Finans piyasasının ’baba’ları kanla besleniyor
Soros ve Mobius, toplumsal patlamaları destekleyerek büyük vurgun yapıyor. Oluk oluk kan akıtıp, dere gibi para kazanıyorlar Soros ve Mobius toplumsal patlamaları destekleyerek büyük paralar kazandı Mark Mobius, Asya Krizi’nde ‘kan sokağa yayılmadan alım yapmam’ demişti
ABD’de krizin fitilini ateşleyen finans piyasasının ’baba’ları, her ortamda para üstüne para kazanmanın şartlarını oluşturuyorlar. Dünyanın küreselleşmesiyle birlikte sermayenin sınır tanımıdan dolaşmasıyla gelişmekte olan piyasalarda, katmerli karlar sağlayabilmek için ’kendilerine özgü iktidarları’ işbaşına getiren, dünyanın en büyük para spekülatörleri Amerikalı George Soros ve Mark Mobius bu kez Ortadoğu için iş başında. Milyarder yatırımcı Mark Mobius, Mısır’ın ilgi çekici bir ekonomik potansiyelinin bulunduğunu, kendisi tarafından ülkede yapılan yatırımların protestolardan kaynaklanan sorunlara rağmen güçlü bir görünüme sahip olduklarını söyledi.
Düşük fiyattan topluyordu
Mobius, “Biz uzun dönemli olarak bakıyoruz. Böyle bir ortamda daha fazla alım yapmayı düşünüyoruz. Panik satışlar olduğu zaman düşük fiyatlardan almaya bakıyoruz.” dedi. Genel olarak Ortadoğu bölgesinin yatırım için hâlâ çok cazip olduğunu kaydeden Mobius, “Mısır ve Ortadoğu daha iyi bir döneme doğru büyük bir çalkantı içinde” dedi. Mobius’un Templeton Frontier Market Fonu’nun 31 Aralık itibariye yüzde 56’sının Ortadoğu piyasalarına ve yüze 4.3’ünün de Mısır’da hisse senetlerine yatırım yaptığı biliniyor. Mobius, 1998’de Asya Krizi dünyayı kasıp kavururken ’kan sokağa yayılmadan alım yapmam’açıklamasıyla gündeme gelmişti.
Turuncuların finansörü
Soros Fon Yönetimi şirketinin sahibi George Soros 1992 yılının Eylülü’nde İngiliz Pound’una karşı mücadeleye girişti. Para yöneticisinin karşısında Büyük Britanya İmparatorluğu’nun güç ve kudret sembolü olan İngiltere Merkez Bankası vardı. Büyük bahsin konusu şuydu: Soros’a göre İngiliz ekonomisi kötüye gidiyordu ve tuzağa düşmüştü. Aşırı değerlenmiş olan Pound devalüasyon baskısı altındaydı. Soros, İngiltere’nin kendi isteğiyle Avrupa Para Anlaşması’nı terk ederek Pound’u devalüe etmesi gerektiğini öne sürdü. İngiltere Merkez Bankası ve hükümet, bu iddiaya sert bir şekilde yanıt vererek Pound’un değerini düşürmeyeceklerini kesin bir dille ilan etti, ama olmadı. 15 Eylül’de para operasyonundan 985 Milyon dolar kâr ettiği ortaya çıktı. Dünyanın en güçlü imparatorluğu olan büyük Britanya’nın Merkez Bankası’nı dize getiren Soros, turuncu devrimlerin olduğu eski doğu bloku ülkelerinde büyük paralar kazandı.
Yeniçağ
*