Hendek Katliamı'nın beşinci yılı: PATRON HALA FİRARİ!..
Sakarya Hendek'teki havai fişek fabrikasındaki patlamanın üzerinden 5 yıl geçti. Sanıklardan fabrika sahibi Ali Rıza Ergenç Coşkun'un 25 Ocak 2025'ten bu yana firari olduğu ortaya çıktı...
Hendek Katliamı'nın beşinci yılı: Patron hâlâ firari
Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 7 işçinin hayatını kaybettiği ve 127 kişinin yaralandığı patlamanın üzerinden beş yıl geçti.
15 dönüm arazide kurulu fabrikada 3 Temmuz 2020'de saat 11.15'te meydana gelen patlama, olay yerine 50 kilometre mesafedeki kentin birçok noktasından duyuldu. Fabrika neredeyse havaya uçtu.
Patlama nedeniyle fabrikanın iki yakasında bulunan Yukarıçalıca ve Akarca mahallelerindeki evlerin camları kırıldı, kapılar eşiklerinden ayrıldı, çatı ve tavanlarda açılmalar meydana geldi. Mahallelerdeki ekinler de savrulan küller nedeniyle zarar gördü.
Kalan patlayıcı maddeler Jandarma Genel Komutanlığı Patlayıcı Madde İmha Timi (PAMİT) personelince imha edildi.
Sakarya Valiliği de fabrikanın ruhsatının iptalini kararlaştırdı.
Daha önce de patlama olmuştu
Fabrikada daha önce 5 kez patlama yaşandığı ve önlem alınmadığı ortaya çıktı.
Aksaklıkları şikayet eden işçilerin tehdit edildiği iddia edilmişti.
Yargıtay'dan fabrika sahibi hakkında 'olası kastla öldürme' kararı
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, davada önemli bir karar vererek tutuklu sanık fabrika sahibi Yaşar Coşkun hakkında "bilinçli taksirle öldürme" suçundan verilen mahkumiyet kararını bozdu. Yüksek Mahkeme, Coşkun'un "olası kastla öldürme" suçundan yargılanması gerektiğine hükmetti.
Diğer sanıklar yönünden ise verilen cezaların yetersiz olduğu gerekçesiyle bozma kararı verdi.
Bir sonraki duruşma, 14 Temmuz'da yapılacak.
'Biz acımızı, yasımızı yaşayamamışken adalet peşinde koşuyoruz'
Patlamada hayatını kaybeden işçilerden Halis Yılmaz'ın babası Muammer Yılmaz, ANKA Haber Ajansı'na geçen beş yılda yaşananları anlattı, adalet çağrısını yineledi.
Patlamada kaçak barut imalatı yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, yaşananları "katliam" olarak nitelendirdi ve "Biz hala acımızı, yasımızı yaşayamamışken adalet peşinde koşuyoruz" dedi.
Yargı sürecine de değinen Yılmaz, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezaların hem sanık hem de mağdur avukatları tarafından önce istinaf mahkemesine, ardından Yargıtay'a taşındığını hatırlattı.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin, sanıklardan Ali Rıza Ergenç Coşkun hakkındaki cezayı onayladığını, ancak bu sanığın 25 Ocak 2025'ten bu yana firari olduğunu belirten Yılmaz, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu şahsı yakalayamıyor, ne hikmetse" diyerek tepki gösterdi.
'Bu filmi daha önce Soma Maden Faciası'nda gördük'
Yargıtay'ın sanık Yaşar Coşkun hakkında "olası kastla öldürme" yönünde görüş bildirdiğini hatırlatan Muammer Yılmaz, mahkemenin bu görüşe direnmeye çalıştığını belirtti. "Bu filmi daha önce Soma Maden Faciası'nda gördük" diyen Yılmaz, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma davasında da olası kast kararının Yargıtay'da son anda değiştirildiğini hatırlatarak, aynı senaryonun burada da oynanmak istendiğini söyledi. Yılmaz, "Biz bu olası kastı çaldırmayacağız. Eğer olası kasttan ceza veremiyorsanız, hukuk teriminden 'olası kast'ı kaldırın ki bizim de bir beklentimiz kalmasın" diye konuştu.
Fabrikanın güvenlik amiri ve denetim ekiplerinin sorumluluğuna da dikkat çeken Yılmaz, "Emekli polis memuru olan güvenlik amiri ile birlikte tüm denetim ekibi de yargılanmalı" dedi.