Oteldeki yetersizlikler bir ay önce tespit edildi, kimse bir şey yapmadı!
Bolu Belediyesi'nin otelin ‘yangına karşı yetersiz olduğunu’ tespit ettiği ortaya çıktı. Ancak otel yetkilileri denetim talebini geri çekti, yetersizlikleri giderecek bir adımsa atılmadı...Otelde yangına karşı yetersizlikler
bir ay önce tespit edildi, kimse bir şey yapmadı!
Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün 76 kişinin yaşamını yitirdiği Grand Kartal Hotel’i 1 ay önce talep üzerine denetlediği ve "yangına karşı yetersiz olduğunu" tespit ettiği ortaya çıktı. “Yetersiz” değerlendirmesi sonrasında otel yetkilileri denetim talebini geri çekmiş.
Denetim tartışmasında dünden beri belediye ve Bakanlık sorumluluğu birbirine atıyor.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, otelin 1997’de yapıldığını, belediye sınırları dışında bulunduğunu, ruhsatınınsa Turizm Bakanlığı’nca verildiğini söylemişti.
Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da sorumluluk almadan, itfaiyenin otele yangın yeterlilik ruhsatı verdiğini, kendilerine de olumsuz bildirimde bulunmadığını iddia etmişti.
Özcan, Ersoy’un “belediyeyi alçakça suçladığını” belirtmiş, sorumlunun bizzat bakan olduğunu söylemişti. Bolu Belediye Başkanı, talep geldiği takdirde belediyenin denetim yapabileceğini belirtmişti.
ANKA‘nın ulaştığı belgelere göre otel, 12 Aralık 2024’te belediyeden denetim talep etti. Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bunun üzerine otelde inceleme ve denetlemeler yaptı.
8 eksiklik tespit edilince denetimden vazgeçti, kimse bir şey yapmadı, gerekçe 'yetkimiz yok'
16 Aralık 2024 günü denetim üzerine hazırlanan formda 19 konu başlığının 8’inde tesisin yangın yönünden yetersiz bulunduğuna dair tespitler yer aldı.
Yetersizlik tespiti yapılan başlıklar şöyle:
- Tahliye çıkışları
- Işıklı yönlendirme levhaları
- Binada acil aydınlatma
- Elektrik tesisatı uygunluğu
- Söndürme gereçleri talimatları
- Algılama sistemleri ve yangın alarmı
- Paratoner
- Duman kontrolü (duman havalandırma ve tahliye)
Yeterli olunan tek konunun ise elektrik tesisatı olduğu belirtildi.
24 Aralık 2024 tarihinde otel yetkilileri belediyeye dilekçe yazarak denetim talebini geri çekti ve ilgili raporun iptal edilmesini istedi.
CHP Bolu İl Başkanlığı'nda bugün yapılan basın açıklamasında otelin denetim talebini geri çekmesinin ardından belediyenin herhangi bir adım atma yetkisi olmadığı savunuldu.
Ruhsatı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmiş olan oteldeki bu felaketin sorumluluğunun faturasının belediyeye kesilmek istenmesine tepki gösterilen açıklamada "Bu otel, bakanlığın verdiği ruhsatla faaliyet göstermiş midir? Bu otelde en son hangi denetimler yapılmıştır? Bu otelde konaklayanların kaçı bakanın şirketi ETS Tur'un müşterisidir?" denildi.
İtfaiyenin "yangına karşı yetersiz" olduğunu tespit etmesinin ardından otelin denetim talebinden vazgeçerek hiçbir şey olmamış gibi, gerekli önlemleri almadan faaliyetini sürdürebilmesi felaketin önünü açtı.
Öte yandan TRT Haber itfaiyenin, oteldeki restorana “yangın yönetmeliğine uygunluk” raporu verdiğini aktardı.
Türkiye’de denetim alanındaki birçok yetki daha önce kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarındaydı. AKP denetimleri meslek odalarının elinden tamamen siyasi hesaplarla 2015 yılında aldı.
Çözülemeyen yetki krizi, sorumluluk almayan sorumlular dışında bu işin uzmanları ne dedi?
TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu: Sorumlular denetim yapmayan kurumlar ve kâr hırsındaki sermaye sahipleri
İlk açıklama TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu’ndan geldi. Otelin internet sitesindeki fotoğraflardan 2008 yılında yapılması gereken Yağmurlama (Sprinkler) sisteminin yapılmadığına dikkat çekildi. Sistemin olmayışı sebebiyle de yangının hızlıca yayıldığı tespit edildi. Kurtulan yurttaşların beyanına dayanarak algılama ve uyarı sistemlerinin çalışmadığı, kaçış yollarının tespit edilemediği de dile getirildi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, uzman mühendisler tarafından çizilmesi gereken projelerin yönetmeliğe uygun olup olmadığının; uygulamanın da projeye göre yapılıp yapılmadığının disiplinli bir şekilde denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Uzun zamandır bu gerekliliklere işaret ettiklerini anlatan açıklamada son olarak “Yapılmış olan sistemlerin periyodik olarak kamusal düzlemde denetlenmesi gerekliliğini ifade ediyoruz. Gel görelim ki, bugün yaşadığımız bu acı tablo gösteriyor ki, Odalarımızın denetleme yetkisini bertaraf edenler, kulağını bilimin ve tekniğin gerçeklerine kapatıp, sermayenin ihtiyaçlarına cevap vermekten başka bir şey yapmamıştır. Yaşanan can kayıplarının sorumluları denetim görevini yapmayan kurum ve kuruşlar ile kâr hırsıyla güvenlik tedbirlerini almaktan imtina eden sermaye sahiplerinden başkası değildir” denildi.
EMO: Mevzuat eksiklikleri nedeniyle alınması gereken önlemler alınmadı
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu da konuya ilişkin bir değerlendirme yaptı.
Yangın ihbarı, tahliye süreçlerinde eksikliklerin olduğu dile getirildi. Merdiven boşluklarının dumanla dolması sebebiyle üst katlardan atlamak dışında seçenek kalmadığı tespiti yapıldı.
Elektronik yangın algılama ve uyarma sistemleri sayesinde can kaybı olmadan tahliyenin mümkün olduğunun vurgulandığı açıklamada “kamuya açık binalarda bu yangın ihbar ve söndürme sistemlerin doğru şekilde kurulması ve işlevsel kalmasının sağlanması hayati önem taşımaktadır” denildi.
Açıklamada çok önemli bir noktaya dikkat çekildi. Söz konusu binalarda yangın algılama ve uyarma sisteminin bulunup bulunmadığı bilinmiyor. Bu sistemlerin zorunlu olup olmadığı da soru işareti. Duruma ilişkin belirsizliğin sebebi, değişip duran yönetmelikler. Açıklamada durum şöyle anlatılıyor:
“29 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yapılan değişiklikle; 2007'den önce yapı ruhsatı başvurusu yapılmış ve o tarihten önce tamamlanmış binalar, 'mevcut yapı' olarak kabul edilmiştir. Bu değişiklik, geçmişte mevzuat eksiklikleri nedeniyle alınması gereken yangın önlemlerinin eksik uygulanmasına yol açmıştır. Odamız uzun yıllardır bu düzenlemenin eksikliklerine dikkat çekmekte ve özellikle kamuya açık binalarda yangın güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığı konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Son yaşadığımız yangın da mevzuat eksiklerin giderilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.”
Açıklamanın sonunda “can güvenliği için alınacak önlemleri 'kaynak israfı' olarak gören anlayışın terk edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Elektrik ve elektronik sistemlerinin kontrol edilmesi için EMO birimlerine ve uzman üyelerimize başvurabileceklerini hatırlatıyoruz” denildi.
MMO: Görev ve sorumluluk otel sahibi ve itfaiyede olduğu kadar, Çalışma ile Turizm Bakanlığı’ndadır
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener yaptığı açıklamada otel sahibi, itfaiye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda aynı oranda sorumluluk olduğunu dile getirdi.
Açıklamada bakanlıklara çağrı yapıldı:
“Bilimin, tekniğin, mühendisliğin, mühendis örgütlülüğünün yok sayıldığı bir sistem istemiyoruz. Bu maksatla;
- Özel kuruluşlara kamu varlıkları tahsis eden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, bu varlıkların kullanım koşullarını da denetlemeye,
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı, otelde konaklayanları yangın esnasında oteli terk etmek için yönlendirmekle sorumlu personele bu eğitimin verilip-verilmediğini ve ekipmanların periyodik muayenelerinin düzgün yapılıp-yapılmadığını denetlemeye,
- İşletme sahiplerini insanların can ve mal güvenliğini sağlamak için vasıflı elemanlar eliyle bilimsel ve teknik gereklilikleri yerine getirmeye,
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Yapı üretim sürecinin ve yapılarının işletilmesinin tüm aşamalarında Odaları sürece dahil etmeye, Odaları tarafından Eğitilip Belgelendirilmiş Mühendislerin yer almasını sağlayacak düzenlemeler yapmaya, davet ediyoruz.”
Her türlü desteğe ve göreve hazır oldukları hatırlatılan açıklamanın sonunda, “Denetim kamusal bir görev ve sorumluluktur, piyasanın insafsızlığına bırakılamaz” denildi.