Tayyip'in damadı işini bilir!

Başbakan’ın damadı, Çalık Grubu’nun üst düzey yöneticisi bu satıştan sonra büyük bir ’aferin’ alacak...

Benim damadım işini bilir!

 Çalık Holding, AKP iktidarı döneminin en hızlı yükselen gruplarından biri. Başında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı var.

Damat Berat Albayrak, Çalık Holding’in Genel Müdürü. Daha önce Çalık’ın tekstil bölümünde çalışmaya başlayan Berat Albayrak, Başbakan’ın damadı olduktan sonra şirketin genel müdürlüğüne getirildi. Kardeşi Serhat Albayrak da Çalık Grubu’nun medya şirketlerinin başında yer alıyor.
 

Özelleştirmeler, TOKİ ihaleleri, yurtdışı anlaşmaları ve uygun kredi koşullarıyla enerjiden telekomünikasyona, finanstan tekstile, inşaattan medyaya kadar birçok sektörde hızla büyüyen Çalık Holding 2012 yılının başında sahibi olduğu gazete ve televizyonu satma kararı aldı.


Önce bu gazete ve televizyonları nasıl almıştı, onu hatırlayalım.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Turgay Ciner’le Dinç Bilgin arasında gizli ortaklık protokolü bulunduğu belgesinin ortaya çıkması üzerine 1 Nisan 2007′de Sabah – ATV’ye el koydu. Bu tarihten sonra, kamuoyunda ‘iktidara yakın medya grubu oluşturulmasında aracılık etmek’ iddialarıyla karşı karşıya kaldı. AKP’ye yakın bilinen bazı gazetecilerin Sabah ve ATV’de işe başlaması, yönetim atamaları bu iddiaların kaynağını oluşturdu.

Herkes çekildi

Arkasından ihale sürecinin başlamasıyla birlikte iktidara yakın işadamlarının Sabah ve ATV’ye ilgisi ortaya çıktı. Başlangıçta ilgilenen 8 grup olduğu açıklandı. İhale sürecine prosedür olarak katılımı tamamlayan üç gruptan ikisi (Çalık’ın Turkuvaz şirketi ile İpek-Sancak ortaklığı) iktidara yakın işadamlarının oluşturduğu konsorsiyumlardı. Bazı grupların baskı gördükleri için ihaleden çekildikleri ileri sürüldü. Son üç gruptan Nurol grubu çekildi. Alman RTL-İpek ve Ethem Sancak’ın oluşturduğu konsorsiyum ihaleden bir gün önce erteleme istedi. Bu kabul edilmeyince çekildi.

5 dakika süren ihale

Bütün katılımcıların çekildiği Sabah-ATV ihalesi Aralık 2007′de yapıldı ve tek teklif, Başbakan Erdoğan’ın damadının Genel Müdür olduğu Çalık grubundan geldi. İhale beş dakika sürdü. Çalık grubu 1.1 milyar doları peşin ödeme teklifinde bulundu.

İhale edilen ATV-Sabah ticari bütünlüğü içerisinde şu varlıklar bulunuyordu:

ATV televizyonu, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır, Pas, Fotomaç gazeteleri, Bebeğim ve Biz Merkez, Sinema Merkez, Sofra Merkez, Home Art Merkez, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji Merkez, Transport ve Hukuki Perspektifler dergileri.

İhalenin onaylanmasıyla birlikte Sabah- ATV’yi satın alan Ahmet Çalık Türkiye’nin en büyük ikinci medya patronu oldu.


Devletin malını devletin parasıyla aldı

Başbakan’ın damadının üst düzey yönetici olduğu Çalık Grubu’na, devletin malı olan Sabah-ATV grubunu 1.1 milyar dolara alması için iki kamu bankasından rekor miktarda ve ilk 3 yılı ana para ödemesiz 10 yıl vadeli kredi verildi. Halkbank ve Vakıfbank’tan toplam 750 milyon dolarlık proje kredisi kullanıldı. Katarlı medya grubu Al Wasaeel International Media Co’nun da 350 milyon dolar vererek Sabah-ATV’nin yüzde 25’ine sahip oldu. Böylelikle Çalık, 2008 yılında devletin parasıyla devletin televizyon ve kanalına sahip oldu.

Başbakan’ın ‘Bizim Çalık’ı
Türkiye’nin en büyük ikinci medya grubuna sahip olduktan sonra TOKİ’den ihale aldı, Irak’ta enerji işlerini büyüttü, Başbakan’ın ’Bizim Çalık’ı oldu. Çalık’ın medya şirketlerindeki işi de 2011 yılının sonuna kadar iyi gidiyordu. Ne zaman ki 750 milyon dolarlık kredinin ana para ödemeleri başladı, işler karıştı. Tiraj rakamları, piyasa şartları, reklam pazarındaki daralma ve döviz kurlarındaki oynama Çalık Grubu’nun planlarını alt üst etti. Üstüne bir de borç ödemeleri başlayınca Çalık 2012 yılının başında medyadan çekilme kararı aldı.

Bir yıl boyunca yabancı şirketlerle pazarlıklar yürütüldü. Çalık’ın amacı Sabah-ATV’yi paket olarak satmak ve medyadan çıkmaktı. Ancak yatırımcılar, zarar eden Sabah gazetesini almak istemiyor, sadece ATV’ye talip olduklarını belirtiliyordu. Bunun üzerine Çalık tek tek gazeteleri ve televizyonu ayrı ayrı satmaya karar verdi.

Bugün ise ATV’nin satışı için ABD merkezli Time Warner ile el sıkıştığı bilgisi kamuoyuna yansıdı.

İki grup arasında ATV’nin satışı için prensipte anlaşıldı. Anlaşmanın önümüzdeki hafta resmiyete dökülmesi bekleniyor.

Satışın detayları ise henüz belli değil ancak Time Warner’ın teklifinin 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Eğer ATV söz konusu rakama satılırsa, Çalık Grubu bu işten oldukça kârlı çıkacak.

Devletin parası ile devletten mal alıp yabancılara satan Çalık Grubu, Sabah, Takvim, Fotomaç gazeteleri ile çok sayıda dergiye ”kira öder gibi medya patronu olmak” tanımını da literatüre sokmuş olacak.

Çalık Grubu’nun üst düzey yöneticisi Berat Albayrak da kayın pederi Başbakan Erdoğan’dan “Benim damadım işini bilir” deyip büyük bir “aferin” alacak…

 Sözcü

➽ Paylaş: