Padişah buyurdu, sefalet ücretine devam

Dün dördüncü ve son toplantısını gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2013 yılında geçerli olacak asgari ücret tutarını belirledi. Buna göre, ilk altı ay için 774 TL, İkinci altı ay içinse ücret 804,7 lira oldu. Böylece milyonlarca emekçiyi ve ailelerini ilgilendiren asgari ücret, yine sefalet ücreti oldu.
.
Padişah ferman buyurdu, asgari ücret belirlendi


Asgari ücret, herkesin sandığının aksine ne işçi, işveren temsilcilerinin iradesiyle ne de Çalışma Bakanı’nın istenciyle belrilendi. Yeni asgari ücreti sermayenin balyozunun emekçilerin tepesine ineceği her kritik anda olduğu gibi yine "tek adam" Erdoğan’ın otoriter karizması belirledi.

Dün dördüncü ve son toplantısını gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2013 yılında geçerli olacak asgari ücret tutarını belirledi. Buna göre, ilk altı ay için 774 TL, İkinci altı ay içinse ücret 804,7 lira oldu. Böylece milyonlarca emekçiyi ve ailelerini ilgilendiren asgari ücret, yine sefalet ücreti oldu.

Görüşmeleri kamuoyuna açık olmayan, işçilerin sınırlı temsiline dayanan, devletle sermayenin ittifakı üzerine şekillenen ve hükümetin onay merci konumunda olduğu Asgari Ücret Komisyonu’na başından beri itiraz eden DİSK, asgari ücretin belirlenmesinin “ortaoyun”a dönüştüğünü belirterek bu oyuna son verilmesini talep etmişti. 

Ancak durum DİSK’in belirttiğinden daha vahim bir hal aldı. Ortaya çıkan vahim tablo bir ortaoyunun dahi sınırlarını zorlar nitelikte.

Padişah ferman verdi, asgari ücret belirlendi
 

Dün 3,5 saatten fazla süren toplantının ardından Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in TİSK ve Türk-İş temsilcileri ile ayrı bir salona geçtiği, burada yapılan görüşmede Başbakan Erdoğan’ın gönderdiği mesajın etkili olduğu ve görüşmelere son noktayı koyarak, 2013 zammını belirlediği öğrenildi.

Dolayısıyla ortada ne komisyon, ne işçi, işveren temsilcilerinin iradesi ne de Çalışma Bakanı’nın istenci vardı. Asıl karar alıcı yine on yıldır iktidarda olan AKP hükümetinin başı, ülkenin padişahı, tek adam, otokratik şef Başbakan Erdoğan oldu. Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Yasası görüşmelerinde, kamu emekçilerinin ücret pazarlığında, kıdem tazminatı gaspında yani sermayenin balyozunun emekçilerin tepesine ineceği her kritik anda olduğu gibi asgari ücret görüşmelerinde de “tek adam” Başbakan Erdoğan devreye girmiş olaya son noktayı koymuştu. 

Öte yandan, komisyon toplantılarının öncesinde asgari ücretin, Orta Vadeli Program’da yüzde 3+3 olarak belirlenmesine yönelik gösterilen tepkilerin ötesinde “tek adam” Erdoğan’ın “insaflı, vicdanlı ve gönlü zengin” tavrıyla yüzde 3’lük zam oranı yüzde 4’e çekilmiş oldu.

Yapılan görüşmelerin ardından açıklama yapan Bakan Çelik’in ise, Başbakan’ın talimat verdiğini ifade etmesi dikkatlerden kaçmadı. 2013 programında asgari ücretin 3+3 olarak yer aldığına dikkat çeken Çelik, “Sayın Başbakan da programın üstünde bir artış konusunda talimat verdi. 3+3’e sadık kalmama konusunda hükümetin iradesi oldu” şeklinde konuştu.

Otokratik şef emekçiler için sefalete devam dedi
 

Emekçilerin ekonomik büyümeden, refahtan daha fazla pay almasını sağlayacak önemli bir müdahale aracı olarak değerlendirilmesi gereken asgari ücret, “tek adam” Başbakan Erdoğan’ın "yüce gönlüne" rağmen yine emekçileri sefalete mahkûm etti. 

Erdoğan’ın fermanıyla son bulan komisyon toplantılarından, bir kere daha asgari ücretlinin geçim haddi ile enflasyon arasındaki uyumsuzluğun yoksullaştırıcı etkisi ve enflasyon verilerinde temel harcama kalemleri dikkate alınmadan belirlendi.

