Bu başka yolsuzluk: Maden şirketi yolunu buldu köylü yolsuz kaldı
AKP milletvekili Cantürk Alagöz'ün sahibi olduğu Alagöz Maden, İl Genel Meclisi’nin aldığı kararla köy yolunu talan etti. Köylü yolsuz kaldı...
ÇED dosyasında böyle bir karar yer almamasına ve mahkemenin iptaline rağmen İl Genel Meclisi bu kararı aldı.
soL'dan Barış Tüysüz'ün haberinde, AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’e ait maden şirketi Harşit Vadisi’nde uzun süredir çevre ve doğa tahribatına sebep oluyor. Bölge halkı bu tahribata karşı hukuki mücadele veriyor.
Madene ait ‘ÇED Gerekli Değildir’ onayı 2023 yılında Giresun İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi ve Alagöz Maden şirketi yeniden ‘ÇED Gerekli Değildir’ süreci başlattı. Şirketin İl Genel Meclisi’nde verilen skandal bir kararla köy yollarını süresiz kullanım hakkı ettiği iddia edildi.
Oysa ÇED raporunda maden şirketinin faaliyet gösterebilmesi için köy yolunun dışında bir nakliye yolu inşa etmesi gerektiği ifade edilmişti. Ancak maden firması, ağır tonajlı araçlar için yeni bir yol yapmaktansa mevcut köy yolunu kullanınca köylüler yolsuz kaldı.
Şirket yol yapmak yerine köylülerin yolunu zapt etti
Konuyu gündeme getiren İYİP'li Giresun İl Genel Meclis Üyesi Ömer Cebeci, ÇED gerekli değildir onayının mahkeme tarafından iptal edilmesi sonrasında olayın ortaya çıktığını ifade etti.
Şirketin yeniden başvuru yapmasıyla başlayan süreçte İl Genel Meclisi tarafından hukuksuz biçimde alınan skandal karar fiilen yürürlüğe girdi. Şirket yol yapmak yerine köylülerin kullandığı yolu kullandı.
Ömer Cebeci şirketin 'ÇED Gerekli Değildir' kararı çıkarmak ve köy yolunu kullanmak için İl Özel İdaresi'ne başvuruda bulunduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor:
“2023 yılında Çatalağaç köylüleri, madene ait ÇED gerekli değildir kararının iptali için Giresun İdare Mahkemesinde dava açtı. Dava sonucunda mahkeme, valiliğin vermiş olduğu ÇED gerekli değildir kararını iptal etti. Karar sonrası maden şirketinin çalışma ruhsatı bir anlamda düştü ve faaliyetinin durdurulması aşamasına gelindi.
Mahkeme kararında; köy yolunun ağır tonajlı araçlardan kaynaklı güvenli olmadığı, yine patlayıcıların köyün içinden geçmesi nedeniyle yüksek güvenlik riski olduğu, maden şirketinin sunduğu ÇED dosyasında nakliye yolunun köy yolu olmadığı, ayrı bir nakliye yolu olduğu ve bu nakliye yolunun kullanılmadığı ifade edildi."
İl Özel İdare ile Alagöz Maden arasında bir protokol yapılabilmesinin önünün açılması için İl Genel Meclisi gündemine gelen konu, meclis başkanlığı tarafından komisyon raporu hazırlanması için ilgili komisyona havale edildi. Komisyonun incelemeleri sonucunda firmanın ÇED dosyasında ayrı bir nakliye yolu olduğu tespit edildi.
Şirket ne yol yapıyor ne köylüye yolu teslim ediyor!
Köy yolunun ÇED dosyasında görünmediği ortaya çıkarken, komisyonun hazırladığı raporda, maden şirketinin nakliye yolunu yapana kadar bir yıl kadar mevcut köy yolunu kullanacağı ve yolu yaptıktan sonra da köy yolunu terk edeceği ifade ediliyor.
Ancak şirket ne yolu yaptı ne de köylüye kendi yolunu teslim etti.
Komisyonun kararına sadece Ömer Cebeci'nin itiraz ettiği belirtilirken, Giresun İdare Mahkemesi’nin şirketin köy yolunu kullanamayacağına dair aldığı karar hatırlatıldı. İl Genel Meclisi kendisini üst mahkeme yerine koyup maden şirketine yol kullanım hakkı verdiğini ifade eden Cebeci, bu durumum hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.
Şirket 'Süre sınırı yok dilediğim kadar kullanırım' diyor
Giresun İl Genel Meclisi hukuka aykırı bir karar alarak maden şirketine köy yolunun bir yıllığına kullanımı için izin vermiş olduğu ortaya çıktı. Ancak buna rağmen İl Özel İdaresi de buna dayanarak maden şirketi ile bir protokol yaptığı, bu protokolün süresi esasen 4 Ekim 2024 tarihinde sona erdiği ifade edililiyor.
Süre çoktan doldu. İl Özel İdaresi, maden şirketine bir yazı göndererek köy yolunu terk et dedi. Fakat maden şirketi; "benim yaptığım protokolde süre sınırı yok, süre belirtilmediği için ben bu yolu kullanmaya devam edeceğim" diyor.
İdare Mahkemesi tarafından verilen karar, İl Genel Meclisi’nde verilen hatalı ve hukuksuz kararla köylüler aleyhinde çiğnenmiş oldu ve komisyon raporunda bir yıl süre belirtilmesine rağmen, meclis almış olduğu kararda ve ardından imzalanan protokolde bu süre belirtmediği için bu izin süresiz hale dönüşmüş oldu.
Alagöz Maden, mahkeme kararına göre terk etmesi gereken yolu halen terk etmedi.
Birkaç hafta önce madene ait bir ağır tonajlı bir kamyon yine kaza yaptı ve şarampole yuvarlandı. Maden şirketinin kamyonları bu yolda güvenlik riski oluşturduğu bilirkişi raporu ve mahkeme kararında yer aldığı ifade ediliyor.
Köylüler yollarının geri verilmesini istiyor
Devletin İl Özel İdaresi aracılığıyla yapmış olduğu bu yolu köylüler geri istiyor. Geri isterken de devletin yaptığı betonun ve asfaltın ÇED dosyasında ve protokolde belirtildiği gibi devletin yapmış olduğu aynı şekilde geri verilmesini istiyorlar. Konuya dair açıklamarda bulunan Ömer Cebeci "Halk bu yolun maden şirketine ait ağır tonajlı araçlar tarafından kullanılmasını istemiyor. Köyde yaşayanlar şu an bu yolda binek otomobillerini kullanamıyorlar. Yolda çökmeler olmuş, betonlanan ve asfaltlanan yerlerde kırılmalar olmuş. Bu yol kullanılamaz hale gelmiş. Köylüler güvenliklerinin tehlikede olduğunu ifade ediyorlar" diyor.
Maden şirketi yüzünden köy yollarını kullanamayan köylüler ise sorunlarının acilen çözülmesini ve şirketin hukuk tanımazlığa bir an önce son vermesini istiyor.