AKP İŞİ: 21 ayda emekli maaşlarında toplamda 255 bin lira kayıp!..
emeklilerinin cebinden 255 bin lira çaldı'
Ağbaba, yaptığı açıklamada, Temmuz 2023'te kamu işçilerine en düşük ücretin 21 bin 750 liraya çıkarıldığı dönemde, CHP'nin en düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkarma vaadinin AKP tarafından uygulanmak zorunda kalındığını belirtti.
Ağbaba, bu durumu hileli bir yaklaşım olarak değerlendirerek, emeklilere katsayı artışı yerine sadece seyyanen zam verildiğini vurguladı. Memur maaşlarına "ilave ödeme" adı altında yapılan seyyanen zammın, 15.965 göstergeye bağlandığını ve bu gösterge ile memur maaş katsayısının çarpımıyla zam miktarının belirlendiğini söyledi. Ayrıca, bu seyyanen zamın her altı ayda bir arttığını belirtti.
Ağbaba, seyyanen zammın 2023 Temmuz ayında 8 bin 77 lira iken, Ocak 2024'te 12 bin 55 liraya, Temmuz 2024'te ise 14 bin 383 liraya çıktığını söyledi. En son yapılan zamla birlikte bu miktarın Ocak-Haziran 2025 döneminde 16 bin 43 liraya ulaşacağını ifade etti.
Emekli Sandığı Kanunu'na göre, geçmişte 25 yıl çalışan bir memurun emekli maaşının, çalışırken aldığı maaşın yüzde 75’i oranında bağlandığını belirten Ağbaba, zamanla bazı ödemelerin emekli maaşlarına yansıtılmadığını, son olarak ise seyyanen zammın da emeklilerin maaşlarında ve ikramiyelerinde dikkate alınmadığını söyledi. Bu durumun, memur maaşları ile emekli maaşları arasındaki farkı açtığını belirten Ağbaba, emekli memur maaşının en düşük memur maaşına oranının yüzde 45’e gerilediğini ifade etti.
Ağbaba, Temmuz 2023’te memurlara yapılan ancak emeklilere verilmeyen seyyanen zammın, 21 ayda emekli maaşlarında 255 bin lira kayba yol açtığını ve "Seyyanen zammı vereceğiz" diyerek emeklilere vermeyen hükümetin, emekli maaşlarından bu kadar parayı çaldığını ileri sürdü. Eğer seyyanen zam emeklilere de yansıtılmış olsaydı, en düşük emekli memur maaşının 35 bin 659 lira, en düşük işçi ve Bağ-Kur emeklisi maaşının ise 30 bin 512 lira olacağına dikkat çekti.
Ağbaba, seyyanen zammın memur emeklilerinin ikramiyelerine yansıtılmamasının sadece emekli maaşlarını değil, özel sektör ve kamuda çalışan işçilerin kıdem tazminatlarını da olumsuz etkilediğini belirtti. Kanuna göre, işçilerin kıdem tazminatlarının, o dönemdeki devlet memurlarının emeklilik ikramiyelerine endeksli olduğunu, bu nedenle seyyanen zammın en yüksek devlet memuru ikramiyelerine yansımaması sonucu kıdem tazminatı tavanının düşük kaldığını ifade etti. Bu durumun, asgari ücretin iki katı ve daha fazla ücretle çalışan işçilerin daha düşük kıdem tazminatı almasına ve tazminat tavanının zamanla düşmesine sebep olduğunu söyledi.