KESK, hükümetin emekçilerin köle ücretine çalışmasını istediğini iddia etti.


KESK'den AK Parti'ye 81 siyah çelenk



KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplu görüşme masasından sonuç çıkacağına inanmadıklarını, bugün 81 ilde AK Parti il başkanlıklarının önüne siyah çelenk bırakılacağını bildirdi.

KESK üyeleri toplu görüşme sürecini protesto etmek amacıyla Yüksel Caddesi'nde toplandı. Evren, Yüksel Caddesi'nde yaptığı açıklamada, toplu görüşme masasının ''iradesiz'' olduğunu savunarak, ''Sayın Bakan ilk toplantıda kullandığımız 'meşru değil' sözüne alınganlık gösterdi. Bu hükümet AİHM'de dava kaybetmesine rağmen sadece tazminat ödedi ancak kararın gereğini yerine getirmedi. Uluslararası sözleşmelere aykırı hareket ediliyor'' diye konuştu.

Toplumsal duyarlılıkla hareket ettiklerini belirten Evren, ''Toplu görüşme süreci hukuksuz olarak devam ediyor. Kaldı ki Memur-Sen ve Kamu-Sen buradan bir şey çıkmayacağını çok iyi biliyor. 2004 yılında Sayın Mehmet Ali Şahin ile mutabakat imzaladık. Var olan hakkımız güvence altına alınacak, dedik. 5 yıldır hükümet çoğunlukta olmasına rağmen sözünün arkasında durmadı'' dedi. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasının kurulmasını isteyen Evren, toplu görüşmelerin hükümet için bir bağlayıcılığının olmadığını, bağlayıcı olması için toplu sözleşme yapılması gerektiğini kaydetti.

Evren, toplantı masasını sürekli rahatsız edeceklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Hükümetin 2010 yılının bütçesiyle ilgili raporu Temmuz ayında açıklaması gerekiyordu. Ancak hala açıklayamadı. Bazı şeyler belli. Kamu çalışanlarına verilecek zam da belli. Bu zam yüzde 5,5. Eylemlerimizi 15 günle sınırlı tutmayacağız. Sonbaharda daha büyük çaplı eylemler düzenleyeceğiz. Sözleşmeli personel politikası, güvencesiz çalıştırma politikasıdır. Emekçileri farklı çalışma rejimlerine göre çalıştırmak, emekçileri bölme, örgütsüzleştirme politikasıdır. Bütün dünyada emeğin en temel kazanımı olan 'eşit işe eşit ücret' ilkesinin ayaklar altına alınmasıdır.'' KESK'in tüm emekçiler ve emekliler için bin 500 TL temel ücret istediğini belirten Evren, hükümetin ise emekçilerin köle ücretine çalışmasını istediğini iddia etti.

KESK üyeleri, açıklamanın ardından AK Parti Ankara İl Başkanlığına gitmek için harekete geçti. ''Sadaka değil, toplu sözleşme'', ''Krizin yükü patronlara'' ve ''IMF defol, bu ülke, bu halk satılık değil'' sloganlarıyla yürüyen grup üyeleri ellerinde ''TİS yoksa grev var'' yazılı pankartlar taşıdı. Güvenlik güçlerinin il binası önünde yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlendi. İl binasının önüne gitmesine izin verilen Genel Başkan Sami Evren ve beraberindeki 4 kişi üzerinde ''Toplu görüşme çöpe, toplu sözleşme istiyoruz'' yazılı siyah çelengi binanın önüne bıraktı. Grup daha sonra olaysız dağıldı.

*
➽ Paylaş: