“Bu proje, tarım ve ekonomi politikalarının iflas ettiğinin göstergesidir”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başlattığı “Askıda 9 Gülek Buğday Projesi”nin farkındalık yaratmanın ötesine geçemeyeceğini belirterek, “Bu proje, tarım ve ekonomi politikalarının iflas ettiğinin göstergesidir” dedi. Çözümün üretim politikalarında olduğunu vurgulayan Suiçmez, çiftçinin destek bekleyen değil, desteklenen olması gerektiğini ve tarımsal desteklerin artırılması gerektiğini ifade etti...
Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Bahçeli’nin ‘Askıda Buğday’ kampanyasına tepki
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı "Askıda 9 Gülek Buğday Projesi"ne ilişkin değerlendirmede bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu tür kampanyaların kamuoyunda farkındalık yaratmanın ötesine geçemeyeceğini belirtti.
Suiçmez, çiftçilerin zaten dar ve sabit gelirli olduğunu vurgulayarak, tarımsal üretimi teşvik etmek yerine çiftçilerden destek beklenmesinin, mevcut tarım ve ekonomi politikalarının başarısızlığını gösterdiğini söyledi.
Suiçmez, yaptığı açıklamada tarımsal üretimdeki temel sorunların çözümünün ancak devlet politikalarıyla sağlanabileceğini belirtti. "Askıda buğday" kampanyasının uzun vadeli bir çözüm sunmadığını ifade eden Suiçmez, tarımda artan maliyetlerin çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığına dikkat çekti.
'BUĞDAY ÜRETİCİSİ KÜSTÜRÜLDÜ'
Tarımsal girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını belirten Suiçmez, çiftçilerin yeterli destek alamadığını dile getirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçen yıl çiftçilere yalnızca yüzde 11-12 düzeyinde bir fiyat artışı sağladığını hatırlatan Suiçmez, enflasyonun çok daha yüksek olduğu bir ortamda bunun yetersiz kaldığını söyledi:
"Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin çiftçiye sağladığı fiyat artışı üreticiyi küstürdü. Mazot, gübre, ilaç ve yemde KDV ve ÖTV indirimi yapılmadı. Tarımsal girdilerde maliyetler yükselirken, çiftçi ürettiği ürünün değerini alamıyor. Üretici, artık kendi ürettiği buğdaydan yapılan ekmeği bile zincir marketlerden almak zorunda kalıyor"
'ÇİFTÇİ DESTEK BEKLEYEN DEĞİL, DESTEKLENEN OLMALI'
Türkiye’de çiftçilerin gelir düzeyinin düşük olduğunu belirten Suiçmez, tarımda yaşanan sorunların ancak üretim politikalarıyla çözülebileceğini ifade etti. Çiftçinin destekle ayakta kalması gerekirken, destek veren konumuna düşürülmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Suiçmez, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Çiftçiden destek beklemek, tarım ve ekonomi politikalarının iflas ettiğini gösterir. Küçük ölçekli çiftçiler, gelirleri düşük olduğu için zaten üretimden çekiliyor. Çözüm, çiftçiyi desteklemek ve üretimi artıracak politikalar geliştirmektir. Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın çiftçiye yönelik somut adımlar atması gerekiyor. Üretim maliyetleri düşürülmeli, çiftçinin ürettiği buğdaya hak ettiği fiyat verilmeli."
'KAMPANYALAR DEĞİL, ÜRETİM POLİTİKALARI ÇÖZÜM GETİRİR'
"Askıda buğday" projesinin uygulanmasında da çeşitli sıkıntılar olduğunu belirten Suiçmez, sürecin nasıl denetleneceğine dair soru işaretleri olduğunu söyledi. Kampanya kapsamında toplanan buğdayın nasıl işleneceği, hangi fırınlarda ekmek yapılacağı ve dar gelirliye hangi fiyatla sunulacağı konusunda netlik bulunmadığını ifade eden Suiçmez, "Çiftçi zaten fedakâr, böyle bir kampanyaya katılır ama sürecin yönetimi belirsiz. Önemli olan çiftçinin üretimde kalmasını sağlamak, tarımsal girdilerde somut indirimler yapmak ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçiyi koruyacak şekilde fiyat politikası belirlemesidir" dedi.
'TÜKETİCİ DE ÜRETİCİ DE KORUNMALI'
Tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Suiçmez, üreticinin desteklenmesiyle tüketicinin de daha uygun fiyatlarla sağlıklı gıdaya ulaşabileceğini söyledi. Tedarik zincirinin kooperatifler aracılığıyla daraltılması gerektiğini belirten Suiçmez, şu ifadeleri kullandı:
"Buğday öznesini tüm ürünler için kullanabiliriz. Et, süt, mısır, sebze meyve olmak üzere tüm üretimde sorun varsa tüm ürünlerde üreticiler sorun yaşamışsa, domates tarlada kalmışsa, bugün sezonu limonu, mandalinasını pahalıya yiyorsak ama üretici de zarar ediyorsa tüm ürünlerde tarım politikaları yeniden düzenlenmeli. Üretici korunmalı, tedarik zinciri kooparatiflerle daraltılmalı, tüketici geliri arttırılmalı. Hem üretici mutlu olmalı hem tüketici mutlu olmalı. Yoksa bu tür projeler sadace kamuyounu oyalamakla kalır."