Ateşkese dünyadan tepkiler: İnsani yardımlar için kapılar acil açılmalı
İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasını dünya liderleri memnuniyetle karşıladı. Gazze'deki insani krizin boyutları vurgulanırken insani yardımlar için kapıların acil açılması, tarafların ateşkes şartlarına uyması çağrıları yapıldı. ABD'de Biden, ateşkesin kendi diplomatik girişimleri sonucu gerçekleştiğini iddia ederken Trump ise ateşkesin kasımdaki seçim zaferi sonucu geldiğini öne sürdü...
Ateşkese dünyadan tepkiler: İnsani yardımlar için kapılar acil açılmalı
Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes anlaşmasının arabulucuları, Gazze Şeridi'nde 15 aydır devam eden savaşı 19 Ocak'tan itibaren durdurmak üzere önemli bir anlaşmaya varıldığını açıkladı. İsrail anlaşmanın son aşamalarında olduğunu söyledi.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, anlaşmanın tüm ayrıntıları ve maddeleri kesinleşene kadar anlaşma hakkında yorum yapmayı reddetti. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, son detayların hâlâ çözülmeye çalışıldığı belirtilerek anlaşmanın perşembe sabahına kadar sonuçlandırılması ve ardından İsrail başbakanının konuyla ilgili resmi bir açıklama yapması umulduğu ifade edildi.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Netanyahu ve müzakere ekibini anlaşmanın sağlanmasındaki çabalarından dolayı övdü. Herzog, televizyonda yaptığı açıklamada daha fazlasının yapılması gerektiğini belirterek Netanyahu'yu masadaki anlaşmayı kabul etmeye ve rehineleri eve getirmeye çağırdı.
Herzog, "Başbakan ve müzakere ekibinin anlaşma sağlama çabalarında ellerini güçlendiriyor, kabine üyelerini ve İsrail hükümetini kendilerine sunulacak anlaşmayı kabul etmeye ve onaylamaya, kızlarımızı ve oğullarımızı evlerine geri getirmeye çağırıyorum" diye konuştu.
Anlaşmanın duyurulmasının ardından bir açıklama yapan Hamas, İsrail'i savaş sırasında Gazze'de ve halkına yaşattığı acılardan dolayı "affetmeyeceklerini" söyledi.
Hamas'ın baş müzakerecisi Halil el Hayye, "Tüm kurbanlar adına, dökülen her damla kan, acı ve zulmün her gözyaşı adına diyoruz ki: Unutmayacağız ve affetmeyeceğiz" dedi.
Gazze'de 15 aydır süren acıları sona erdirecek olan ateşkese dünya liderleri ve uluslararası kuruluşlardan tepkiler gecikmedi.
BIDEN: DİPLOMASİM HİÇ DURMADI
Hem ABD Başkanı Joe Biden hem de seçilmiş Başkan Donald Trump anlaşmayı övdü.
ABD Başkanı Joe Biden anlaşmanın kendi yönetimi altında "müzakere edilmek üzere geliştirildiğini" ancak büyük ölçüde Trump'ın yeni kabinesi altında uygulanacağını söyledi.
Biden, kendi ekibinin ve Trump'ın ekibinin tek bir ekip olarak müzakere etmesine rağmen, anlaşmanın aylarca süren yoğun bir çalışma sayesinde olduğunu söyledi ve "diplomasim bunu başarma çabalarında hiç durmadı" dedi.
TRUMP: ATEŞKES KASIM AYINDAKİ ZAFERİMİN BİR SONUCU
Donald Trump ise kendi sosyal medya platformu Truth Social'da yeni anlaşmayı övdü. Trump, "Bu destansı ateşkes anlaşması ancak Kasım ayındaki Tarihi Zaferimizin bir sonucu olarak gerçekleşebilirdi, zira tüm dünyaya Yönetimimin Barış arayışında olacağı ve tüm Amerikalıların ve Müttefiklerimizin güvenliğini sağlamak için anlaşmalar müzakere edeceği sinyalini verdi. Amerikalı ve İsrailli rehinelerin ailelerine ve sevdiklerine kavuşmak üzere evlerine dönecek olmalarından büyük bir heyecan duyuyorum" diye konuştu.
"Beyaz Saray'da bile olmadan çok şey başardık. Beyaz Saray'a döndüğümde ve Yönetimim tamamen onaylandığında gerçekleşecek tüm harika şeyleri hayal edin, böylece ABD için daha fazla Zafer elde edebilirler!" diye ekledi.
SUUDİ ARABİSTAN: İSRAİL'İN ACIMASIZ SALDIRILARI SONA ERMELİ
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "anlaşmaya bağlı kalmanın ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulmasının" önemi işaret edildi. Açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi ile diğer tüm Filistin ve Arap topraklarından tamamen çekilmesinin ve yerinden edilenlerin kendi bölgelerine geri dönmesinin gerekliliğine" vurgu yapıldı.
"Başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız Filistin devletinin kurulmasının" önemine dikkati çekilen açıklamada, "Katar, Mısır ve ABD'nin anlaşmaya varılmasındaki çabaları" takdir edildi.
Açıklamada, Suudi Arabistan'ın bu anlaşmanın, "45 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine ve 100 binden fazla kişinin yaralanmasına neden olan acımasız İsrail saldırılarını kalıcı olarak sona erdirmesini umduğu" belirtildi.
BAE: HER İKİ TARAF DA ANLAŞMAYA UYMALI
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, ülkesinin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Bin Zayid, anlaşmanın "Gazze'de yaşanan acılara son verilmesinin önünü açması, daha fazla can kaybını önlemesi ve Gazze'deki krize ve trajik koşullara son vermesini umudunu" kaydetti.
BAE Dışişleri Bakanı, "her iki tarafın da (İsrail ve Hamas) varılan anlaşmalara ve taahhütlere uyması gerektiğini" vurguladı. Dışişleri Bakanı Bin Zayid, "Uluslararası toplumun, Orta Doğu'da barış sürecini yeniden canlandırmaya yönelik tüm çabaları desteklemesinin yanı sıra iki devletli çözümü ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını tehdit eden yasa dışı uygulamalara son verilmesi gerektiğini" bildirdi.
KATAR: FİLİSTİN DAVASININ MARJİNALİZE EDİLMEYECEĞİ YENİ BİR AŞAMA
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Thani anlaşmaya varılmasından övgüyle söz etti.
"Gazze'de ateşkes anlaşmasının ilan edilmesinin, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki saldırganlık, yıkım ve ölümlerin sona ermesine katkıda bulunacağını umuyoruz" dedi.
Katar Emiri ayrıca bu yeni anlaşmanın Filistin halkının davasının marjinalize edilmeyeceği "yeni bir aşamaya" olanak sağlayacağı umudunu dile getirdi. Katarlı lider, onlarca yıldır süren çatışmanın uluslararası hukuka uygun olarak adil bir şekilde çözülmesi için ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.
Ülkesinin bu anlaşmada arabulucu olarak üstlendiği diplomatik rolün siyasi değil insani yükümlülük ve görevlerden kaynaklanan bir rol olduğunu vurguladı.
Tamim sözlerini, Doha ile birlikte anlaşmaya aracılık eden Mısır ve ABD'ye çabaları için teşekkür ederek tamamladı.
MISIR: GAZZE'YE ACİL İNSANİ YARDIM GİRİŞİ HIZLANDIRILMALI
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Katar ve ABD'nin yanı sıra kısmen ülkesinin de arabuluculuk yaptığı ateşkesin ilan edilmesinin ardından olumlu açıklamalarda bulundu.
Mısır lideri X'te yaptığı bir paylaşımda, "Bu anlaşmayla birlikte, iki devletli çözüm yoluyla sürdürülebilir barış sağlanıncaya kadar Gazze'ye acil insani yardım girişinin hızlandırılmasının, mevcut feci insani durumla hiçbir engelle karşılaşmadan yüzleşilmesinin önemini vurguluyorum" dedi.
Ayrıca, "Mısır her zaman ahdine sadık, adil barışın destekçisi, barışın sağlanmasında sadık bir ortak ve Filistin halkının meşru haklarının savunucusu olarak kalacaktır" diyerek ülkesinin desteğinin devam edeceği sözünü verdi.
LÜBNAN BAŞBAKANI MİKATİ: KANLI BİR SAYFA KAPANIYOR
Lübnan Başbakanı Necib Mikati de İsrail'in 467 gün saldırı düzenlediği Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mikati, X hesabından yaptığı paylaşımda, Katar, Mısır ve ABD'nın arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes sağlanmasına ilişkin açıklamada bulundu.
Lübnan Başbakanı, Gazze'de ateşkesten duyduğu memnuniyeti belirterek, "Bu duyuru, İsrail saldırıları sonucunda büyük acılar çeken Filistin halkının tarihinde kanlı bir sayfayı kapatıyor" ifadesini kullandı.
Mikati, ateşkesin sürdürülebilir olması ve İsrail'in ateşkes anlaşmasına uymasının önemine dikkati çekerek, Filistin meselesinin bu şekilde kalıcı çözüme kavuşabileceğini ve Filistin halkının meşru haklarını elde edebileceğini aktardı.
ERDOĞAN: GAZZE HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.
Anlaşmanın başta Filistinli kardeşlerimiz olmak üzere bölgemiz ve tüm insanlık için hayırlı olmasını, kalıcı barış ve istikrara kapı aralamasını temenni ediyoruz.
Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizi baskı ve zulme karşı verdikleri mücadelede bir an olsun yalnız bırakmadık.
İnşallah, Gazze halkının yanında olmaya devam edeceğiz ve Gazze'nin yaralarını sarmasına ve yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olmak için tüm kaynaklarımızı kullanacağız.
GUTERRES: ARABUCULARIN ÖZVERİLERİNİ TEBRİK EDİYORUM
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.
Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını öngören anlaşmanın duyurulmasını memnuniyetle karşılıyorum. Arabulucuları -Mısır, Katar ve ABD- bu anlaşmanın sağlanmasındaki özverili çabalarından dolayı takdir ediyorum," dedi.
BM Genel Sekreteri ayrıca anlaşmaya dahil olan herkesi anlaşmanın tam olarak uygulanmasını sağlamaya ve taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.
Ayrıca bu anlaşmanın ilgili tüm taraflar için, "Filistinliler, İsrailliler ve daha geniş bir bölge için daha iyi bir geleceğe giden güvenilir bir siyasi yol oluşturmak" için bir fırsat olmasını umduğunu belirtti.
VON DER LEYEN: BÖLGEDE KALICI İSTİKRARA YÖNELİK BİR BASAMAK OLMALI
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Gazze'deki ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.
AB Komisyonu Başkanı, "Rehineler sevdiklerine kavuşacak ve insani yardım Gazze'deki sivillere ulaşabilecek. Bu, insanların çok uzun süredir büyük acılar çektiği bütün bir bölgeye umut getiriyor" diye ekledi.
Von der Leyen ayrıca her iki tarafı, İsrail ve Hamas'ı bu anlaşmaya saygı göstermeye ve anlaşmayı eksiksiz bir şekilde uygulamaya çağırdı. AB lideri ayrıca on yıllardır süren çatışmaya diplomatik bir çözüm bulunması gerektiğine işaret ederek anlaşmanın "bölgede kalıcı istikrara yönelik bir basamak" olarak kullanılmasını umduğunu ifade etti.
SCHOLZ: İSRAİL VE HAMAS ŞARTLARA HARFİYEN UYMALI
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ateşkes anlaşmasını övdü.
Ülkesinde yaklaşan seçimlere hazırlanan Alman lider X'e yaptığı açıklamada, İsrail ve Hamas'a anlaşmanın ve şartlarının "harfiyen" uygulanmasını sağlamaları çağrısında bulundu.
Anlaşmaya varılmasıyla, Gazze'de Hamas'ın elinde bulunan tüm rehinelerin serbest bırakılması ve ölenlerin cenazelerinin "onurlu bir defin" için ailelerine teslim edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
"Ateşkes, savaşın kalıcı olarak sona ermesine ve Gazze'deki kötü insani durumun iyileştirilmesine kapı açıyor," diyen Scholz, Almanya'nın bu hedefe ulaşmak için "çalışmaya" devam ettiğini kaydetti.
İNGİLTERE: İSRAİL VE FİLİSTİN HALKININ UMUTSUZCA BEKLEDİĞİ GECİKMİŞ BİR HABERDİR
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin anlaşmayı duyurmasından kısa bir süre sonra bir açıklama yaptı.
İngiliz Başbakan, "Aylardır akan kanın ve kaybedilen sayısız canın ardından, bu İsrail ve Filistin halkının umutsuzca beklediği gecikmiş bir haberdir," dedi.
Starmer, "O gün [7 Ekim 2023] vahşice evlerinden koparılan ve o günden bu yana akıl almaz koşullarda esir tutulan rehineler artık nihayet ailelerine dönebilecekler. Ancak bu anı, evlerine dönemeyecek olanları anmak için de kullanmalıyız" şeklinde konuştu.
Starmer, ayrıca "evleri bir gecede savaş alanına dönen" ve o zamandan beri tarifsiz acılara katlanan masum Filistinlilerin acısını paylaştığını ifade etti.
"Bu ateşkes, Gazze'deki acıyı sona erdirmek için çaresizce ihtiyaç duyulan insani yardımda büyük bir artışa izin vermelidir."
"Dikkatimiz İsrail ve Filistin halkları için kalıcı olarak daha iyi bir geleceği nasıl güvence altına alacağımıza çevrilmelidir" diyen Starmer, "Egemen ve yaşayabilir bir Filistin devletinin yanı sıra İsrail için güvenlik ve istikrarı garanti altına alacak" iki devletli bir çözüme ulaşılması gerektiğini belirtti.
İSPANYA: İNSANİ YARDIMA DERHAL İZİN VERİLMELİ
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.
İspanya Başbakanı bu olumlu gelişmenin çatışmalara son vermesi ve temel ihtiyaç maddelerine ve yardıma muhtaç sayısız Filistinliyi rahatlatmak üzere insani yardıma derhal izin vermesi gerektiğini vurguladı.
Sanchez ayrıca Gazze'de tutulan tüm rehinelerin güvenli bir şekilde serbest bırakılması gerektiğini belirterek, bu anlaşmanın iki devletli bir çözümle kalıcı barışa giden yolda çok önemli ve vazgeçilmez bir adım olduğunu kaydetti.
İspanyol lider ayrıca, anlaşmayı mümkün kılan arabulucular olarak gösterdikleri kararlılık ve "yorulmak bilmeyen çalışmaları" için Katar, Mısır ve ABD'ye şükranlarını sundu.
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: BU GECİKMİŞ BİR ADIMDIR
Uluslararası kuruluşlar da ateşkes anlaşmasının ilan edilmesinin ardından duydukları rahatlamayı dile getirdiler.
Gazze'ye yönelik savaş dünyadaki en büyük insani felaketlerden birine neden oldu.
BM, Oxfam ve Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşlar uzun süredir İsrail'i savaştaki tutumu nedeniyle eleştirmekte ve insani kriz yaratmakla suçlamaktadır.
BM daha önce yaptığı araştırmaların, Gazze'nin 2,1 milyonluk nüfusunun yaklaşık 1,9 milyonunun 15 aydır süren çatışmalar sırasında defalarca yerinden edildiğini gösterdiğini bildirmişti. Ayrıca Gazze genelinde bir milyondan fazla insanın açlık riski altında olduğunu ve bazen garanti edilemeyen gıda yardımlarına muhtaç olduğunu belirtmişlerdi.
Oxfam Gazze'de beklenen ateşkesin ilan edilmesini memnuniyetle karşıladı. Grubun Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Sally Abi Khalil yaptığı açıklamada, "Oxfam, İsrailli rehinelerin ve bazı Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına ilişkin ilk anlaşmayla birlikte ateşkes ilan edilmesini ve 15 ay süren amansız bir savaşın ardından Gazze Şeridi'nde geçici ateşkes sağlanmasını memnuniyetle karşılamaktadır" dedi. Abi Khalil, "İsrail Gazze'deki Filistinlilere karşı, gıda ve suyu savaş silahı olarak kullanarak, neredeyse tüm nüfusu zorla yerinden ederek, Kuzey Gazze'yi kuşatarak ve Gazze'yi neredeyse yaşanmaz hale getirerek insanlığa karşı suçlar da dahil olmak üzere korkunç bir toplu cezalandırma uyguladı," diye ekledi.
Oxfam MENA Bölge Direktörü, "Binlerce Filistinli hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı ve adil yargılama olmaksızın işkence gördü. Bu eylemler cevapsız kalmamalıdır - uluslararası hukuk ve normlar, mağdurlar için adaleti sağlamak ve gelecekteki ihlalleri caydırmak için savaş suçlarından sorumlu tutulması gereken İsrail de dahil olmak üzere evrensel olarak uygulanmalıdır" şeklinde konuştu.
Uluslararası Af Örgütü de Gazze'deki yeni anlaşmayla ilgili olarak şu yorumu yaptı: "Ateşkes anlaşmasına varıldığı haberi İsrail'in soykırımının Filistinli mağdurlarına bir nebze de olsa rahatlama getirecektir. Ancak bu çok gecikmiş bir adımdır."
Grup, Filistinlilerin 15 aydan uzun bir süredir İsrail'in acımasız bombardımanına maruz kaldığını ve bu bombardımanın tüm toplulukları ve evleri yerle bir ettiğini belirterek bombardımanın basit bir şekilde durdurulmasının kabuslarını sona erdirmeyeceğini kaydetti.
Uluslararası Af Örgütü açıklamasında "Sayısız sevdiklerini kaybeden, çoğu durumda tüm aileleri yok olan ya da evlerinin enkaza dönüştüğünü gören Filistinliler için çatışmaların sona ermesi, paramparça olmuş hayatlarını onarmaya ya da travmalarını iyileştirmeye başlamaz" denildi.