AKP ve Tayyip'in asıl hedefi bu!


AKP Yargıtay’ı kaldırıyor: 

Erdoğan kendisini diktatör ilan ediyor!

Erdoğan’ın, "yeni anayasa çalışmaları Mart ayı sonuna kadar bitmezse kendi teklifimizi sunarız"sözlerinin ardından AKP’nin "asıl" teklifleri ortaya çıkmaya başladı. Erdoğan'ı başkan ilan eden yeni düzenlemeye göre Yargı artık Başkan'ın avucunun içine bırakılıyor.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na yeni anayasa çalışmalarının yargı bölümüne ilişkin yeni bir öneri hazırlayan AKP, Yargıtay’ı kaldırmak istediğini açıkça ortaya koydu.

Daha önce yapısında yaptığı değişiklikle önemli bir müdahalede bulunduğu Yargıtay’ı tamamen ortadan kaldıracak olan AKP, yerine üyelerinin sekizini “devlet başkanı”nın seçeceği Temyiz Mahkemesi’ni getirmeyi planlıyor.


Mahkeme üyelerini Başkan belirleyecek
 
 AKP’nin teklifine göre Anayasa Mahkemesi’nde de kimi değişiklikler ön görülüyor. Buna göre yeni Anayasa Mahkemesi için Sayıştay ve baro temsilcileri arasından 3 üye için Meclis’e tanınan yetki, kurum sınırlaması olmadan 9 üyeye çıkarıldı. 8 üyeyi de Başkan atayacak.

Meclis’teki seçimde ilk oylamada 367 çoğunluk aranacak, bulunamazsa ikinci oylamada 276 oyla seçim yapılacak. Meclis, hukuk mezunlarının yanı sıra sosyal, siyasal bilimler, avukatlar ve öğretim üyeleri arasından Anayasa Mahkemesi üyesi seçebilecek.

Düzenlemenin ardından anayasa değişikliklerinin şekil ve esas bakımından denetlemesini de engellenecek. Anayasa Mahkemesinde iptal davası açma yetkisi Başkana ve en az 110 milletvekillerine ait olacak.

İşte yeni Anayasa Mahkemesi düzenlemesinden kimi başlıklar:

-Anayasa Mahkemesi, verdiği kararlarla, kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez; yorumlu red kararı veremez; kanunların, Başkanlık kararnamelerinin ve İçtüzük hükümlerinin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin düzenlemeler esas bakımından denetlenemez.

 - Anayasa Mahkemesinde iptal davası açma yetkisi Başkana ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri oranındaki milletvekillerine aittir.

 - Anayasa Mahkemesi kanunların, Başkanlık kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün şekil ve esas bakımından Anayasaya uygunluğunu denetler. Anayasa değişiklikleri şekil ve esas bakımından hiçbir surette denetlenemez.

HSYK’ya 7 üye Başkan tarafından atanacak

 HSYK’yı da Devlet Başkanı’na bağlayan düzenlemeye göre bu kurumun da 7 üyesi Başkan tarafından atanacak.

 İşte ilgili teklif:

Kurulun yedi üyesi, yükseköğretim kurumlarının hukuk, sosyal ve siyasi bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile seçilir. Birinci oylamada üçte iki çoğunluk ile seçimin yapılamaması halinde, ikinci oylama yapılır ve bu oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Yedi üyesi meslekte onbeş yıl çalışmış hakim ve savcıları arasından Başkan tarafından seçilir. Altı üyesi üçü hakim ve üçü savcı olmak üzere meslekte onbeş yıl çalışmış hakim ve savcılar arasından alt derece mahkemesi hakim ve savcılarınca seçilir. Hakim ve savcılar tarafından yapılacak seçimlerde her hakim veya savcı sadece bir adaya oy verir.

Yargıtay kalkıyor
 
 AKP yaptığı yeni öneriyle Yargıtay’ın kaldırılmasını ön görüyor. Buna göre yerine Temyiz Mahkemesi kurulacakken düzenlemede şu ifadelere yer verildi:

Madde 11– (1) Temyiz Mahkemesi, alt derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.

 (2) Temyiz Mahkemesi üyelerinin dörtte üçü Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından, dörtte biri Başkan tarafından, mesleğinde fiilen 15 yıl çalışmış olan hakim ve savcılar, öğretim üyeleri ile avukatlar arasından, kanunda öngörülen yöntemlerle ölçülen liyakat ve başarı gibi nitelikler dikkate alınarak 19 için seçilir.

 (3) Temyiz Mahkemesi başkanı ve başkanvekilleri, üyeler tarafından kendi aralarından 4 yıl için seçilir.

 (4) Temyiz Mahkemesinin kuruluşu, işleyişi, daire başkanları ve üyeleri ile Temyiz Mahkemesi Başsavcısının nitelikleri ve seçim usulleri, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hakimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir.”


soL- Haber

➽ Paylaş: