CHP Anayasa Mahkemesi yolunda

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, askerin sivil yargıda yargılanmasını öngören düzenlemeyi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto etmemesi halinde Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı.



CHP, Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor



CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Meclis'te düzenlediği basınla sohbet toplantısında, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi eleştirdi. Kamuoyunda Meclis'in son oturumunda kabul edilen 'korsan önerge' üzerine tartışma açıldığını, AKP grup başkanvekillerinin konuyu çarpıttığını söyleyen Anadol, 21 Kasım 1990 yılında, Kenan Evren'in anılarını yayınlamasıyla ilgili Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı okudu.

Anadol, "Bizi CHP ve CHP'liler olarak -genel başkanından en sade üyesine kadar demokrasiye bağlılık sınavından geçirmeye kimsenin hakkı yok, haddi de değildir" dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 12 Eylül'de Zincirbozan'a gönderildiğini, haksız yere hapis yattığını belirten Anadol, "Saray gibi cezaevinde 4 ay yatan Recep Tayyip Erdoğan demokrasi konusunda elimize su dökemez. Siyasi varlığını CHP'ye borçlu olan bir insan CHP'ye dil uzatamaz" diye konuştu.

"Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz"


Meclis Genel Kurulu'ndan geçirilen düzenleme konusunda, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ı ziyaret ettiğini ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı'nın imzasını taşıyan ve AİHM'in kararları nedeniyle 'askerin askeri mahkemede sivillerin de sivil mahkemede yargılanması'nı öngören yazıyı göstererek destek istediğini söyleyen Kemal Anadol, CHP'nin 'sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması'na karşı oldukları için destek vereceklerini söylediklerini ifade etti.

Çok önemli bir düzenleme yapılmasına rağmen kimsenin haberi olmadığını, siyasi partilerin, Yargıtay'ın ve ilgili diğer kurumların görüşünün alınmadığını kaydeden Anadol, AKP'lilerin 'CHP'nin haberli olduğu' yönündeki sözlerine ise "Kimsenin haberi yok, gecenin bir yarısında korsan önerge verecekler, yalan üstüne yalan söyleyecekler. Madem bu kadar önemli niye komisyonda görüşülmüyor. Niye milletten, milletvekillerinden kaçırıyorlar. Meclis Başkanı bile benim haberim yok diyor, niye yok? Niye Milli Savunma Bakanlığı'nın haberi yok? Şöyle oldu, böyle oldu diyorlar, bütün bunlar işin yutturmacası" diye yanıt verdi. AKP'nin yapılan işi yüzüne gözüne bulaştırdığını belirten Anadol, yapılan düzenlemenin Anayasa'nın 145'nci maddesine açıkça aykırı olduğunu kaydetti ve "Cumhurbaşkanı geri göndermezse Anayasa Mahkemesi'ne dava açacağız" dedi.

"Dursun Çiçek önergesi"

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen önergeyi "Dursun Çiçek önergesi" olarak nitelendiren Kemal Anadol, "Anayasaya, hukuka aykırı olarak gece yarısı verilen bu önerge geçerli değildir. CHP hukuki yollara başvuracak" dedi. Darbe çığırtkanlığı yapan ve askerin arkasına sığınanın AKP olduğunu kaydeden Anadol, "Darbe tartışılıyor ne iç ne de dış konjonktür darbeye müsait değil. Yürekleri yetiyorsa geçici 15'i değiştirelim. Darbelere karşıysanız darbeci orada. Kaldırın geçici 15'inci maddeyi. Bizim teklimiz havada kaldı. Sululuğu kimin yaptığı ortada" diye konuştu. Değişiklik önergelerinin gecenin birinden sonra verilemeyeceğini belirten Anadol, AKP grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın sözlerine ise "Bıraksın safsatayı. Gecenin o saatinde gelen önerge hakkında kimsenin konuşma hakkı yok" dedi.

"Meclis'in çalışma saatleri değil"

Meclis'in çalışma saatlerini de eleştiren Anadol, saat 13.00'de başlayıp bitene kadar süren bir çalışma takviminin insani olmadığını söyledi. Daha önce Meclis'in çalışma saatlerini 'Bu saatte çalışan iki kurum var biri TBMM diğeri bar ve pavyonlar' sözleriyle eleştirdiğini hatırlatan Anadol, "Gündüzün suyu mu çıktı. Saat 10.00'da başlayın akşam sekizde bitsin. Bir gün bile komisyonda çalışmayan bir adam başbakan olursa TBMM'yi, İstanbul Büyükşehir Meclisi sanır" diye konuştu. Anadol, AKP grup başkanvekili Bekir Bozdağ'ın CHP'lilerin de önergeye evet oyu kullandığı yönündeki sözlerine ise "Baksın TRT 3'ten. Yok öyle bir şey. Bekir Bozdağ niye bu yola tevessül ediyor. Açık oylama isteseydi. Bu kadar önemli bir konu niye bu kadar sulandırılıyor. CHP'nin bu düzenlemeyle ilgili hiçbir angajmanı yok" karşılığını verdi.


Cumhuriyet

➽ Paylaş: