"DİĞER kamu görevlileri" ibaresiyle CHP'li başkanların hedeflendiği...
İktidar ilk iki denemesinde başarısız olduğu "Erdoğan'a süper yetki" yasasını bu kez Meclis'ten geçirdi. Devlet Denetleme Kurulu artık her kademe ve her rütbedeki kamu görevlisini görevden alabilecek. Düzenlemede "diğer kamu görevlileri" ibaresiyle CHP'li başkanların hedeflendiği belirtiliyor. DDK'nın tüm üyelerini Erdoğan atıyor.
Erdoğan'a istediği herkesi görevden alma yetkisi veren düzenleme Meclis'ten geçti
Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) her kademe ve rütbedeki kamu görevlilerini görevden uzaklaştırma yetkisi tanıyan düzenleme TBMM'de kabul edildi. Düzenlemeye göre DDK her kademede her rütbedeki kamu görevlisini görevden alabilecek.
Yasada bulunan "diğer kamu görevlileri" şeklindeki ibare ile, hem mali kuşatma hem yargı kıskacında tutulan CHP'li belediye başkanlarının hedef alındığı görüşü hakim.
Düzenleme "Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" içinde yer aldı.
Buna göre ilgili kurul üyesi veya denetçi, gerekli gördüğü halde her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilecek, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında bu tedbiri uygulayabilecek.
BAŞKANI VE TÜM ÜYELERİ ERDOĞAN ATIYOR
Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkan ve üyelerini Cumhurbaşkanı atıyor. Kurul, Cumhurbaşkanı’nın isteği üzerine, tüm kamu kuruluş ve kurumlarında, her türlü inceleme, araştırma ve denetleme yapabiliyor.
SÜPER YETKİNİN DE ÖTESİ
Kabul edilen yasaya göre kurul üyesi veya denetçi, denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan, görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı, suç delillerini karartacağı anlaşılan, kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilecek, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında bu tedbiri uygulayabilecek. Görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin gerekçeli yazı, görevden uzaklaştırılanın atamaya yetkili amirine, Kurul Başkanına ve diğer ilgililere bildirilecek.
AKP İKİ KEZ DENEMİŞTİ
Muhalefetin "Yetkinin bu kada8rı sultanlarda bile olmaz" diye eleştirdiği düzenleme için AKP daha önce iki kez adım atmıştı.
İlkinde 5 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile DDK’ya yetki verildi. CHP Grubu’nun başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal etti
İkincisinde bir torba kanun içerisinde Meclis Genel Kurulu’na indirildi. Sert tepkiler üzerine düzenleme torba kanundan çıkarıldı.
CHP YİNE İPTALİNİ İSTEYECEK
DDK'ya tanınan yetki genişliği büyük tepkilere neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Cumhurbaşkanı’na, benzeri ancak tümüyle denetimsiz sultanlarda görülen yetkiler veildi" dedi, düzenlemenin ucu açık, keyfiyete varan bir takdir yetkisi tanıdığını, artık hiç kimsenin görev teminatı olmayacağını söyledi. Günaydın, "Yalnızca atanmışlar için değil, bu keyfiyet seçilmişleri de kapsıyor." dedi.
'ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI'
Milletvekili Hasan Öztürkmen, düzenlemenin, "örgütlenme özgürlüğünün araçları olan dernek ve sendikalara açıktan müdahale etmesi açısından Anayasa'nın 33, 104 ve 108. maddelerine açıkça aykırı" olduğunu söyledi.
Öztürkmen, "Bugün yaşamakta olduğumuz 'operasyonlar dönemi'ni yani yürümekte olan CHP'li belediyeleri çökertme planını göz önünde bulundurduğumuzda teklifteki 'diğer kamu görevlileri' ifadesi dikkatimizden kaçmıyor." dedi.
ARTIK SORUŞTURMAYA BİLE GEREK YOK
CHP'li Gökhan Günaydın'ın verdiği bilgiye göre herhangi bir kamu görevlisinin görevden alınması için artık bir soruşturma, kovuşturma, yargı kararına bile gerek olmayacak. Günaydın, "Cumhurbaşkanı DDK Başkanı’nı çağırıyor, “şu belediye başkanı hakkında denetim yap” diyor, Başkan bir Kurul üyesini görevlendiriyor, o da gidip “görev başında kalması sakıncalıdır” diyerek seçilmiş belediye başkanını görevden uzaklaştırabiliyor. Her şey jet hızıyla, her şey kanuna uygun ve elbette tümüyle hukuka aykırı." dedi.