İlk 6 ay için yüzde 4,1 ve ikinci 6 ay için yüzde 4,4’lük artış ile belirlenen 2013 asgari ücret tutarı yine açlık ve yoksulluk sınırının altında kaldı. Türk-İş tarafından her ay düzenli olarak yapılan ''açlık ve yoksulluk sınırı araştırması'' aralık ayı sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 985 lira, yoksulluk sınırını 3 bin 208 lira olarak tespit edilmişken, yeni asgari ücret tutarı ilk altı ay için 774 lira, ikinci altı ay için ise 804,7 lira oldu.
Türk-İş verilerine göre, fiyat artışları nedeniyle son bir yılda mutfağa gelen ek yük 45 lira, dört kişilik bir ailenin yaşama maliyeti bir önceki yıla göre 145 lira artış gösterirken, asgari ücret sadece 34 liralık bir artış yapılmış oldu.

Türk-İş: 
“Karar bizi tatmin etmedi, işverene ve hükümete hayırlı olsun”
 

Daha önce yaptığı açıklamada önerilen zam oranlarının kendisi için uzlaşılamaz olduğunu ifade eden Türk-İş Heyeti Başkanı Ramazan Ağar ise, yeni asgari ücret tutarının kendilerini tatmin etmediğini dile getirdi. Türk-İş’in karara muhalefet ettiğini söyleyerek muhalefet şerhlerinin gerekçesi olarak da “TÜİK’in bir işçinin geçinebilmesi için eline geçmesi gereken net ücreti kasım ayı itibarıyla 1.025 lira” olarak hesapladığını ifade etti.

Yeni asgari ücretin işverene ve hükümete hayırlı olmasını dileyen Ağar şöyle konuştu:
"Ne yazık ki oy birliği ile asgari ücreti belirleyemedik. Bu da bizim Türk-İş olarak hedefimiz TÜİK'in açıklamış olduğu 1025 TL ücretiydi. Yani bunu devletin kendisi açıklamış ancak devletimiz açıkladığı bu rakama sahip çıkmadı. Bizim bunu kabullenmemiz mümkün değil. Geçen yıl ki asgari ücreti oybirliği ile belirlemiştik ama maalesef bugün biz daha iyi bir ücret alırız diye düşündük olmadı. Bu yıl ki asgari ücrette bizi tatmin etmedi. Dolayısıyla bizde Türk-İş olarak şerhimizi koyuyoruz. İşverene ve hükümete hayırlı olsun diyoruz."

Patronların gözü doymadı
 

Güvencesiz, sendikasız çalışma ve kazanılmış pek çok hakkın gaspıyla kölelik koşullarında çalıştırılmaya mahkûm edilip, işsizlik ile terbiye edilmeye çalışılan emekçilerin, sefalet ücretleriyle insanca yaşama koşullarının dışında bırakılmasına karşın patronların gözü yine doymadı.

Görüşmelerin başladığı ilk toplantının ardından Türkiye ekonomisinin daha önceki büyüme oranlarının gerisinde kalarak 2013 yılında yetersiz bir büyüme elde edeceğini vurgulayan Demir, asgari ücret belirlenirken firmaların rekabet gücünün ön planda tutulması gerektiğini ifade etmişti. “Gemi hepimizin gemisi, Hepimiz aynı gemideyiz” diyen Demir, ücret artışlarının makul sınırlar içerisinde tutulabilmesi gerektiğini söylemişti.
Dünkü görüşmelerde Başbakan’ın araya girdiğini dile getiren TİSK Heyeti Başkanı Metin Demir ise, yeni asgari ücretin hükümetin sıkı mali politikasından taviz olarak algıladıklarını kaydetti.

Kendi beklentilerinin 3+2.3 olduğunu belirten Demir, “Biz burada asgari ücreti belirlerken sadece asgari ücret olarak düşünmüyoruz. Birçok parametre ve kriteri de göz önüne aldığımız için daha duyarlı olmamız gerektiğini düşünüyorduk. Fakat bakan beyin uzlaşmacı tutumuyla bu rakamları kabul ettik. İnşallah ülkemize hayırlı olur" şeklinde konuştu.

soL- Haber
➽ Paylaş: