KPSS yerine Akademi sınavı, Suriye’ye ‘maarif modeli’ ihracı
Milli Eğitim Bakanı Tekin'in 2025 planlarında ne öğretmene ne öğrenciye umutlu haber var. Tarikatlarla protokoller devam edecek, Suriye’ye müfredat ihraç edilecek. Öğretmenler AGS'ye girecek...Tekin’in açıklamalarından basına yansıyanlar arasında öğretmenler ve öğrencilerin sorunlarına herhangi bir çözüm yer almıyor. Aksine öğretmenler atanmak için daha fazla çaba sarf edecek, KPSS yerine Milli Eğitim Akademisi’ne giriş sınavına girecek ve bu akademide eğitim almaları gerekecek.
Bu yıl okullarda yaşanan en büyük sorunlardan biri olan temizlik sorununa çözüm ya da öğrencilere ücretsiz yemek sunulması gibi bir konu da Tekin’in gündeminde yer almadı.
Tekin’in gündeminde mesleki eğitim kapsamında çalışırken iş cinayetlerinde ölen çocuklar da yoktu. Aksine Tekin organize sanayi bölgelerine, fabrika içlerine kurulan okullarla övündü, bunlara “dikkat çekilmesi gerek” diye basına telkinde bulundu.
KPSS puanı yüksek olduğu halde mülakat sonucu elenen öğretmen sayısının az olduğunu savunan Tekin mülakatlarda adaletsizlik olduğuna dair eleştirileri “siyasi vesayet” diye niteledi.
Tekin STK adı altında faaliyet gösteren tarikat ve cemaatlerle yapılan protokollerin de devam edeceği sinyalini verdi. Protokollere karşı çıkılmasını da "ideolojik" diye yorumladı.
Sınavların “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı verilen yeni müfredata göre hazırlanacağını belirten Bakan Tekin, Suriye’ye de ders içeriği hazırlama ve öğretmen eğitimi gibi konularda destek vereceklerini duyurdu.
Özel okul öğretmenlerinin düşük ücretlerine ilişkinse özel okul patronlarının “verdikleri sözleri tuttuğunu” savunan Tekin birçok özel okulun kamuya yakın ücret ödediğini öne sürdü.
Okullarda yılbaşı kutlamalarına getirilen yasakların “ailelere maddi külfet getirmemek” için olduğunu iddia eden Tekin’in Türkiye, Hürriyet, Sabah gibi gazetelerde yer alan açıklamalarından satır başları şöyle:
Öğretmenler bu yıl KPSS yerine AGS'ye girecek
"2025 yılında öğretmen adayı arkadaşlarımız için KPSS olmayacak. ÖSYM ile ‘Akademi Giriş Sınavı’ (AGS) adıyla bir sınav organize ettik. İlk defa 13 Temmuz’da yapılacak. Sonuçlarına göre Milli Eğitim Akademisi’ne giriş sürecini başlatacağız. Akademi’deki eğitimden sonra da öğretmen arkadaşlarımızı istihdam edeceğiz. Sınavda içerik olarak belli farklılaştırmalar var. AGS’nin KPSS’den önemli farklılıklarından biri; Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı programlar AGS’nin bir parçası olacak.”
2024 KPSS’sine göre atamalar: ‘Bize kaç kadro verilirse’
"Bütçe geçti. 2024 KPSS’ye giren öğretmen arkadaşlarımız için kadro dağılımlarını yapıldıktan sonra alıma çıkacağız. Öğretmen Akademi henüz yürürlüğe girmedi. Bize kaç kadro verilirse atamaları mevcut prosedüre göre yapacağız."
‘Ücretli öğretmene kadro iddiaları doğru değil’
“Biz kadrolu öğretmenlerimiz dışında usta öğretici ya da sizin ifadenizle ücretli öğretmen olarak tanımlanan kişilere ek ders ücreti ödüyoruz. Örnek olsun diye söylüyorum. 60 milyon saat kurs açılacağını biz bütçeye koyuyoruz. Ama yıl içerisinde bunu aşabiliyoruz. Bu durumda Strateji Başkanlığı bize ek ders ödemesi yapıyor. Geçen sene AYM’ye başvuran CHP, ‘bütçe üstü ödemeleri’ iptal ettirdi. Dolayısıyla bu kurslara ücret ödeyememeye başladık. Temmuzdan itibaren her ay bu sıkıntıyı yaşadık. Şimdi sorun yaşayanlara başka kalemlerimizden aktarmayla ödemelerini yaptık. ‘Ücretli öğretmene kadro’ iddiaları da doğru değil.”
Özel okul patronlarını savundu: ‘Verdikleri sözü tuttuklarını gösteriyor’
“Geçtiğimiz gün Özel Okul Birlikleri beni ziyaret ettiler. Onlardan ben öğretmen maaşlarının kamudaki öğretmen maaşlarıyla kıyaslamasını istemiştim. Yani şimdi ismini söylemeyeyim, birçok özel okul, kamudaki maaşlara çok yakın ödeme yapıyor. Onların bize bu anlamda verdikleri sözü tuttuklarını gösteriyor. Bu yıl özel okul ücretleri 180-200 bin lira bandındaydı. Özel okullar eğitim ücretlerine enflasyon oranında zam yapamadıkları zaman bunu başka alanlarda telafi etme yoluna gidiyorlardı. Okul ücretleri, fahiş ücretle kitap satma gibi konularda yönetmelik çalışmamız var. Orada da bir düzenleme yapacağız."
