“Eşkıya Cumartesi günü Adalet Komisyonu’ndaydı”

Adalet Komisyonu’na talimat verilmesine sert çıkan CHP, tasarının geri çekilmesini istedi.


“Bu iş bu gece bitsin” ne demek!



“Eşkıya Cumartesi günü Adalet Komisyonu’ndaydı”



CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Yargıtay ve Danıştay tasarısı için Adalet Komisyonu’na verilen “Bu iş bu gece mutlaka bitsin” talimatına tepki gösterdi. Hamzaçebi, Meclis Başkanı’na “Tasarıyı geri çekin” çağrısı yaptı.

Hamzaçebi, “Açıklama yapması gereken Başbakan’dır. Komisyonda eşkıyalık yaşanmıştır. CHP’li üyeler de antidemokratik uygulama karşısında istifa etmiştir. Anayasa Mahkemesi’ne başvurma yolumuz açıktır. Tabii ki onu kullanacağız” dedi.

Yüce Mahkeme’ye gideriz

CHP’li Hamzaçebi, Yargıtay ve Danıştay’a yeni daire kurulmasını öngören tasarının problemli olduğunu ve geri çekilip yeniden görüşme sağlanmasını istedi, “Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkımız saklı” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e, Danıştay ve Yargıtay’ın yapısını değiştiren tasarıyı Adalet Komisyonu’na çekmesi çağrısında bulundu, gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini söyledi. TBMM’de basın mensuplarıyla sohbet eden Hamzaçebi, Adalet Komisyonu’nda kabul edilen Yargıtay ve Danıştay’a yeni daire kurulmasını öngören tasarıyı ve CHP’lilerin istifasını değerlendirdi. TBMM tarihinde bir ilk yaşandığına dikkat çeken Hamzaçebi, Demokrat Parti döneminin tahkikat komisyonlarından daha ağır bir uygulama yaşandığına dikkat çekerek “Böylesine antidemokratik bir uygulama karşısında CHP Grubu demokratik haklarını kullanarak çekilmek durumunda kalmıştır” dedi.
Görüşler özgürce ifade edilmeli

CHP Grup Başkanlığı olarak çekilme işlemini TBMM ve Adalet Komisyonu başkanlıklarına bildirdiklerini ifade eden Hamzaçebi, yazılarda, çekilme işleminin bireysel olmadığını vurguladıklarını kaydetti. CHP grubunun Adalet Komisyonunda temsil edilmediği bir noktaya gelindiğini savunan Hamzaçebi, “Bunun sorumlusu Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve iktidar grubudur” dedi. Hamzaçebi, TBMM Başkanı, Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP’ye şu çağrıyı yaptı: “Bu tasarı geri çekilmeli, görüşlerin özgürce ifade edilebileceği ortam sağlandıktan sonra görüşülmeli, ondan sonra Genel Kurul’a getirilmelidir. Yangından mal kaçırır gibi ’Mutlaka bu gece bitireceğiz’ anlayışı Türkiye’de demokrasinin nereye gittiği açısından örnektir. Türkiye otoriter bir rejime götürülmek istenmektedir.” Başbakan’ın, “eşkıya” sözü için de Hamzaçebi, “Eşkıya Cumartesi günü Adalet Komisyonu’ndaydı” karşılığını verdi.
Anayasa Mahkemesi’ne gideriz

Bir soru üzerine Hamzaçebi, “Gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne de başvurma yolumuz açık. Ama buralara götürmeden Türkiye’yi bir hukuk tartışmasının, yüksek yargı organları üzerindeki tartışmanın ötesine geçirmek lazım” dedi. “Tasarılar komisyonda görüşülmeden Genel Kurul’da görüşülebilir deniliyor” hatırlatması üzerine Hamzaçebi, “İkisi ilişkili değil. Burada o yol denenmemiştir. Komisyonda 45 gün işlem görmezse Genel Kurul’da doğrudan görüşme imkanı olabilir. Ama bu Genel Kurul’un kararına bağlı” dedi. “Yeni üyeleri ne zaman bildireceksiniz?” sorusuna Hamzaçebi, “Meclis Başkanı yazımıza cevabı yazsın. Konuyu değerlendiririz, ona göre gerekli seçimleri yaparız. Meclis Başkanı konuyu Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü’ne inceleteceğini söylemişti. Sonucu bekliyoruz” şeklinde konuştu.



Yeniçağ

*
➽ Paylaş: