İki yılda değişen pek bir şey yok: Depremzedeler kayıplarını andı
Depremzedeler, depremlerin ikinci yıldönümünde kaybettikleri yakınlarını andı. Deprem bölgesindeki kentlerde yürüyüş yapıldı. Yalnızca "Sesimi duyan var mı?" sorusu sorulmadı, "Sesimizi duyan yok" yanıtı verildi...
İki yılda değişen pek bir şey yok: Depremzedeler kayıplarını andı6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremler, 11 ilde yıkıma neden oldu.
Resmi verilere göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi de yaralandı. On binlerce kişi evsiz kaldı.
O günden beri değişen pek bir şey yok.
Deprem bölgeleri, özellikle de Hatay şantiye halinde. Binlerce yurttaşımızın hâlâ bir evi yok. Pek çok kişi kışın soğukta, yazın sıcakta zor koşullarda konteyner kentlerde kalıyor. Yollar bozuk, hava pis. Barınmanın yanında su, elektrik, ısınma gibi temel gereksinimler sağlanamıyor. Sağlık ve eğitim gibi hizmetleri aksıyor. İnsanlar işsiz, ağır ekonomik koşullar en çok da onları vuruyor.
Yargılamalar sürüyor ancak kamu görevlileri hakkında etkin bir soruşturma yapılmıyor, yöneticiler sorumlu tutulmuyor. Cezalar az, müteahhitler hâlâ firari. Tepkilere rağmen istifa ya da görevden alma da olmadı.
Bu tabloda depremzedeler, depremlerin ikinci yıldönümünde kaybettikleri yakınlarını andı. Deprem bölgesindeki kentlerde yürüyüş yapıldı. Yalnızca "Sesimi duyan var mı?" sorusu sorulmadı, "Sesimizi duyan yok" yanıtı verildi.
Hatay
Hatay'da binlerce kişi yakınlarını anmak üzere Cumhuriyet Meydanı'nda buluştu.
Kazım Kızıl'ın aktardığına göre, Yunus Emre Parkı’nda toplanıp anma için Cumhuriyet Meydanı’na gitmek isteyenlere polis barikat kurdu. 3 kişi gözaltına alındı.
Defne ilçesindeki Uğur Mumcu Bulvarı'nda da anma programı vardı.
Hatay’da yapılan anmaya katılan ve ANKA'ya konuşan bir vatandaş, “Her taraf çamur, enkaz. Daha yıkılan binalar var enkazı kalkmadı. Daha kayıplarımız bulunmadı. Daha millet çadırda yaşıyor, konteynerde yaşıyor. Verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı” dedi. Polis barikatları ve kapanan yollar nedeniyle anmaya alınmamasına tepki gösteren bir vatandaş ise “Ben 35 yıldır bu ülkeye vergi ödeyen bir insanım. Ben bu alana alınmadım. Sevgili dostlar, güzel insanlar bugün anma yapıldı, makyajlı güzel yollar yapıldı ya biz çamur içinde yaşıyoruz. Biz her gün toz, pislik içinde yaşıyoruz. Bizim sağlığımızı düşünen bir ülke yok” diye konuştu.
Maraş
Maraş'ta 146 kişinin öldüğü Hamidiye Sitesi'nde ve 45 kişinin yaşamını yitirdiği Saitbey Sitesi'nde yakınlarını kaybedenler, enkaz alanında adalet nöbeti tuttu. Bazı vatandaşlar ise Kahramanmaraş'ta Osman Sayın Spor Salonu önünde bir araya gelerek "unutmadık", "saygı ve özlemle anıyoruz" yazılı dövizleri yere sererek üzerlerine karanfil bıraktı. Programda, yakınlarını kaybeden bazı depremzedeler konuşma yaptı. Maraş'taki anma törenlerine CHP'li milletvekilleri katıldı.
Bin 400 kişinin hayatını kaybettiği 18 bloğu yıkılan Ebrar Sitesi önünde de anma vardı, ardından Azerbaycan Caddesi girişinden blokların olduğu yere doğru yürüyüş gerçekleştirildi.
Adana
Adana’da yaşamını yitiren 418 kişi anıldı. Depremde 96 kişiye mezar olan Alpargün Apartmanı'nın enkazının kaldırıldığı alanda yapılan anmada saygı duruşunda bulunuldu, yaşamını yitirenler için karanfil bırakıldı.
Osmaniye
Osmaniye’de 128 kişinin öldüğü Metin Tamer Sitesi’nde yakınlarını kaybedenler, bir araya gelerek anma töreni düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcıları İlhan Uzgel, Suat Özçağdaş ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya'dan oluşan CHP heyeti Osmaniye’deydi.
Osmaniye Rahime Hatun Mahallesi Kemal Satır Caddesi üzerindeki kapalı semt pazarı alanında da anma töreni düzenlendi.
Şanlıurfa
Şanlıurfa Emek ve Demokrasi Platformu, saat 04.17’de Abide Kavşağı’nda yıkılan bir binanın olduğu alanda depremde yaşamını yitirenleri andı. Depremde yıkılan binanın olduğu alanda mumlar yakıldı ve karanfiller bırakıldı.
Diyarbakır
Depremlerin etkilediği 11 kent arasında yer alan Diyarbakır’da yıkılan 6 binada 411 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi ise yaralandı.
ANKA'nın haberine göre, Diyarbakır’da depremde yaşamını yitirenler, 77 kişiye mezar olan Serin-2 Apartmanı'nın enkazının kaldırıldığı alanda saat 04.17’de düzenlenen etkinlik ile anıldı. Anma programına DEM Partili Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Doğan Hatun, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nizam Dilek, sivil toplum kuruluşları ile meslek örgütü temsilcileri, hayatını kaybedenlerin yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Adıyaman
Adıyaman'da binlerce kişinin katılımıyla "sessiz yürüyüş" düzenlendi. Yürüyüşte CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Vali Osman Varol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere de vardı. Yürüyüşe DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz de katıldı.
Malatya
Malatya'da da bir anma programı düzenlendi. 17 kişinin hayatını kaybettiği Hayat Sitesi alanında buluşan bir grup, meşale yakarak alana karanfil bıraktı, saygı duruşunda bulundu.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise yetkililerin yargılanmadığını hatırlatarak, "Bir tane yerel yöneticisi, bürokratı ceza almadı. Bu cezasızlık devam ettiği sürece ne yazık ki bu tarz şeyler yaşamaya devam edeceğiz. İnsanların nasıl ölüme terk edildiğini gördük. Dayanışma ile ayakta kaldık" diye konuştu.