İktidardan Patriot itirafı geldi!

Türkiye’ye konuşlandırılan Patriotlar hakkında bilgi veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Erdoğan’ın aksine bu sistemlerin komutasının Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı’nda olacağını açıkladı.


'Füzelerin kumandası NATO’da' itirafı geldi




Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’ye NATO tarafından konuşlandırılan Patriot füze sistemleri hakkında TBMM Genel Kurulu’na bilgi verirken; Başbakan Erdoğan’ın aksine bu sistemlerin komutasının Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı’nda olacağını açıkladı.

Caydırıcı olacakmış 

Yılmaz, Suriye’den gelebilecek bir füze saldırısı karşısında kullanılacak Patriotların savunma amaçlı olduğunu, taarruz amaçlı kullanılmasının mümkün olmadığını savunarak, “Amaç tamamıyla halkımızın korunması, ülkemizin ve ittifakın caydırıcılığının sergilenmesidir” dedi.

Bakan itiraf etti komuta NATO’da 

Türkiye’ye konuşlandırılan Patriotlar hakkında bilgi veren Yılmaz, Erdoğan’ın aksine bu sistemlerin komutasının Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı’nda olacağını açıkladı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’ye NATO tarafından konuşlandırılan Patriot füze sistemleri hakkında TBMM Genel Kurulu’na bilgi verirken bu sistemlerin komutasının Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı’nda olacağını açıkladı. Oysa Başbakan Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada komuta ve kontrolün Türkiye’de olacağını ifade etmişti. Yılmaz, Suriye’den gelebilecek olası bir füze saldırısı karşısında kullanılacak olan Patriotların savunma amaçlı olduğunu, taarruz amaçlı bir harekat için kullanılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Amaç tamamıyla halkımızın korunması, ülkemizin ve ittifakın caydırıcılığının sergilenmesidir” diye konuştu. Patriot bataryalarının konuşlandırılmasının NATO kapsamında yapıldığını söyleyen Yılmaz, “Komuta Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı’nda olacaktır” dedi.

Hedef haline geldik
 .
Yılmaz’ın Patriot füzeleriyle ilgili TBMM Genel Kurulu’na bilgi vermesinin ardından parti grupları da görüşlerini ifade etti. Bu sırada Genel kurul Salonu’nda sert tartışmalar yaşandı. CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Bakan Yılmaz’ın konuşmasının kendilerini tatmin etmediğini belirterek, gelen Patriot’ların doğrudan Kürecik radarıyla ilgili olduğunu ileri sürdü. Korütürk, şunları söyledi:


CHP’li Korutürk, şöyle devam etti:  “Kürecik radarı, hiç şüphe yok ki İran’daki füze faaliyetlerini kontrol için kurulmuştur. İran’dan İsrail’e atılacak bir balistik füze, ateşlenmesinden 5 saniye zarfında Kürecik radarına yakalanacak. Bizim başımızı daha fazla belaya sokacak bir iş daha var; Kürecik radarı bunu yakaladığı zaman Doğu Akdeniz ve çeşitli denizlerde dolaşmakta olan ABD kruvazörlerindeki akıllı füzelerle vurulacak.” Korütürk, “Biz bu radarı kurmakla kendimizi durduğumuz yerde belli güçlere karşı askeri hedef haline getirdik. Bunlar bizim için değil, başkaları için konuşlandı. Ama bunların masrafını da biz ödüyoruz” dedi.

İradenize sahip olun
 .
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Patriot füzeleri konusunda Hükümet’te oluşan tereddütün nedenini sordu. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Yılmaz’ın Patriot konusunda 10-15 gün içinde farklı açıklamalar yaptığını belirten Şandır, şunları söyledi: “Hangi ilave risk ve tehditlerin altına girdiniz ki karar değiştirdiniz? Suriye’deki füze rampaları Türkiye’ye mi çevrilmiştir? Gül’ün endişeleri haklı mı çıkmıştır. Ülkemiz kimyasal başlıklı füzelerin hedefinde mi? Siz dış politika ve milli güvenlik konularında kendi kararınıza, iradenize sahip değil misiniz? Başka yerler mi karar veriyor?”

Türkiye’nin güvenliği Yunanlı amirale emanet! 

Türkiye’ye yerleştirilen Patriot füzelerinin komutası NATO Komutanı Amiral James Stavridis’de olacak. Stavridis, Kurtuluş Savaşı’nı “Rumlara karşı etnik temizlik harekatı ve soykırım” olarak niteleyen bir amiral. Önemli özelliklerinden biri, dedesi Türkiye’den Yunanistan’a göçmüş bir Rum olması. Stavridis, 1993-1995 yıllarında komutanlık ettiği USS Barry adlı muhripte yürüttüğü görev sırasındaki anılarını topladığı “Destroyer Captain” adlı kitabında Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nı “etnik soykırım” olarak niteliyor. Kitabın baskı tarihi şimdiki görevine başlamadan hemen önce. 

Amerikalı amiralın kitabındaki ilgili bölüm şöyle: “1920’lerin başında, büyükbabam Dimitrios Stavridis, Osmanlı İmparatorluğu’nun kalıntılarında yaşayan Rumlara karşı yürütülen etnik temizlik harekatının bir parçası olarak Türkiye’den sürgün edildi. Büyükbabam küçük bir botla önce Ege Denizi’ni aşarak Atina’ya, oradan da Ellis Adası’na kaçtı. Ama kardeşi onun gibi şanslı değildi ve doğrudan Rum azınlığını hedefleyen şiddet sonucunda öldürüldü.”

Füzeler nerelere yerleştirildi? 

Almanya’dan gelen bataryalar Kahramanmaraş’a, Hollanda’dan gelen bataryalar Adana’ya, ABD’den gelen bataryalar ise Gaziantep’e konuşlandırıldı. Adana’da, Hollanda tarafından geterilen Patriot hava savunma sistemi bataryalarının bir bölümü Recai Engin Kışlası’na konuşlandırılırken, bir bölümü de İncirlik Üssü’ne yerleştirildi. Kahramanmaraş’a gönderilen Patriot hava savunma sistemi, Ahir Dağı eteklerindeki Gazi Kışlası’na kuruldu. Gaziantep’te ise füze sistemi 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na yerleştirildi.

Yeniçağ

➽ Paylaş: