Tayyip'i protesto eden ODTÜ'lülere soruşturma


O gün okulda bile olmayan öğrencilere bile soruşturma açtılar!

Erdoğan'ı protesto eden ODTÜ'lülere soruşturma


Tayyip Erdoğan protestosu sırasında polis saldırısına maruz kalan ODTÜ'lü öğrencilere soruşturma açıldı. Ankara Emniyeti'nin suçlamalarına dayanan ve Rektörlük tarafından açılan soruşturma da öğrenciler, “yüzünü kapatmak, polise cam şişe, çekiç ve taş atarak kamu düzenini bozmak”la suçlanıyor.

18 Aralık'ta Çin’den fırlatılan "Göktürk-2 Uydusu" için ODTÜ'ye gelen Tayyip Erdoğan'ı protesto ettikleri için polis saldırına maruz kalan öğrencilere ODTÜ rektörlüğü, Ankara Emniyeti'nin “cam şişeler, çekiç ve taş atarak kamu düzenini ve güvenliğini sağlamakla görevli bulunan emniyet mensuplarına saldırıda bulunmak, çevreye ve kamu malına zarar vermek'' suçlamasını veri alarak soruşturma açtı.

Emniyet suçladı rektörlük soruşturma açtı
 
Soruşturma açılan 21 öğrenciye Rektörlük tarafından gönderilen tebligatla, haklarında Ankara Emniyet Müdürlüğünün 31.12.2012 ve 15.01.2013 tarihli yazılarıyla yönelttiği, '' 18 Aralık 2012 tarihinde kimliğinizi gizlemek amacıyla yüzünüzü kapatarak, yanınızda getirdiğiniz cam şişeler, çekiç ve çevreden topladığınız taşları atmak suretiyle kamu düzenini ve güvenliğini sağlamakla görevli bulunan emniyet mensuplarına saldırıda bulunmak, çevreye ve kamu malına zarar vermek'' suçlamaları üzerine Rektörlük makamı tarafından disiplin soruşturması başlatıldığı bildirildi.

Tebligatta haklarında soruşturma açılan bütün öğrencilere aynı suçlama yöneltilirken, “Bu çağrıya özürsüz uymadığınız veya özrünüzü zamanında bildirmediğiniz takdirde savunmadan vazgeçmiş sayılacağınız ve diğer delillere dayanılmak suretiyle hakkınızda gerekli kararın verileceğine, bilgilerinizi rica ederim” denildi.

O gün okulda bile olmayan öğrencilere soruşturma
 
Disiplin soruşturması kapsamında öğrencilerin bir kısmı bugün Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’nda bulunan burs ve yardım ofisine giderek savunmalarını verdiler. Görüştüğümüz öğrencilerden bazıları o gün okulda olmamalarına karşın daha önceki protesto eylemlerine katıldıkları için hiçbir dayanağı olmamasına rağmen kendilerine de soruşturma açıldığını ifade ettiler.

Soruşturma sırasıda öğrencilere "Çatışmanın yaşandığı gün orada mıydın?", "Polise taş ve ya başka bir cisim attın mı?" gibi sorular yöneltildi. Soruşturmanın 1 ay içerisinde sonuçlanacağı öğrenildi.

ODTÜ yorum yapmadı, hükümet Rektörlüğe yüklenmişti

Soruşturma hakkında bilgi almak için aradığımız ODTÜ yönetimi ise soruşturma konusunda bilgilendirme yapamayacaklarını belirtti. ODTÜ'de yaşananların ardından ODTÜ yönetimi öğrencilere sahip çıkan bir açıklama yapmış, polis şiddetini kınamıştı. Ancak savcılık Erdoğan'ı protesto eden öğrencilere "terör" soruşturması açarken, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya da YÖK Denetleme Kurulu'nu ODTÜ'yü denetlemekle görevlendirmişti.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Gönül isterdi ki bir üniversite yönetimi bu hadiselerin olup biteceğini tahmin edemese de olup bittikten sonra gereğini yapsın ve özerk bir yönetim anlayışı içerisinde kendi sorularını ve soruşturmalarını yapabilsin" demiş, Başbakan Erdoğan ise, "Bu öğrencilere karşı elinde disiplin kuralları var bunları uygulaması lazım. Önce bir hafta uzaklaştırır, tekrar mı yaptı 15 gün olmadı mı tamamen uzaklaştırır" diyerek ODTÜ Rektörlüğüne yüklenmişti.

soL- Haber

➽ Paylaş: