Kırgızistan el koyduğu Fethullah'ın okullarını Maarif Vakfı'na devretti
Kırgızistan'da 1992 yılından bu yana faaliyet gösteren Gülen Cemaati'ne yakın SAPAT okulları hükümetin kararıyla Türkiye Maarif Vakfı'na devredildi. Okullarda 13 binin üzerinde öğrenci kayıtlı...Kırgızistan el koyduğu SAPAT okullarını Maarif Vakfı'na devretti
Kırgızistan hükümeti resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Edil Baysalov, Türkiye Maarif Vakfı Kırgızistan Temsilcisi Hüsnü Bircan ve beraberindeki heyetle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü.
Baysalov, ülkede Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen ve 1992'de faaliyetine başlayan "SAPAT" eğitim kurumları ağının Maarif Vakfı yönetimine devredildiğini duyurdu. Kararın, "öğrencilerin çıkarlarının en iyi şekilde sağlanması ve vakfın eğitim alanında güvenilir bir ortak olarak haklı itibarı" nedeniyle alındığını belirtti.
Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Maarif Vakfı'nın, Kırgızistan'daki beş yıllık çalışma süresi boyunca "hem ulusal hem de uluslararası gereklilikleri karşılayarak eğitim standartlarında en üst düzeyde kaliteyi ortaya koyduğunu" ifade etti.
Baysalov, yeni yönetime geçiş sürecinde yasalara sıkı sıkıya bağlı kalınması, okul çalışanlarının haklarının korunması ve eğitim sürecinin sürekliliğinin güvence altına alınması vurgusu yaptı.
'Büyük yatırımlar çekmeyi planlıyoruz'
Maarif Vakfı Kırgızistan Temsilcisi Bircan, Vakfın gelecek aylarda Kırgızistan'ın eğitim altyapısının geliştirilmesine yönelik büyük yatırımlar çekmeyi planladığını söyledi.
"Okul ağının genişletilmesi, modern teknolojilerin ve eğitim programlarının tanıtılmasının yanı sıra öğrenciler için yeni fırsatlar oluşturulmasını planladıklarını" ifade eden Bircan, "Bu adımlar, ülkenin sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmeyi ve eğitim alanında Kırgız-Türk işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor" dedi.
Kırgızistan'da 8 ayrı ülkede eğitim faaliyeti
Türkiye Maarif Vakfı (TMV) da konuyla ilgili açıklamasında, TMV'nin Kırgızistan’da 2021'den bu yana Bişkek Uluslararası Maarif Okulları'nda 1500 öğrenciye eğitim verdiği belirtildi. Kırgız Milli Eğitim Bakanlığı ile yakın ilişki içinde faaliyetlerini yürüten TMV, ülkedeki eğitim faaliyetlerinin 8 ayrı şehirde yaygınlaştığını ve SAPAT Eğitim Kurumlarının devir işlemiyle 43 anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde eğitim kurumu, bir üniversite ve bir yönetim merkezi binasının TMV idaresine geçtiğini aktardı.
İlk ve orta eğitim kurumlarında okuyan yaklaşık 10 bin öğrenci ile Ala-Too Uluslararası Üniversitesi bünyesinde bulunan 3 bin 850 öğrencinin de TMV bünyesine geçeceği belirtilen açıklamada, şimdiye kadar 23 ülkede Gülen Cemaati bağlantılı okulların devralınarak işletildiği hatırlatıldı. Türkiye Maarif Vakfı'nın kendi açtığı 32 ülkedeki okullarıyla birlikte halen 55 ülkede, 448 okulda yaklaşık 55 bin öğrenciye eğitim sunduğu ifade edildi.
Açıklamada ifadelerine yer verilen TMV Başkanı Akgün, devir kararının iki ülke hükümetleri arasındaki güçlü dostane ilişkilerin ve vakfın eğitim kalitesine olan güvenin bir neticesi olarak görülmesi gerektiği belirtti. Akgün, "Vakfımız adına Kırgız makamlarına verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz. Kırgız çocuklarına bundan sonra çok daha kaliteli eğitim hizmeti vermek için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Bu okullarda yetişen çocuklarımız Türk ve Kırgız halkları arasındaki derin bağları daha da güçlendirecektir" ifadelerini kullanıldı.
Maarif Vakfı ne zaman kuruldu, ne yapıyor?
Türkiye Maarif Vakfı, 2016 yılının Haziran ayında 6721 sayılı yasayla kuruldu. Vakfın kurucuları eski AKP milletvekili ya da adayları. Vakıf, Gülen Cemaati'nin darbe girişiminden hemen önce kuruluyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Şubat 2020’de şöyle bir cümle kuruyor:
“Bu okullar milletimizin gasp edilmiş mallarıdır ve Maarif Vakfımıza devredilmesi için diplomatik mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Ancak vakıf yalnızca Gülen okullarını devralmakla kalmıyor.
Vakıf başkanı Prof. Dr. Birol Akgün'ün anlattıklarına göre, kurum 52 ülkede 460 eğitim kurumuna sahip. Bunların 437'si okul öncesi, ilk ve ortaöğretim seviyesinde örgün eğitim veren okullardan oluşuyor.
Arnavutluk'ta bir üniversite ve 13 ülkede 22 etüt merkezinin bulunduğunu, dünyanın 107 ülkesiyle yakın temas halinde olduklarını ifade eden Akgün, "Yetkin öğretmenleri ve lider ruhlu idarecileriyle 6 kıtaya yayılmış eğitim kurumlarımızda 52 bini aşkın öğrenciye kaliteli ve nitelikli eğitim hizmeti vermekteyiz" diyor.
Akgün, vakfın amacını ise "Türkiye adına yurtdışında örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek ve Türkiye ile diğer ülkelerin halkları arasında sosyal ve kültürel alanda insani bağları geliştirmek" diye anlatıyor.
"Türkiye Maarif Vakfı'nın Türkiye'nin eğitimde yurtdışına açılan kapısı olduğunu" söyleyen Akgün, "bir uluslararası eğitim ağı" olduklarını iddia ediyor:
"Dünyanın farklı coğrafyalarında hizmet veren bir uluslararası eğitim ağı olarak bir taraftan uluslararası eğitimde yaşanan gelişmeleri yakından takip ederken diğer taraftan her ülkenin kendine özgü eğitim içeriklerini de anlamaya, öğrenmeye gayret ediyoruz. Türkiye'nin eğitim alanındaki birikimini hem zenginleştirmek hem de paylaşmak amacıyla kurulan vakfımızın faaliyetleri, sadece yurt dışındaki okullarımızla sınırlı değildir. Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı, Türkçe alanında önemli bir boşluğu doldurmuştur. Bünyemizde kurmuş olduğumuz Maarif Ajansı ile yükseköğretimin uluslararasılaşmasına katkı sağlıyoruz. Dünyanın önemli üniversitelerinde açmış olduğumuz Türkiye Araştırmaları Merkezlerini kamusal sorumluluğumuzun bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin eğitim tecrübesini ve birikimini yurt dışına taşırken küresel gelişmeleri de ülkemiz gündemine getiriyor, Türk eğitim camiasının hizmetine sunuyoruz."
Şirket kurup, satın alabiliyorlar
Binlerce çalışanı olan kuruluşun varlıklarının tutarı tam olarak bilinemiyor. Emekli Sayıştay denetçisi ve soL yazarı Kadir Sev yaklaşık 2 yıl önce ilgili yazısında vakıf hakkında Türkiye Cumhuriyeti yasalarının uygulanmadığını anlatmıştı.
Vakfın Merkezi İstanbul. Mütevellisinde üst düzey bürokratlar, akademisyenler var. Denetçilerini de onlar seçiyor. Vergi, resim, harç gibi yükümlülüklerden bağışık tutuluyorlar. Bağış yapanlara vergi matrahından indirme hakkı tanınıyor, daha az vergi ödüyorlar.
Yurtdışında okul öncesinden üniversiteye değin her türlü eğitim faaliyetiyle görevlendirilen vakıf, yurt, sosyal tesis işletiyor; iktisadi işletme ve sermaye şirketi kurabiliyor, satın alabiliyor, ortak olabiliyor.
Herhangi bir vakfın aksine devletin himayesindeler
Türk Medeni Yasası'na göre kurulan vakıflar, özel hukuk kişisi sayılıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, amaca uygunluk ve harcamaları yönünden denetliyor. Devletle başka ilişkisi yok.
Maarif Vakfı ise öyle değil; söz konusu yasaya göre kurulmuş olmakla birlikte devletin himayesinde olmanın keyfini sürüyor. Eski Milli Eğitim Bakanı konuşmalarında “Onlar yurtdışındaki elimiz kolumuz Türkiye’nin eğitim alanındaki bayrak taşıyıcısı, küresel markası olarak konumlandırıyoruz” diyor ve hiçbir desteği, yardımı esirgemeyeceklerini vurguluyor.
Mütevellisi ile Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine Türkiye’nin resmi misyon temsilcisi muamelesi yapılıyor; diplomatik pasaport veriliyor. Çalışanları da yabancı ülkelerde görevlendirilen kamu personeline verilen, diplomatik pasaport haklarından yararlandırılıyor.
Bütçeden ve çeşitli kurumlardan Cumhurbaşkanı kararıyla paralar aktarılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığının uygun gördüğü yurtdışındaki kamu taşınmazları bedelsiz olarak devredilebiliyor.
Şirketler aracılığıyla 'eğitim'
Vakfın kuruluş yasasında Eğitim Birliği (Tevhid-i Tedrisat) yasasını boşa çıkaran düzenlemeler de dikkat çekiyor. Eğitim etkinliğinin, "yabancılarla ortak olunacak şirketler aracılığıyla yapılması" öngörülüyor.
Öte yandan Eğitim Birliği Yasası, yurt içinde ve dışında Milli Eğitim Bakanlığı'na alternatif olacak eğitim verdirilmesini yasaklıyor.
Vakıf, Anayasa Mahkemesi’nin anayasaya uygunluk denetiminden de tam not aldı. CHP 2016 yılında yasanın 11 kuralının Anayasaya aykırılığı iddiasıyla AYM’ye başvurmuştu. AYM, 6 Aralık 2018 gün ve 2018 sayılı kararıyla hepsini Anayasa'ya uygun buldu.
"Yurtdışındaki kamu varlıkları Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteği üzerine Bakanlar Kurulunca vakfa devredilebilir" kuralı, 2017 Anayasa değişikliğine uyum sağlanması amacıyla "Cumhurbaşkanı olarak" değiştirilmişti. Maarif Vakfı okullarının olduğu şehirlerde “Maarif Vakfı olan şehirlerde başka kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamaz” kuralı ise yumuşatılmış; "Milli Eğitim Bakanlığı'nın izniyle açılabilmesine" olanak tanınmıştı.
AKP'nin ayrıcalıklı vakıflarına kaynak
yağıyor: Türkiye Maarif Vakfı nedir?