Öğrenciler mahkeme kapılarında
Üniversiteliye gelince yargı jet hızında. Eylem yapan öğrencilere de davalar yağmaya devam ediyor.Diyarbakır'da üniversitelileri boykota zorladıkları öne sürülen 8 öğrenciye 6-12 yıl hapis cezası verildi. Üniversitede eylem yapan öğrencilere de davalar yağmaya devam ediyor.
Radikal gazetesi son günlerde üniversite öğrencilerine açılan davaları yazdı. Buna göre, Diyarbakır’da, 6 Aralık 2009’da yapılan eylemde üniversiteli Aydın Erdem’in öldürülmesini protesto eden Dicle Üniversitesi’nin 8 öğrencisine ‘Eğitim hakkını engellemek ve PKK propagandası yapmak’tan 6-13 yıl hapis cezası verildi.
Diyarbakır’da Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarının kötüleştiği iddiasıyla düzenlenen gösterilerde ateş açılmış ve Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem öldürülmüştü. İddiaya göre Erdem’in öldürülmesini protesto eden Dicle Üniversitesi öğrencilerinden bazıları derslikleri gezerek, öğrencileri okul boykotuna katılmaya zorladı. Dicle Üniversitesi’ndeki eylemlerde 8 öğrenci gözaltına alındı. 8 öğrenciden 5’i sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. Öğrenciler Hilal A., Bahattin E., Nesibe G., Faruk G., Meral Y., Benazir G., Esin G. ve Erdal D. hakkında özel yetkili ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. İddianamede sanıkların PKK ve Öcalan lehine atılan sloganlara ıslık ve alkışlarla tempo tutarak aktif destek verdikleri, Aydın Erdem için saygı duruşuna katıldıkları anlatıldı. Savcı öğrencilerin ’terör örgütene üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ’terör örgütü propagandası yapmak’ ve ’eğitim hakkının engellenmesi’ suçlarından cezalandırılmasını istedi. Bir yıl süren dava sonunda sanıklardan Benazir G., Meral Y. ve Nesibe G.’ye ’örgüt adına suç işlemek’ ve ’terör örgütü propagandası yapmak’tan 7’şer yıl 8’er ay hapis cezası verildi. Sanık Hilal A. ve Esin G., ’örgüt adına suç işlemek’ten 6’şar yıl 3’er ay, ’terör örgütü propagandası yapmak’tan ise, 6’şar yıl 10’ar ay, ’öğrenim hakkını engellemek’ten ise 1’er yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırıldı, Bahattin E.’ye, 7 yıl 8 ay, Faruk G.’ye, 13 yıl 4 ay, Erdal D.’ye ise, 10 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Kararda, suçların üniversite kampusu içinde işlenmesi, cezaları ağırlaştırıcı neden olarak gösterildi.
Üniversiteliye gelince yargı jet hızında
Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Erzurum’da üniversitelilerle gerçekleştirdiği buluşmayı protesto için Ankara’dan yola çıkan arkadaşlarının durdurulmasını ve en son şehre sokulmamasını İstanbul’da protesto eden gençlere, neredeyse ülkenin en jet davası açıldı. Beşiktaş’tan Dolmabahçe’ye yürümek isterken sert şekilde müdahale edilen, yurttaşların alkışlarla destek verdiği 29 genç için, eylemden tam bir hafta sonra açılan davada, üç yıla kadar hapis ve kamu haklarından mahrumiyet cezası isteniyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Erzurum’da bir grup öğrenciyle buluştuğu 27 Ocak 2011’de bu toplantıya katılmak için Ankara’dan yola çıkan arkadaşlarının şehre sokulmamasını protesto eden Öğrenci Kolektifleri’nin İstanbul’daki üyeleri, aynı gün Beşiktaş’taki Yıldız Yokuşu’nda toplandı. Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’ne doğru yürüyüşe geçen öğrenciler polis tarafından durduruldu. Öğrenciler yürüyüşe devam etmek isteyince polis sert biçimde müdahale etti. Çevrede toplanan yurttaşlar öğrencilere destek verip polisi alkışlarla protesto etti.
Bu müdahale sonrasında 29 genç gözaltına alındı. Savcı Mehmet Ali Erbay’ın ifadelerini aldığı öğrenciler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Savcı Erbay, bir hafta sonra 29 öğrenciye 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri iddiasıyla dava açtı. İddianamede, ‘Şüphelilerin trafik akışını engelleyici şekilde yürümek istemeleri üzerine güvenlik görevlilerinin yolun bir şeridini boş bırakmaları kaydıyla müsaade etmelerine rağmen caddeyi tamamen kapatarak döviz ve pankartlarla yürümek istemeleri üzerine zor kullanılarak dağıtılıp şüphelilerin de yakalanıp gözaltına alındıkları’ bilgisine yer verildi ve ‘Şüphelilerin kısmen iddiayı doğruladıkları’ ifade edildi. Savcı Erbay, gençler hakkında üç yıla kadar hapis ve kamu haklarının ellerinden alınmasını istedi. İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davanın ilk duruşması 1 Haziran’da.
Kantine zarar cezası: 6 yıl
Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde kantinin kapılarını kapatıp masa ve sandalyelerle barikat kuran 53 üniversiteliye 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
4 Kasım 2010’da Anadolu Üniversitesi İki Eylül Kampüsü’ndeki kantinde YÖK protestosu yapan öğrenciler ile üniversitenin özel güvenlik görevlileri arasında kavga çıkmıştı. Tartışmanın ardından girdikleri kantinde kapıları kapatıp masa ve sandalyelerle barikat kuran öğrencilere çevik kuvvet polisi müdahale etti. Çevik kuvvet kantine girebilmek için Gözaltına alınan 53 üniversite öğrencisi hakkında Eskişehir 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Kamu malına zarar vermek’ten 8 aydan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Öğrenciler, kantindeki asıl zararı camları kırarak kantine giren polislerin verdiğini belirtiyor.
Spreyli gence 1 yıl istendi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 12 Eylül 2010’da yapılan referandum öncesinde, otobüs durağı ve bilboard’lara ‘Üniversite Hayır Diyor Kollektif Net’ yazısı yazan dört üniversite öğrencisi hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis istedi.
İddianameye göre üniversite öğrencisi dört genç 26 Ağustos 2010’da Ankara Çankaya İşçi Blokları üzerinde bulunan otobüs durağına ve bilboard’lara sprey boyayla, ‘Üniversite Hayır Diyor Kollektif Net’ yazdı. Polis tarafından gözaltına alınan gençlerin üzerinde sprey boyalar bulundu. Bir genç yazıları yazdıklarını kabul ederken diğer üç öğrenci bunu kabul etmedi. Savcılık, dört üniversite öğrencisi hakkında Seçim Kanununa Muhalefet suçu işledikleri gerekçesiyle 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası talep etti. Gençlerin, yargılanmasına Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.
*