Söz konusu milyar dolar olunca!

Gediz Elektrik ihalesini 1 milyar 231 dolarlık teklif ile kazanan Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu’nun 6 ay süreyle kamu ihalelerinden yasaklandığı ortaya çıktı. Uzmanlar, grubun yasal süreyi tamamlamamış olması nedeniyle ihalenin iptal edilmesi gerektiğini belirtti. 

 Gediz Elektrik ihalesi duvara tosladı!

İzmir ve Manisa'nın elektrik dağıtımının yapıldığı Gediz Elektrik ihalesini 1 milyar 231 dolarlık teklif ile kazanan Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu’nun yönetim kurulunda yer alan kişilerin 6 ay süreyle kamu ihalesinden yasaklandığı ortaya çıktı.

YURT’un “Tuhaf İhale” başlığıyla duyurduğu Gediz Elektrik ihalesini, 19 Aralık 2012 günü ELSAN, TÜMAŞ ve KARAÇAY Şirketi’nden oluşan Ortak Girişim Grubu aldı. Haberimizde, IC İçtaş İnşaat, Zorlu Holding, Torunlar Gıda, Çalık Enerji, Enerjisa, Fernas ve Genpa Telekom şirketlerinin ihaleden çekilmesine dikkat çekmiştik. YURT, bu kez ihaleyi toptan iptal ettirecek olan ve herkesin “gözden kaçırdığı” belgeyi açıklıyor.

ŞİRKETLERİN YÖNETİM KURULLARI AYNI

Öncelikle Gediz Elektriği alan Ortak Girişim Grubu’ndaki şirketlerin yönetim kurulunda kimler olduğuna bakalım. ELSAN şirketinde Ceyhan Saldanlı, Mehmet Akif Gül ve Ali Yağlı bulunuyor. TÜMAŞ’ın yönetiminde de Ceyhan Saldanlı, Mehmet Akif Gül ve Bekir Çobanoğlu yer alıyor. Son olarak KARAÇAY şirketinde ise Ceyhan Saldanlı, Ali Yağlı ve Ali İhsan Keskin yönetim kurulunu oluşturuyor. Ortak Girişim Gurubu’nda yer alan 3 şirketin de yönetim kurulu başkanlığını Ceyhan Saldanlı yapıyor.

6 AY DOLMADAN İHALEYE GİRDİLER

Ceyhan Saldanlı, Mehmet Akif Gül ve Ali Yağlı’nın yönetim kurulunda yer aldığı Bereket Enerji’nin kamu ihalelerinden 6 ay süreyle yasaklama alması Gediz Elektrik ihalesine gölge düşürdü. Bereket Enerji, 7 Mayıs 2012’deki Alaşehir M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun yaptığı “serbest piyasadan elektrik enerjisi alımı” ihalesini kazandı. Ancak şirket bir süre sonra ihaleyle ilgili sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçti. Bu nedenle zor durumda kalan İdare, 29 Mayıs’ta ihaleyi iptal etmek zorunda kaldı. Bunun üzerine kurum, Kamu İhale Kanunu’nun 58. maddesine dayanarak, tüm kamu ihalelerinin Bereket Enerji’ye 6 ay süreyle yasaklanması kararı aldırdı. Bereket Enerji’nin aldığı ceza 10 Temmuz 2012’de resmi gazetede yayımlandı. Böylece, Bereket Enerji nedeniyle cezalı konumda bulunan Ceyhan Saldanlı ve yönetimi, 6 aylık ceza süresini doldurmadan, cezanın üzerinden 5 ay 9 gün geçmişken Gediz Elektrik ihalesine girmiş oldu.

‘İHALE HEMEN İPTAL EDİLMELİ’

Konuyu YURT’a değerlendiren Ticaret Hukuku Uzmanları, Bereket Enerji şirketinin 6 ay süre ceza alması nedeniyle şirketin ortakları ve yönetim kurulunda yer alan kişilerin bu süre dolmadan başka şirketler adıyla bile kamu ihalesine giremeyeceğini belirtti. Gediz Elektrik ihalesinin hemen iptal edilmesi gerektiğini savunan Uzmanlar, “İhalede böyle bir cezanın gözden kaçırılması bir skandaldır” dedi. 

 TEK ŞİRKET

Denizli, Aydın, Muğla bölgesine elektrik dağıtımını yapan AYDEM şirketi de Bereket Grup bünyesinde bulunuyor. Bereket Grubun İzmir ve Manisa bölgesine dağıtım yapan Gediz Elektrik ihalesini almasıyla Ege bölgesinde elektrik dağıtımını yapan tek şirket haline geldi.

 

 

 

➽ Paylaş: