Yaş çay üreticilerinden AKP'yi protesto giderek büyüyor.


Yaş Çaydaki Düşük Fiyat, Kota ve Kontenjan Uygulamalarını Protesto Eden Yaş Çay Üreticileri, Ödenmeyen Yaş Çay Bedelleri İçin de AKP Binaları Önünde Eylem Yapıyor.



Çay Üreticileri AKP Binalarına Yürüyor




SivriSinekCaz Yaş çay kampanyasının açılmasından sonra yaş çayda uygulanan düşük fiyat, kota ve kontenjan uygulamalarını protesto eden çay üreticileri, kampanyanın 1.sürgün döneminde alınan yaş çay bedellerinin ödenmemesini, AKP ilçe örgütleri önünde protesto ediyor.

Çaydaki uygulamaları protesto eden bazı dernek ve üretici kuruluşlarının yanında bölgedeki imza kampanyası ve yürüyüş eylemlerini sürdüren ‘Çaya ve Çaykur’a Sahip Çık Platformu’nun eylemlerine ‘Karadeniz Satılık Değildir Platformu’ da katıldı.

Karadeniz Satılık Değildir Platformu tarafından başlatılan, Doğu Karadeniz Bölgesindeki yaklaşık 200 bin yaş çay üreticisinin yaş çay bedellerinin ödenmemesini protesto eylemleri AKP binaları önünden başlatıldı. Başta Rize’nin Fındıklı ilçesi olmak üzere, Pazar ilçesi ile Artvin’in Hopa ilçesindeki AKP ilçe binalar önünde toplanan Platform üyeleri ve üreticiler, Çaykur tarafından ödenmeyen 1.sürgün çay bedellerinin bir an önce ödenmesini istedi.

Üreticilerin AKP il binalarına yürümeleri ve basın açıklaması yaptıktan sonra yürüyüş yapmaları güvenlik güçleri tarafından engellendi. Fındıklı merkez meydanında toplanan çay üreticileri, Cumhuriyet Caddesi boyunca slogan atarak AKP ilçe başkanlığına yürümek istedi.

Döviz ve pankart taşıyan gurup polis engeli ile karşılaştı. Polisin uyarılarının ardından gurup sessiz şekilde dağılarak AKP ilçe binası önünde buluştu ve basın açıklaması yaptı. Rize’nin Pazar ilçesi ile Artvin’in Hopa ilçesinde de eş zamanlı olarak yapılan eylemlerde AKP ilçe başkanlıkları önünde toplan guruplar, “AKP şaşırma sabrımızı taşırma”, “Paramı ver bankada borcumu ödeyeceğim”, “Paramı ver ekmek alacağım”, “Çaykur halkındır satılamaz”, “Çay bizim canımız, IMF düşmanımız” şeklinde sloganlar attılar.

AKP ilçe başkanlıkları önünde yapılan ortak açıklamada Çaykur’un, üreticinin alın terinin karşılığı çay parasını ödemediği gibi, ne zaman ödeyeceğine ve ödeme planlarına dair herhangi bir açıklama yapılmadığını kaydedildi. Üreticilerin alın terini hiçe sayarak keyfi tutumlarla yurttaşların sefalete sürüklendiği ifade edilen açıklamada, “Küresel kapitalist kriz koşullarında hükümet, üreticisini değil çay tüccarlarını el üstünde tutuyor. Olan yine biz üreticilere oluyor. Üreticisi, esnafı, genci, yaşlısı Çaykur’un vereceği parayı bekliyor. Bu para öğrencinin eğitim, gencin düğün, hastanın doktor parasıdır. Bu nedenle emeğimizin çalınması sadece para meselesi değil, yaşama hakkımıza da bir müdahaledir. Böyle yapılarak yaşama hakkımız engellenmektedir” dendi.

Çay parasının verilmediği her gün üreticilerin biraz daha borçlandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gübre faizi artıyor, banka kredileri birikiyor, üretici sokağa çıkamaz hale geliyor. Üreticiler borç batağına daha da saplanırken ne bankalar bizlere acıyor ne de gübre faizleri halimize bakarak işlemez hale geliyor. Geçen yıllarda çay parası ödeme tarihini açıklamak için yarışa giren Ak Parti il ve ilçe yöneticileri susarak bugün topu Çaykur’a atıyorlar. Biz biliyoruz ki; dün olduğu gibi bugün de çay parası ödemelerini hükümet belirliyor. Seçim zamanı biz üreticileri sevindirme oyunları yapan hükümet, şimdi başka oyunlar peşindedir.

Ak Parti hükümeti üretici ile Çaykur’u karşı karşıya getirmeye çalışıyor.” Çay paralarının sürgün hasadının ardından gelen ilk ay içerisinde ödenmesi gerektiği de vurgulanan açıklamada, “Her geciken ay için üreticiye yasal faiz uygulanarak ödeme yapılmalıdır. Çünkü bizler aldığımız gübreyi zamanında ödeyemeyince faiziyle ödemek zorunda kalıyoruz.

Bizleri özel fabrikalara muhtaç bıraktılar. Özelleşmenin sonuçlarının küçük bir kesitini de böylece yaşamış ve görmüş oluyoruz. Özel fabrikalar daha acımasız davranıyorlar. Bu nedenle yasal faiz uygulaması Çaykur dahil çay alımı yapan özel ve kamu kurumlar için geçerli olmalıdır. Bu madde yasal güvenceye alınmalıdır” ifadelerine yer verildi.

AKP ilçe binaları önündeki açıklamalarını tamamlayan üreticiler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldılar. Karadeniz Satılık Değildir Platformunun eylemlerine destek veren Çaya ve Çaykur’a Sahip Çık Platformu üyeleri de AKP ilçe binaları önündeki eylemleri Rize’nin Ardeşen, Hemşin ve Çamlıhemşin ilçeleri ile diğer ilçelerde de devam ettirecek.

Söz konusu eylemlere genel merkezi Rize’nin Pazar ilçesinde bulunan Çay Üreticileri Sendikası da destek veriyor. Öte yandan, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada üreticiden 1.sürgün döneminde alınan yaş çay bedellerinin 20 Temmuz’dan itibaren ödenmeye başlanacağı ifade edildi.

*
➽ Paylaş:
“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/