Eğitim sistemine dair mevcut tartışmalar yeniden gündemde... SivriSinekCaz SivriSinekCaz -->
SivriSinekCaz

Eğitim sistemine dair mevcut tartışmalar yeniden gündemde...

Türkiye’de 2012 yılında yürürlüğe giren 4+4+4
eğitim sistemi, aradan geçen yıllarda çeşitli tartışmalara konu oldu. Eğitim alanında faaliyet gösteren üç önemli dernek, “Lise 3 yıl olmalı. 4+4+3 sistemine geçilmeli" önerisinde bulundu...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in zorunlu eğitimin süresiyle ilgili yaptığı açıklamalar, eğitim sistemine dair mevcut tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. 
 
Tekin, “Bu kadar uzun bir süre standart bir eğitime çocukları tabi tutmak doğru olmayabilir” diyerek, 12 yıllık zorunlu eğitimin gözden geçirilebileceğini belirtti. Bu açıklamaların ardından, eğitim politikalarının geleceğiyle ilgili çeşitli öneriler dile getirilmeye başlandı.

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü’nün düzenlediği “Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları” çalıştayında, mevcut sistemin öğrencilerin meslek edinmesi ve hayatlarını şekillendirmesi açısından engel teşkil ettiği vurgulandı. Raporda, “12 yıllık zorunlu eğitim dayatması çocukların kabiliyeti, meslek edinmeleri ve yuva kurmaları önünde büyük bir engel” ifadelerine yer verildi.

LİSE EĞİTİMİ 3 YILA MI İNDİRİLECEK?

Raporda, zorunlu lise eğitiminin öğrenciler üzerinde yarattığı baskıya dikkat çekildi. Mevcut sistemin lise eğitimini zorunlu hale getirerek, üniversiteye gitmeyi kaçınılmaz bir hedef haline getirdiği ve bu durumun işsizlikle doğrudan bağlantılı olduğu savunuldu. “Üniversite öğrencisi olmak işsizliğin yeni adı haline gelmiştir” ifadesiyle, zorunlu lise eğitiminin kaldırılması ve eğitim süresinin esnek hale getirilmesi önerildi.

Önerilen modelde, 4+4+4 sisteminin son dört yıllık bölümü zorunlu olmaktan çıkarılmalı ve lise eğitimi üç yıla indirilerek isteyen öğrenciler için seçmeli hale getirilmelidir. Bu sayede, mesleki eğitime yönelmek isteyen gençler erken yaşta iş hayatına hazırlanabilecek, sanayi sektörünün nitelikli eleman ihtiyacı karşılanabilecektir.

Raporda, Türkiye’de ara eleman eksikliğinin ciddi bir sorun haline geldiği ve mesleki eğitimin yeniden yapılandırılması gerektiği vurgulandı. Meslek liselerinin “başarısız öğrencilerin mecburen gittiği okullar” algısından kurtarılması gerektiği belirtilerek, “Bu okullar mühendis olmanın ilk basamağı olarak görülmeli” önerisi sunuldu. Eğitim programlarının mesleki becerileri ön plana çıkaracak şekilde düzenlenmesi ve meslek liselerinin tercih edilen okullar haline getirilmesi gerektiği ifade edildi.

YENİ MODEL EĞİTİMDE NE DEĞİŞEBİLİR?

Önerilen sistemle birlikte:

  • Öğrenciler erken yaşta mesleki beceri kazanabilecek,
  • Zorunlu eğitim süresi bireysel tercihlere daha fazla alan tanıyacak şekilde kısalabilecek,
  • Meslek liselerinin cazibesi artırılarak sanayiye ve iş dünyasına daha fazla nitelikli eleman kazandırılabilecek,
  • Üniversiteye gitmek istemeyen öğrenciler için alternatif yollar açılabilecek.
➽ Paylaş:
“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
 



❉ "Anlayana SivriSinekCaz, Anlamayana Yüce Divan Farz" ❉

X