapılmaması dikkat çekiyor.
Antalya’da Kaş Kaymakamlık konutlarının iki lüks villa ile takas edilmesinde ve yapım ihalelerinde kamunun zarara uğratıldığı, ayrıca yapım ihalelerinde mevzuata aykırı şekilde yüklenici firmalardan lüks araç temin edilerek özel amaçlarda kullanıldığı iddialarıyla kentte görev yapan üç vali hakkında suç duyurusunda bulundu.
soL'dan Yusuf Yavuz'un haberinde, çişleri Bakanlığı ise onlarca ayrı belge ve iddiayı içeren suç duyurusunun ardından Mülkiye Müfettişlerince başlatılan ön araştırmanın ardından söz konusu işlemlerin hukuka uygun olduğunu savunarak eski Antalya Valileri Münir Karaloğlu, Ersin Yazıcı ve halen Antalya Valisi olan Hulusi Şahin hakkında yapılacak bir işlem olmadığına karar verdi.
Bakan Ali Yerlikaya’nın da onayladığı kararda, üç vali hakkında ön inceleme başlatılmasına izin verilmedi.
Kaş'taki villa takası suç duyurusuna konu oldu
Antalya’da yaşayan bir yurttaşın yaptığı suç duyurusu dosyasında, Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından yürütülen iş ve işlemlerle, kurum tarafından verilen yapım ihalelerindeki mevzuata aykırı uygulamalar hakkında iddialara yer verilerek sorumlular hakkında işlem yapılması talep ediliyor.
Antalya YİKOB tarafından yapılan Kaş’taki Kaymakamlık konutu ve 3 katlı personel lojmanının, Çukurbağ Yarımadası’ndaki iki lüks villa ile takas edilmesiyle ilgili işlem ile yapıp ihalelerinde yüklenicilerden lüks araç talep edilmesi gibi başlıkların öne çıktığı suç duyurusunda birçok okul binasının yapımındaki usulsüzlükler yer alıyor.
Villalardan biri Valiye tahsis edilecekti
Kaş’ta kamu zararına neden olduğu öne sürülen Ocak 2021’deki villa takasına konu olan villalardan birinin ilçe kaymakamlığına konut olarak tahsis edilmesi, birinin ise "devlet büyüklerinin ağırlanması" gerekçesiyle Antalya Valiliği’ne tahsis edilmesi planlanmıştı.
Ancak kamuoyundan gelen tepkilerin ardından villaların kullanımından vazgeçilmiş, ardından ise ihaleyle satılmıştı. Kaş Kaymakamlığı ise bu işlemin ardından kiracı konumuna düşmüş, lojmanı boşaltan personel ise konut sorunu yaşamıştı.
Dönemin Valisi Münir Karaloğlu döneminde Antalya YİKOB tarafından takas edilen Kaymakamlık konutu ve lojman yıkılarak yerine otel yapıldı. Kaş Kaymakamlığı için inşasına başlanan konut ise halen yapılmış değil.
'Üç yılda 65 ihale kamu zararı nedeniyle iptal edildi'
Kepez ve Finike hükümet konakları ile Serik ve Alanya ilçelerindeki bazı okul binalarının yapım işlerinde eksiklikler ve usulsüzlükler olduğu, Konyaaltı ve Gazipaşa ilçelerinde kum ve çakıl alınmasıyla ilgili yasaların ihlal edildiği gibi iddialara yer verilen suç duyurusunda, 2020-2023 yılları arasında 65 ihalenin kamu zararı nedeniyle iptal edildiği, 2019 ve 2020 yılları Sayıştay bulgularına göre elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılması gereken trafoların yatırın YİKOB tarafından yapılarak kamunun zarara uğratıldığı, kurum personelinin personelinin mesaiye geç geldiği ve mesai saatleri dolmadan kurumdan ayrıldıkları iddialarına yer verildi.
