'Zeytinlik yasa teklifi' TBMM'de kabul edildi!!!
Köylülerin ve muhalefetin günlerdir karşı çıktığı zeytinlik alanlarını talana açacak olan düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi...
'Zeytinlik yasa teklifi' TBMM'de kabul edildi
Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerinin önünü açan ve kamuoyunda “Süper İzin Yasası” olarak anılan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda tümüyle kabul edilerek yasalaştı.
Yasa ile birlikte, zeytinlik alanlar, ormanlar ve meralarda enerji, maden ve ulaştırma yatırımları için bakanlık izniyle projelere açılabilecek. Özellikle zeytinliklerin korunmasına ilişkin daha önce defalarca yargıdan dönen düzenlemelerin bu kez farklı yasa başlıkları altında yeniden Meclis'ten geçirilmesi dikkat çekti.
Yeni yasa ile şu değişiklikler yürürlüğe girdi:
Teklifte neler var?
AKP’nin önergesiyle yasa teklifine eklenen hükümle, taşınan her zeytin ağacı için en az iki katı kadar yeni zeytin ağacı dikilmesi zorunlu hale getirildi. Ancak uzmanlar, zeytin ağaçlarının taşınmasının ağaçların kurumasına neden olacağını belirterek düzenlemeye itiraz ediyor.
Teklife göre, kamulaştırılan arazilerin sahiplerine, uygun görülmesi halinde Hazine arazileri veya kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) ait taşınmazlar 20 yıl süreyle, harca esas bedelin yüzde biri oranında kiraya verilebilecek. Kiracı, bakım şartlarını yerine getirirse bu süre 10 yıl daha uzatılabilecek.
Yasa tasarısı, zeytinlik alanlarla maden sahalarının çakışması durumunda, başka alternatif yoksa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kamu yararını gözeterek madenciliğe izin vermesini de mümkün kılıyor. Bu durumda, zeytin ağaçlarının aynı il ya da ilçede başka bir yere taşınması öngörülüyor. Madencilik yapılan zeytinlikler için, işletme ruhsat bedeline ek ücret alınacağı da düzenlemede yer aldı.
Acele kamulaştırma ve büyük indirim
Torba teklif, yenilenebilir enerji yatırımları için özel mülkiyete ait taşınmazların 2030 sonuna kadar acele kamulaştırılabilmesine olanak tanıyor. Bu projeler için kira, izin ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 oranında indirim uygulanacak ve bu teşvik 5 yıl daha uzatılabilecek.