İlkokullarda karne yerine gelişim raporu
“Şimdi önümüzdeki yılla ilgili ilkokullarda karne uygulamasının yerine gelişim raporu uygulamasına geçmiş olacağız.”
‘Sınavlar yeni müfredata uygun olacak’
“Yeni müfredatın uygulandığı 5 ve 9’uncu sınıflarda çocuklarımız ve aileleri sadece müfredata, okulda öğretmenlerin paylaştıklarına ve EBA’daki materyallere odaklansınlar. 8 ve 12’nci sınıflardaki sınavlarının içeriği bu materyallere ve programa uygun olacak. Sınavın kendisinde değil ama içeriği ile ilgili müfredata uygun bir değişiklik gündeme gelecek.”
AKP Suriye’ye müfredat ihraç edilecek
“Suriye’deki eğitim altyapısının güçlendirilmesi adına öğretmen eğitimi, program geliştirme, ders kitabı yazma ve benzeri süreçlerde yardımcı olabileceğimizi söyledik. Biz de üstümüze düşen sorumlulukları yerine getireceğiz. Aileler dönse bile, çocukların eğitim öğretimleri sebebiyle hazirana kadar muhtemelen dönüşlerini erteleyecektir. Öğrenci sayımız nasıl değişecek o zaman göreceğiz.”
Belediyelerin temizlik ve kumanya dağıtımını hedef aldı ama 'biz yapacağız' demedi
"Temizlikle ilgili yaz aylarında yaşadığımız tartışmadaki temel konu buydu. Böyle şov yapar gibi olmaz. Protokole uygun davranmak istiyorsanız buyurun gelin. Aynı şey yiyecek içecek için de geçerli. Okul yolunda tarihi geçmiş süt dağıtıldı gördünüz. ‘İstediğimi dağıtacağım’ bu olmaz. Bu hukuk devleti ilkesiyle de çelişir. Çocuklarımızın güvenliği açısından da sorunlar üretebilir. O yüzden karşıyız buna. Önüne gelen kek, çikolata dağıtacağım derse olay başka yere gider.”
Tarikat ve cemaatlerle protokoller: ‘Meri mevzuata göre’
“Ben hiçbir yerde hiçbir tanesinin ismini zikretmedim. Bir sivil toplum ya da meslek örgütüyle protokol imzalamamızın yegâne şartı, ilgili meri mevzuata göre bu kurumun meslek örgütü veya sivil toplum örgütü olarak kabul edilip edilmemesi. Onun dışında niyet okuma, ideolojik yaklaşım. Bir de protokolün içeriğine bakıyoruz.”
Mülakatlar: 'Ben mülakatta kimsenin yerinin değişmeyeceği garantisi vermiyorum ki'
“Şimdi burada komisyonlar arası adaletsizlik diye tanımlanabilecek bir şey yok. Burada şöyle bir tablo var. Israrla deniyor ki işte ‘Bin civarında adayın sıralamada yeri değişti.” Şimdi ben kimsenin yerinin değişmeyeceğinin garantisini zaten vermiyorum ki. Mülakat performansınıza göre değişebilir. Biz kul hakkı, adalet, hukuk devleti ilkelerine göre sınav yaptık. Mülakatın neticesinde bazı adaylarımızın -ki 60 bin kişi sınava girdi- içerisinde 1.000 küsur kişinin sıralaması değişmiş oldu. Bunlar da sıralaması değişmekten kastım; birinci olan kişiyi 20 bininci yapmamışızdır, 160. kişi, 180. olmuş. Dolayısıyla bu eleştiriler ‘işte bunları da atayın’ demek kabaca şu anlama geliyor. O zaman mülakat niye yaptık biz? Mülakatsız atama yapmış olduk eğer o dedikleri olursa. Bu, siyasi karar alma mekanizmalarının üzerinde vesayet bu yani, hiç bu kadar tartışmaya gerek yoktu o zaman.”
Yılbaşı kutlamalarına yasak ‘ailelere maddi külfet getirmemek için’miş!
“Yılbaşı kutlaması ile ilgili değil de ailelere maddi külfet getirecek şeylere girilmemesi yönünde daha önce yaptığımız değişiklik hatırlatıldı. Okulların öğrencileri, velileri zan altında külfet altında bırakacak şekilde kullanılmasına karşıyız. Mezuniyet törenlerini ve baloları da yasaklamadık. O da yanlış anlaşıldı. Biz çocuklarımızın mezuniyet programları okullarda yapılsın dedik.”
MESEM'de ölen çocuklar gündeminde değil, 'sektöre entegre' okullara dikkat çekti
“İşinde uzman kişilerin eğitim verebilmesi, müfredatının sektörle beraber yapılması gibi belli ayrıcalıkları olan, sektörle ilişkili olarak mesleki teknik eğitim verecek okullar açalım demiştik. 10 Ağustos itibarıyla Meslek ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’ni yayımladık. Ciddi yenilikler getirdik. 'Bölge okulu', 'ihtisaslaşmış okullar', 'sektör içi' ve 'sektöre entegre' okullarımıza dikkat çekmeliyiz.”
‘Yerli ve milli zeka testi’
“Daha henüz lansmanını yapmadığımız yerli ve milli bir zeka testi uygulaması var. BİLSEM’deki sınavları artık o uygulamayla yapacağız. BİLSEM’e hazırladığını söyleyen dershanelerin hiçbir faydası olduğuna da inanmıyorum Daha önce hiç uygulamadığımız bir zeka testi ile ilgili kalkıp nasıl bir kurs verecekler anlamıyorum.”