Boykot gününde harcamalar bir önceki güne kıyasla iki katına çıktı!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2 Nisan'daki alışveriş boykotunun başarısız olduğunu öne sürdü. Ancak ekonomist Alaattin Aktaş, Anadolu Ajansı’nın paylaştığı BKM verilerinin doğruluğunu sorguladı. Peki, gerçek ne?..Ancak deneyimli ekonomist Alaattin Aktaş, BKM’nin günlük veri paylaşmadığını ve en son verinin şubat ayına ait olduğunu belirterek açıklanan rakamların doğruluğunu sorguladı.
BOYKOT GÜNÜ ALIŞVERİŞ TUTARI İKİ KATINA MI ÇIKTI?
AA’nın haberine göre, 1 Nisan’da 14 milyar TL olan kartlı alışveriş hacmi, 2 Nisan’da 28 milyar TL’ye yükseldi. Bakan Bolat da bu verileri paylaşarak, “Halkımız, ekonomisine, ticarete ve esnafına sahip çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.
Ancak ekonomist Alaattin Aktaş, bu verilere itiraz ederek, BKM’nin internet sitesinde 2 Nisan’a ait herhangi bir veri bulunmadığını vurguladı. Aktaş, şu soruları yöneltti:
-BKM günlük veri açıklıyor mu? Hayır.
-BKM haftalık veri açıklıyor mu? Hayır.
-BKM’nin en son yayımladığı veri hangi aya ait? Şubat.
Aktaş, “BKM’nin web sitesine giren herkes, 2 Nisan’a dair herhangi bir veri bulunmadığını görebilir. Demek ki bu veriyi Anadolu Ajansı kendisi hesapladı. Peki, AA bu hesaplamayı hangi verilere dayandırarak yaptı?” sözleriyle durumu sorguladı.
BKM VERİLERİ GERÇEĞİ YANSITIYOR MU?
Alaattin Aktaş, AA’nın iddialarına karşılık BKM’nin Ocak ve Şubat aylarına ait verilerini paylaşarak, gerçek harcama rakamlarına dikkat çekti.
-Ocak 2025: Toplam kartlı harcama 1 trilyon 321 milyar TL → Günlük ortalama: 42,6 milyar TL
-Şubat 2025: Toplam kartlı harcama 1 trilyon 247 milyar TL → Günlük ortalama: 43,5 milyar TL
Bu verilere göre, 2 Nisan’da bildirilen 28 milyar TL’lik harcama miktarı, Ocak ve Şubat aylarındaki günlük ortalamaların oldukça altında kalıyor.
Aktaş, bu verileri paylaşarak, “Eğer 2 Nisan’da gerçekten alışveriş çılgınlığı yaşandıysa, neden Ocak ve Şubat aylarındaki günlük ortalamaların çok daha altında bir rakam görülüyor?” sorusunu yöneltti.
AA VERİLERİ HANGİ KAYNAKTAN ALDI?
Aktaş, BKM yetkilileriyle görüştüğünü belirterek, “BKM'nin 2 Nisan’a dair herhangi bir açıklaması olmadığını öğrendim. Zaten BKM günlük veri açıklamıyor. Peki, Anadolu Ajansı bu rakamları nasıl hesapladı? Ya da ortada bir hesaplama bile yok mu?” diyerek verilerin güvenilirliğine dair soru işaretlerini gündeme getirdi.