Çıkarılan 114 Ton Altının Yüzde 90’ı Kanadalı Şirketin Cebine Gitti!

Uşak’taki Kışladağ Altın Madeni’nin 114 tonluk altın üretiminden devlete yalnızca yüzde 10 pay düştüğü öne sürüldü. Durmuş Yılmaz ve Mehmet Torun, altın madenciliği ile ilgili çarpıcı iddialarda bulundu...

Kışladağ'dan Çıkarılan 114 Ton Altının Yüzde 90’ı Kanadalı Şirketin Cebine Gitti! 

Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, Uşak’taki Kışladağ Altın Madeni ile ilgili açılan davaya müdahil oldu ve madenden çıkarılan altının devlete çok düşük bir pay sağladığını iddia etti. 

Yılmaz, "Burada çıkan altının yalnızca yüzde 10’u devlete kalıyor. Soyuluyoruz ey halkım!" diyerek durumu sert bir şekilde eleştirdi. Yılmaz’ın açıklamaları, altın madenciliği sürecindeki devletin payını ve şeffaflık sorunlarını gözler önüne serdi.

ŞİRKETLERİN BEYANINA GÜVENİLİYOR

Maden Mühendisleri Odası’nın eski başkanı Mehmet Torun, altın üretimiyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Torun, üretim rakamlarının sadece şirketlerin beyanına dayandığını belirterek, "Cevherin içindeki altın miktarını şirket kendi beyan ediyor, devlet bunun doğruluğunu bilemiyor" dedi. Uluslararası şirketlerin laboratuvar analizlerini yurtdışında yaptırdığını vurgulayan Torun, bu durumun şeffaflık eksikliği yarattığını ifade etti.

DEVLETE KALAN PAY YÜZDE 2

Türkiye’deki altın üretiminde devlete kalan payın sadece yüzde 2 olduğunu belirten Torun, bu oranın kanunlarla indirilen vergiler ve teşviklerle daha da düştüğünü söyledi. Torun, "Devletin aldığı pay, aslında daha da düşük. Bizim madenimizi çıkarıyorlar, ama kazançlarının çoğunu yurt dışına götürüyorlar" şeklinde konuştu.

CARİ AÇIĞA ETKİSİ

Mehmet Torun, altın madenciliği yapan şirketlerin Türkiye'nin cari açığını düşürmesi gerektiği iddialarına karşılık, bunun tam aksine şirketlerin ürettikleri altınları Merkez Bankası’na verip TL aldıklarını ve ardından dövize çevirip yurt dışına taşıdıklarını belirtti. Bu durumun Türkiye’nin cari açığını artırdığını söyledi.

114 TON ALTININ YÜZDE 90’I GİTTİ

Durmuş Yılmaz, 2006 yılından bugüne kadar Kışladağ Altın Madeni’nden çıkarılan 114 tonluk altının devletin payının yalnızca yüzde 10 olduğunu öne sürdü. Yılmaz, 2006’da altının ons fiyatının 600 dolar olduğunu, bugün ise 2.900 dolar seviyelerine çıktığını hatırlatarak, bu farkın Kanadalı şirket Eldorado Gold’un Türkiye'deki iştiraki TÜPRAG’ın büyük kârlar elde ettiğini gösterdiğini vurguladı. ÇED olumlu raporunun 19 yıldır devam eden yargı sürecine rağmen, üretimden elde edilen gelirin büyük kısmının şirketin elinde kaldığı ifade ediliyor.

➽ Paylaş:
“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..