'İhalelerde şirketlerden lüks araç talep edildi'
Antalya YİKOB’un yapım işlerinde "kontrolörlük hizmetlerinde kullanılmak" üzere mevzuata aykırı şekilde yüklenicilerden çok sayıda lüks araç talep ettiği ancak bu araçların kontrolörlük dışında özel amaçlar için ve makam aracı olarak kullanıldığı öne sürülen suç duyurusunda, ilgili dönemlerde Antalya Valisi olarak görev yapan isimler hakkında inceleme başlatılması talep edildi.
'Suç duyurularına takipsizlik veriliyor'
Kamunun uğradığı zararlarda ihmal ve kurusu olanların tespiti ve adli işlemlerin yürütülmesinden Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın sorumlu olduğu vurgulanan suç duyurusunda, “Ancak onlarca kusurlu imalatlar ve ihmalleri sonucunda suç duyuruları yapılmasına karşın, 4483 sayılı kanun kapsamında soruşturma izinleri verilmemesi, Memur Suçları Savcılığının kararlara itiraz davalarını açmayarak suç duyurularına takipsizlik verilmesi kamu düzeninin bozulmasına, vatandaşın devlete olan güven duygusunun zarar görmesine, devlete olan inancının yok olmasına neden olmaktadır” ifadelerine yer verildi.
'Telefon trafiği ve hesap hareketleri incelensin' talebi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan 30 Mayıs 2024 tarihli suç duyurusunda, Antalya Valiliği ve YİKOB ihale komisyonları ile kontrollük, geçici kabul ve kesin kabul komisyonları ile yüklenici firma yetkilileri ve temsilcileri ile aralarındaki telefon trafiği ile hesap hareketlerinin de incelenmesi talep ediliyor.
'Şikayetler, ihbar edilen Valiliğe sevk ediliyor'
Resmi evraklara atılan imzaların sorumluluğu ve yaptırımı olmadığı sürece düzgün iş ve işlem yapılmasının beklenemeyeceği ifade edilen suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:
"Somut ve ortada olan suç duyurularına soruşturma izinlerinin verilmemiş olması, kamu düzeninin bozulmasına, kamu kurumlarının saygınlığını ve güvenilirliğini kaybetmesine neden olmuştur. Bakanlığa yapılan ihbar ve şikâyetler, sürekli olarak ihbar ve şikâyet edilen Antalya Valiliğine sevk edilerek, ihbarların kapatılmasına, sorumluların hesap vermesine engel olunmuştur. İçişleri Bakanlığının ihbar ve şikâyetlere hassasiyet göstermemesi, Antalya Valiliğinin sürekli soruşturma izinleri vermemesi, İhbar ve şikâyetlerin sonuçsuz kalması, hukuka olan saygı ve güveni zedelemiştir. Açıklanan ve izah edilen hususlarda kusur ve ihmali olanların tespiti ile cezalandırılması, Kamu zararlarının tespiti ile sorumlularından müştereken ve müteselsilen tahsili, soruşturmanın selameti ve güvenliği için bütün tedbirlerin alınmasını saygılarımla arz ederim."
Mülkiye Teftiş Kurulu 'yapılacak işlem yok' dedi
Antalya’da yaşayan yurttaşın yaptığı suç duyurusunun ardından İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın hazırladığı 7 Ekim 2024 tarihli araştırma raporunda, “…iddialarının araştırılması sonucunda, yapım işlerinde geçici kabul veya kesin kabul esnasında idarece tespit edilen eksiklerin yüklenici firmalara tamamlattırıldığı, komisyonlar marifetiyle gerekli tespitler yaptırılarak kamunun zarara uğratılmasının engellendiği, görevli ve sorumlu personeller hakkında il valilerince ön incelemeler yaptırılarak karar verildiği, işlerin hukuka uygun olarak yürütülmeye çalışıldığı anlaşıldığından, eski Antalya Valileri Münir Karaloğlu, Ersin Yazıcı ve halen Antalya Valisi Hulusi Şahin hakkında yapılacak herhangi bir işlem olmadığı kanaat ve sonucuna varıldığı” ifadelerine yer verildi.
Bakanlık üç Vali hakkında ön inceleme izni vermedi
İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü Nedim Akmeşe imzasıyla verilen kararda, Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın görüşüne atıfta bulunularak üç vali hakkında ön inceleme başlatılacak bir durum olmadığı belirtildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın da onayladığı karar, 8 Kasım 2024 tarihinde başvurucuya tebliğ edildi.
Suç duyurusunda adı geçen eski Antalya Valisi Münir Karaloğlu, halen İçişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Eski Antalya Valisi olan Ersin Yazıcı ise Malatya Valisi olarak görev yaptığı dönemde 10 Temmuz 2024 tarihinde 207 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Mülkiye Başmüfettişliğine atanmıştı.
Sayıştay: İhalelerde talep edilen lüks araçlar özel işlerde kullanıldı
İçişleri Bakanlığı’nın valiler hakkında ön inceleme izni vermediği suç duyurusuna konu edilen lüks araçlar, Sayıştay’ın 2020 ve 2021 yıllarında Antalya YİKOB’da yaptığı denetimlerde yer verilen bulgular arasında yer alıyordu. Sayıştay, ihalelere eklenen "diğer hususlar" başlığı ile yüklenici firmalardan mevzuata aykırı şekilde içlerinde 4x4 niteliğinde araçlarında yer aldığı lüks araçların talep edildiğini belirterek bu araçların özel amaçlar için kullanıldığı bulgusuna yer vermişti.
Antalya YİKOB’daki Sayıştay denetimlerinde üst üste gündeme gelen usule aykırı araç talepleri, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın YİKOB’ları bünyesinde barındıran 30 ilin valiliğine gönderdiği 7 Ekim 2021 tarihli uyarı yazısına da konu olmuş, Bakanlık, “Sayıştay Başkanlığı’nca gerçekleştirilen 2019 yılı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları denetimleri sonucu düzenlenen Sayıştay Denetim raporlarında tespit edilen bulgular derlenerek ekte gönderilmiş olup söz konusu bulguların incelenerek yürütülen iş ve işlemlerde uygulama birliği sağlanması ve bundan sonra yapılacak denetimlerde aynı ya da benzer eksiklik ve hatalara meydan verilmemesi için kurumda gerekli tedbirlerin alınması” konusunda valilikleri uyarmıştı.
Erdoğan 'denetimler sıkılaşacak' demişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün yaptığı açıklama ile kamudaki denetimlerin sıkılaştırılacağını vurgulamıştı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan rehberlik, teftiş ve denetimle ilgili Genelgeye atıfta bulunan Erdoğan, şöyle konuşmuştu: “Bir süredir milletimizden çokça şikâyet aldığımız yetkisiz çakar ve tepe lambası kullanımıyla ilgili cezaları artırıyoruz. Ruhsatsız ateşli silahlar konusunda da kapsamlı bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. Her iki hususta da bundan sonra kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Kamu kurum ve kuruluşlarının inceleme ve denetleme faaliyetlerinin daha etkin ve düzenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla bir adım daha atıyoruz. Denetim konusunu düzenleyen bir genelgeyi inşallah bugün yürürlüğe koyuyoruz. Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Denetleme Kurulumuz; teftiş, rehberlik ve denetim faaliyetlerini bundan sonra çok daha sıkı takip edecek. Hatası, kusuru, ihmali, yanlışı olan kim varsa bunun gereğinin yapılmasını temin edecek. Devlet kadroları içinde farklı vasıflarda çalışan herkesin görevi, halkımıza en iyi şekilde hizmettir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 85 milyonun tamamının hizmetindedir, bütün vatandaşlarının emrindedir.”