İşsizliğin çığlığı yükseliyor!

İstihdam azaldı, işsizlik arttı. Haziran'dan bu yana işsizlik oranı 1,1 puan artarken, istihdam edilen kişi sayısı 105 bin kişi azaldı, işsiz sayısı 315 bin kişi arttı. DİSK, rakamlar için “tehlike sinyalleri” diyor...

İşsizlikte tehlike sinyalleri

  Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Ekim 2013 dönem sonuçlarını değerlendirdi.

DİSK-AR'ın değerlendirmesine göre;


İŞSİZLİKTE YÜKSELİŞ TRENDİ

Ekonomik büyüme rakamlarındaki yavaşlama hızlı bir biçimde işsizlik verilerine de yansımaya başladı. Olağan koşullarda inşaat ve turizm sektörünün canlanması ile işsizlik verilerinde düşüş beklenen yaz ayları, işsizlik verilerinde yükselişin ve tehlikenin işaretini vermişti. Ekim döneminde ise işsizlik verileri durağan ancak tehlike sinyalleri vererek gerçekleşti. Buna göre resmi işsizlik oranı bir önceki aya göre aynı kalırken. Haziran döneminden bu yana ise yüzde 1,1 puan artış gösterdi. İşsizlikte dip nokta olarak görülen haziran ayı ile birlikte başlayan yükseliş trendinin devam etmesi beklenmelidir. Resmi işsiz sayısı ise haziran ayından bugüne 315 bin kişi arttı. Yıllık bazda da işsizlik verileri değişmezken, resmi işsiz sayısı 87 bin kişi, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 257 bin kişi arttı. 


İKİ KİŞİDEN BİRİ ÇALIŞMIYOR

Türkiye’de çalışma çağındaki her iki kişiden biri çalışmıyor. İşgücüne katılım oranı Ekim 2013 dönemi için yüzde 51 düzeyinde. İşsiz sayılmayan umudu kesik işsizlerin sayısı ve ev içi emeğin görünmez olmasının sonucunda açığa çıkan bu durum, Türkiye’de işsizliği olduğundan düşük gösteriyor. AB ülkeleri için Eurostat 2011 yılı verilerine göre işgücüne katılım oranı yüzde71,2 düzeyinde. Türkiye’de iş isteyenlerin ve istihdam edilenlerin (işgücüne katılım) oranı AB-27 ortalaması kadar olsaydı, Türkiye 11 milyon 110 bin kişiye daha iş yaratmak zorunda olacaktı. Bu kişilerin iş bulamaması halinde işsiz sayısı 13 milyon 652 bin olacaktı. Buna göre işsizlik oranı ise yüzde 34,9 düzeyine çıkacaktı. (Türkiye için hesaplamada 65 yaş üzeri, TÜİK ve Eurostat istatistikleri arasındaki uyum problemi nedeni ile hesaplamaya dahil edilmiştir. Oransal olarak artışlar tüm hesaplamaları etkileyeceğinden, değişiklik çok sınırlı düzeyde kalacaktır. Miktarlarda değişiklik olabilir.)

İŞSİZ SAYISI 4,4 MİLYON KİŞİ

Umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 9,1 değil, yüzde14,90, işsiz sayısı da 2 milyon 541 bin değil, 4 milyon 465 bin kişi olarak gerçekleşti. Gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdam edilenler de ilave edildiğinde işsizlik oranı yüzde17,86, işsiz sayısı 5 milyon 355 bin kişi düzeyinde.

4 GENÇTEN 1'İ İŞSİZ

Gençler için ise durum daha da kötü. Gençlerin yüzde 52’si kayıt dışı çalışıyor. Umudu kesik işsizlerle birlikte her 4 gençten biri işsiz. Resmi olarak yüzde 18 olan genç işsizliği, umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dahil edildiğinde yüzde 27’ye ulaşıyor. 836 bin işsiz gence karşı 540 bin çalışmaya hazır ancak umutsuzluk başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş aramayan genç var. Eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle genç işsizliği yüzde 30’a ulaşıyor. Gençler için kayıt dışı oranı 15-19 yaş için yüzde 74, 15-24 yaş grubu aralığı için yüzde 52 düzeyine yükseliyor. Gençlerin yüzde 34’ü haftada 60 saatin, yüzde 51’i 50 saatin üzerinde çalışıyor.

İŞSİZLERİN YÜZDE 58'İ KADIN

Kadınlar çalışma hayatında en dezavantajlı kesimlerden birini oluşturuyor. İşgücüne katılım oranı kadınlar için yüzde 30,7 düzeyinde. Çalışma çağındaki her üç kadından yaklaşık olarak sadece biri çalışıyor. Lise ve üzeri eğitime sahip kadınlar erkeklere göre 2 kattan daha fazla işsizlik gerçeği ile yüzleşiyor. Başta umudu kesik olanlar olmak üzere son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmadığı için işsiz sayılmayanların yüzde 58’i kadın. Geniş tanımlı işsizlik kadınlar için yüzde 24 oranında. Lise ve üzeri eğitimli kadınlarda işsizlik yüzde 18,2 ile erkeklerin yüzde 2,33 kat üzerinde.

KAYITDIŞINDA HALA KRİZ ÖNCESİ DEĞERLERİ

Kayıtdışı oransal olarak gerilese de hala kriz öncesi değerlerin üzerinde. 2007 Ekim dönemi ile karşılaştırıldığında kayıt dışı istihdam 630 bin kişi artmış durumda. Erkekler için aynı dönemde kayıt dışı erkekler için 392 bin azalırken kadınlar için 1 milyonun üzerinde artmış görünüyor.

İSTİHDAMIN 3'TE 1'İ TARIMDA

Tarım sektörü kriz öncesine göre (2007 yılına göre) 1 milyon 504 bin artışla önemini koruyor. Buna göre 5 yıllık süreçte toplam istihdam artışının üçte biri tarım kesiminde gerçekleşti.

İSTİHDAMIN YARISI GÜVENCESİZ

Güvencesiz çalışma da hızla yaygınlaşıyor. 2009 yılı Ekim dönemi ile karşılaştırıldığında geçici çalışanların sayısı yüzde 39 artarak, 1 milyon 596 binden, 2 milyon 2 milyon 214 bine yükseldi. Geçici çalışmanın yaygınlaştırılması hükümetin istihdam stratejisi açısından bir amaç olarak değerlendiriliyor. Geçici işçiler için işsizlik oranı yüzde 24 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılla karılaştırıldığında kısmi süreli çalışanların sayısı 245 bin, geçici bir işte çalışanların sayısı 270 bin kişi arttı. İstihdam artışı ise aynı dönemde 1 milyon artış gösterdi. İstihdamın yarısı güvencesiz işlerde gerçekleşti.

 Yurt

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..