27 Mayıs ve 1961 Anayasası ile toplumdaki büyük gelişmeler.


27 MAYIS’IN AYDINLIĞI


Suay Karaman
Atatürkçü Düşünce Derneği
Genel Sekreteri


Seçimle gelen siyasi iktidarın demokrasi dışı tutum ve davranışlarıyla diktatörlüğe giden yönetimine karşı bir tepki sonucu gerçekleşen 27 Mayıs 1960 ihtilali, ortaçağ karanlığına doğru yol aldığımız bu günlerde, oluşumu ile siyasilerin belleklerinde bulunmalı ve gereken derslerin çıkartılmasına katkı sağlamalıdır.

27 Mayıs Devrimi, öncelikle özgürlüğü ve demokrasiyi ilke edinmiştir. Eylemin yapıldığı gün, yeni anayasa çalışmalarına katkı vermek üzere İstanbul’dan gelen yedi profesörün hazırladığı bildiride, siyasal yaşamda hep anımsanması gereken şu tümce yer almıştır: “Bir devlette, hükümet ve onu oluşturan siyasi iktidar, hukuka, adalete, ahlaka ve bütün halkın menfaatine dayanmalıdır.”

Amacı “Atatürk Devrimleri’ni yeniden yaşama geçirmek ve demokrasiyi tekrar kurmak” olan 27 Mayıs 1960 Devrimi, on yedi ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirilen aydınlanma yolundaki yeni atılımların ve yeni anayasanın hazırlanmasıyla ülkenin ilerlemesine katkı sağlamıştır. 1961 Anayasası’nın getirdiği özgürlük ortamı ile toplum, siyasal, kültürel ve ekonomik açıdan büyük gelişmeler göstermiştir.

1961 Anayasası’nın kabul edilmesiyle ülkemiz demokrasi, insan hakları ve sosyal devlet alanlarında çağ atlamıştır. 1961 Anayasası, sadece bizde değil, dünyada da en özgürlükçü anayasalardan biri olarak tarihte yerini almıştır. 27 Mayıs Devrimi’nin ve 1961 Anayasası’nın ülkemize kazandırdıklarını anımsamakta yarar var; sosyal devlet ilkesi, sendikal haklar, yargı bağımsızlığı, sosyal güvenlik hakkı, radyo ve televizyon bağımsızlığı, basın ve fikir işçileri yasası, toplu sözleşme ve grev hakkı, üniversite özerkliği, idare işlemlerine yargı yolunun açılması, seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri yasası, ilköğretim ve eğitim yasası, sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi, Cumhuriyet Senatosu, Anayasa Mahkemesi, Yüksek Hakimler Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet Personel Dairesi, Türk Standartları Enstitüsü, Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu, Basın İlan Kurumu, Ordu Yardımlaşma Kurumu.

27 Mayıs döneminde oluşturulan kuruluşların ve çıkarılan yasaların, topluma, demokratik rejime ve ülke yönetimine sağladığı olumlu kazanımlar, o yıllardan beri devam etmektedir.

27 Mayıs’ın aydınlığını anlamak için, emperyalist devletlere karşı Anadolu’da başarılan Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı, Atatürk ilke ve devrimlerini ve tam bağımsızlığı özümsemek gerekir. Yaşadığımız günlerde ülkemizin siyasi ve ekonomik durumu her geçen gün kötüye gitmektedir, hukukun üstünlüğü tartışılır duruma getirilmiştir. Bu bunalımlardan çıkış yolu için 27 Mayıs’ın aydınlık yolunda, yeniden Kemalist ilke ve devrimlere sarılmak gerekmektedir. 27 Mayıs, Kemalist Devrimlerin, eşitlikçi, katılımcı ve çoğulcu demokrasiyle bütünleşmesini sağlayarak, süreklilik kazandırmıştır.

27 Mayıs 1960 Devrimi’nin 49. yılını kutladığımız bu günlerde, geçmişten alınacak derslerle, aydınlık ve güzel günlere doğru örgütlenerek, güç birliği yapmalıyız.
*
➽ Paylaş: