FT: 'Türk ekonomisi ısındı, sert iniş olabilir'
"Resmi böbürlenmeyle dışarıdan ayakları yere basan değerlendirmeler arasındaki makas açılıyor. Türkiye dünyada en büyük ikinci cari açığa sahip ülke"Financial Times,
Türk ekonomisi ısındı, sert iniş olabilir

'Kaygı duyulacak durum'
Financial Times gazetesi, Türkiye’de aşırı büyüme oranları ve ekonominin aşırı ısınmasının risk yaratabileceği uyarısında bulundu. Türkiye’de önceki gün açıklanan büyüme rakamları Financial Times’ın başyazılarından birine konu oldu. “Ankara’nın aşırı büyümenin riskleri konusunda kaygı duyması gerekir” uyarısında bulunan gazete, yorumuna “Fazlasıyla hızlı büyüme diye bir şey var mı?” sorusuyla başlıyor. Bu sorunun aslında Avrupa Birliği için anlamsız gelebileceğine dikkat çeken Financial Times, Türkiye içinse endişe verici olabileceğine işaret ediyor.
2011’in ilk dokuz ayındaki büyümenin yıllık yüzde 8.2 olarak gerçekleştiğini anımsatan gazete,
“Ancak resmi böbürlenmeyle dışarıdan ayakları yere basan değerlendirmeler arasındaki makas açılıyor. Türkiye dünyada en büyük ikinci cari açığa sahip ülke. Çok küçük bir bölümü de doğrudan yabancı yatırımla finanse ediliyor, mali şok riski de ciddi. Enflasyonun yüzde 10’a yaklaştığı dikkate alındığında ekonominin aşırı ısınmakta olduğu konusundaki samimi kaygılar var. 2011 belli bir irtifada seyredilen bir yıldı, 2012 sert bir inişe tanık olabilir.”
Euro bölgesindeki krizin Türkiye’nin ihracatını etkileyeceğini, iç talebin de yavaşladığını, hükümet gelecek yılki büyümeyi yüzde 4 olarak tahmin ederken, bağımsız tahminlerin daha düşük olduğunu vurgulayan Financial Times, ama bu durumun Türkiye’nin geçmişte yaşadığı ani ekonomik yükseliş ve düşüş döngüsünden daha iyi olduğunu kaydediyor. Gazete, başyazısında ekonomi yönetiminde, özellikle de para politikalarındaki kusurların varlığına işaret ederken, merkez bankasının istediği gibi faiz oranları belirlemesini “şeffafflık ve tahmin edilebilirlikten yoksun olduğu için” eleştiriyor.
"Büyümeye sevinmek gerekiyor"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, üçüncü çeyrekte yüzde 8,2 büyümesine ilişkin, “Büyümeye sevinmek lazım. Büyüme üzüleceğimiz bir şey değil. Türkiye’nin üretim, ihracat yapmaya ve istihdam meydana getirmeye ihtiyacı var. Dolayısıyla Türkiye üretirken bu üretimini stoklara yapmıyor. Eğer üretimin bir karşılığı olmasa, istihdam, ihracat olarak karşımıza çıkmamış olsa o zaman bizim açımızdan sevineceğimiz bir durum olmayabilir” dedi. Bakan Ergün, “Bizim büyüme ile ilgili en önemli soru işaretimiz cari açıkla ilgili noktamızdır. Büyümede cari açığın gün geçtikçe daha da büyümesinin ilerde meydana getireceği riskler üzerinde durulmaktadır” dedi.
.