Durmak yok, ülkeyi talana devam..
Türkiye’deki doğal, kentsel ve kültürel mirası hiçe sayan ve birbiri ardına çıkardığı yasalarla sermayenin egemenliğine teslim eden AKP hükümeti şimdi de Boğaziçi bölgesini imara açıyor.
AKP Boğaziçi'ni talana hazırlanıyor
10 yıllık iktidarı süresince çevresel kaynakları ve kent arazilerini talan eden AKP söz konusu düzenlemeyle Boğaziçi’ni de talana hazırlanıyor.
Türkiye’deki doğal, kentsel ve kültürel mirası hiçe sayan ve birbiri ardına çıkardığı yasalarla sermayenin egemenliğine teslim eden AKP hükümeti şimdi de Boğaziçi bölgesini imara açıyor.
1992 yılına kadar yapılmış kaçak yapılara af getirilmesini, sahiller yapılaşmaya açılmasını, evinin değeri artanın devlete para ödemesini, site ve AVM’lere mescit zorunlu yapılmasını içeren torba kanunun aynı zamanda Boğaziçi bölgesini de imara açtığı öğrenildi.
Son olarak ‘Boğaziçi İmar Kanunu’ gereği imara yasaklı bölge olan ve Üsküdar'da Boğaz'a hâkim bir konumda yer alan Sevda Tepesi’ne otel yapılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girmiş ve İBB imar için gerekli onayı vermişti.
1984 yılında Kral Abdullah tarafından 27 milyon dolara satın alınan Kandilli’deki Sevda Tepesi’ne 28 yıl sonra verilen imar izniyle 7,5 metre yüksekliğinde otel yapılması kararlaştırılmıştı. Şimdi ise Boğaziçi bölgesini imara açmaya hazırlanan AKP, yeni yasayla elini rahatlatmaya çalışıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı torba yasa kent yağmasında önemli adımlar atılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yapı Denetimi Kanunu’nun yeni baştan yazılması amacıyla başlayan çalışmadan 68 maddelik torba yasaya göre, belli şartlar altında Boğaziçi Bölgesi imara açılıyor.
Hürriyet Gazetesi’nden Erdinç Çelikkan’ın haberine göre, Yapı Denetim Kanunu Taslağı’na göre, Boğaziçi’nde koru, mesire yeri ve yeşil alan gibi özel mülkiyete ait parsellerde taban alanı katsayısı yüzde 5’i ve bodrum hariç 2 katı geçmemek koşuluyla konut, ticaret merkezi ve turizm alanı yapılabilecek.
Söz konusu kanuna göre, en az bin metrekare olması gereken Konut yapılacak parsel alanlarının bitişik olanlarının tevhid edilmesi zorunlu olacak. Tevhid işlemi sonrasında uygulama kapsamındaki parsellerden mülkiyet sahibinin talebi doğrultusunda yalnızca birinin üzerinde yapı inşa edilebilecek. Yapı yapılamayacak parsellerin imar hakkı, yapı yapılacak olan parsele transfer edilecek.
Düzenlemeye göre, kamuya bila bedel terk edilmiş veya terk edilecek alanlar Taban Alanı Katsayısı hesabına dâhil edilecek. Parsellerin tamamının bitişik olmadığı durumlarda her 5 bin metrekare için uygulamaya giren parsellerden mülkiyet sahibinin talebi doğrultusunda yalnızca birinin üzerinde yapı yapılabilecek. Yapı yapılamayacak parsellerin imar hakkı yapı yapılacak olan parsele transfer edilecek.
Bölgede kamuya terk edilecek alanların ayrıştırılması dışında ifraz yapılamayacak. Ancak bu maddeye uygun olarak tevhid yapılabilecek. Bu madde kapsamında yapılacak uygulamalarda kamuya terk işlemleri gerçekleştirilip tescil edilmeden yapı ruhsatı tanzim edilemeyecek.