ABD kriptolarında, Gül ve Erdoğan'ın PKK’ya af istediği" ortaya çıktı.

Alman Die Welt Gazetesi, Wikileaks’e sızan Amerikan Dışişleri Kriptolarına dayanarak yaptığı haberde, "Abdullah Gül’ün PKK’ya aftan yana olduğunu Talabani'ye söylediği", Erdoğan’ın da bu düşünceye destek destek verdiğini belirtiliyor.



ABD kriptosunda, AKP Hükümeti’nin "PKK’yla gizli görüşme yaptığı" bilgisi de yer aldı.


Amerikan Dışişleri kriptolarında, "Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan'ın PKK’ya af istediği" ortaya çıktı. Bağdat’taki ABD’li bir diplomatın raporuna göre; Celal Talabani, Erdoğan ve Gül’le yaptığı görüşmede "PKK affının" gündeme geldi. Kriptoda, "Abdullah Gül’ün PKK’ya aftan yana olduğunu Talabani'ye söylediği", Erdoğan’ın da bu düşünceye destek destek verdiğini belirtiliyor. ABD kriptosunda, AKP Hükümeti’nin "PKK’yla gizli görüşme yaptığı" bilgisi de yer aldı.

Alman Die Welt Gazetesi, Wikileaks’e sızan Amerikan Dışişleri Kriptolarına dayanarak yaptığı haberde, Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan’ın PKK’ya affı savunduğunu yazdı.

Haber Bağdat’taki ABD’li diplomatın 13 Mart 2008’de yazdığı rapora dayanıyor. Rapor, Talabani’nin 7-8 Mart 2008 tarihinde Ankara’ya yaptığı ziyaretin hemen ardından yazılmış.

Raporda Irak Devlet Başkanı Talabani’nin Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan’la yaptığı özel görüşmelerdeki konuşmaları ve ziyaret dönüşünde ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker’a aktardıkları yer alıyor.

ABD kriptosuna göre; Talabani, ABD Büyükelçisine, Erdoğan ve Gül’le yaptığı görüşmede PKK’ya af meselesinin de gündeme geldiğini ifade ediyor. Abdullah Gül’ün PKK’ya aftan yana olduğunu kendisine söylediğini belirten Celal Talabani, Tayyip Erdoğan’ın da bu düşünceye destek verdiğini belirtiyor.

Talabani Amerikalı diplamata, AKP Hükümeti’nin 2007 Aralık ayında dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner’i PKK ile görüşmek için görevlendirdiğini de söylemiş. Irak Devlet Başkanı Talabani, Erdoğan’ın kendisine, MİT Müsteşarı ile PKK arasında gerçekleşen görüşmeden sonra ordunun baskısıyla PKK’ya yönelik operasyonun başlatıldığını söylediğini de aktarıyor. Talabani, operasyonun kendisini zor durumda bıraktığını da ifade ediyor.

Irak Devlet Başkanı Talabani, ayrıca MİT Müsteşarıyla özel olarak görüştüğünü, Taner’in PKK yönetimi ile dağlarda görüşmek istediğini, örgütün güvenlik nedeniyle bunu kabul etmeyeceğini söylediğini belirtiyor. Bunun üzerine Taner, PKK’nın Avrupa’daki liderleriyle görüşmeyi öneriyor.



Ulusal


*
➽ Paylaş: