GDO skandalı AKP'nin Bakanlığı'na da uzandı

Mersin Limanı üzerinden GDO'lu pirinç ithal edildiği iddiasıyla 3 firmaya yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, Tat Bakliyat ile ilgili iddianame hazırlandı. İddianamede firma ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları hakkında hapis cezası isteniyor...


GDO skandalı Tarım Bakanlığı'na da uzandı

ABD'den ithal edilen ve Mersin Limanı'na getirilen 23 bin tonluk pirinçte GDO saptandığı iddiasıyla geçen ay başlatılan soruşturma kapsamında 9 Nisan'da tutuklanan Göze Tarım A.Ş.'nin yöneticileri Bayram Fettanoğlu, kardeşi Fuat Fettanoğlu ve yeğenleri Sezgin Fettanoğlu, Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş ile kardeşi Nasip Memiş ve Şirketi Müdürü Ali Sevin, Tiryaki Bakliyat'ın sahibi Ahmet Tiryaki tutuklandıktan sonra bir üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine 5 gün sonra tahliye edildi.

Tat Bakliyat'a yönelik soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı Fikret Gönen'in hazırladığı 6 sayfalık iddianame 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede çok sayıda çelişkili raporun yer aldığı soruşturma kapsamında, son olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi tarafından Amerika ve Hollanda'dan gen getirilerek suça konu numuneler üzerinde gen tanımlama sureti ile analiz yapıldığı belirtildi.

İddianamede, "Analiz sonucu suça konu çeltik numunelerinin genetiği değiştirilmiş pirinç olduğu, temin edilen pirinç genleri ile numuneler karşılaştırıldığında, gen ve DNA dizi benzerliğinin birbiri ile yüzde 100 aynı oldukları anlaşılmıştır" denildi.


'TEMİZ RAPORA' KARŞILIK 20 BİN DOLAR" İDDİASI

İddianamede, 24 Kasım 2012'de Mersin Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne yapılan ihbar üzerine 'Tat' markasıyla bakliyat satan Memişoğlu firması yetkililerinin ithal etmek istedikleri çeltiğin GDO analizini STA Kalite Kontrol Gıda Laboratuvarı A.Ş.'de yaptırdıkları, analiz sonucunda çeltiğin GDO'lu olduğu; STA çalışanlarından bir kişinin Memişoğlu Firmasının gümrük işletmelerini yapan İ.E. ile görüştüğü, görüşme sonucunda ilgili personelin temiz numune getirerek 20 bin Dolar karşılığında temiz raporu düzenleneceğinin ihbar edildiği anlatıldı.

YANILTICI RAPOR DÜZENLENDİ

İddianamede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü yetkililerinin ellerinde çeltik geni bulunmadığı, gen tanımlama sureti ile analiz yapma imkanları bulunmadığı halde, bu yönde analiz yaptıklarını belirtmeleri, bu raporları göndermemeleri; çeltiğin bulaşmasız GDO içerdiği tespit edilmesine rağmen, aksi yönde yanıltıcı rapor düzenlemeleri nedeniyle yargı görevi yapanları etkilemeye teşebbüs suçu işlediği iddia edildi.

DÜNYADA YASAKLANDI


İddianamede, GDO'lu pirinçlerin dünyada da yasaklandığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

"2006 ile 2007 yılları arasında, 30'dan fazla ülkede ABD'den ithal edilen pirinçlerde, B. firmasına ait ve onaylanmamış 3 adet genetiği değiştirilmiş pirinç türünün izlerinin tespit edildiği, pirincin ise böcek haşaratlarına karşı dayanıklı olduğu anlaşılmıştır. Çin'de devlet desteği ile geliştirilmiş GDO'lu bir pirinç ırkı olduğu, pirinç güve türlerine toksik bir protein ürettiği, farelerle yapılan deneyler bu proteinin alerji benzeri sorunlar oluşturduğunu gösterdiği vurgulanmıştır. Bu nedenle dünyada üretiminin yasaklandığı, 2006'da Avusturya, Fransa, İngiltere ve Almanya'da 10 adet, 2007'de Kıbrıs, Almanya, Yunanistan, İtalya, İsveç'te 10 adet, 2012'de Hollanda'da 1 adet ithal kontamine pirinç vakası tespit edildiğinin var olduğu görülmüştür."

BÜROKRAT HAKKINDA HAPİS İSTEMİ


Savcı, Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, kardeşi Nasip Memiş ile Dış Ticaretten Sorumlu Müdür Ali Sevin hakkında 'Teselsülen Biyogüvenlik Kanunu'na muhalefet' suçundan 5-12 arasında değişen hapis cezaları istedi.

Ayrıca Memişoğlu kardeşler ile Müdürleri Ali Sevin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları İ.E., A.K. ile denetim ve laboratuvar yetkilileri ve uzmanları A.Ç., K.K., T.Ç., H.U.Ş. hakkında da 'Yanıltıcı rapor düzenleyerek yargı görevi yapanları etkilemeye teşebbüs ve rüşvet' suçundan Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

GDO'lu pirinç skandalı kapsamında, Gözde Tarım ve Tiryaki Agro şirketleriyle ilgili iddianame hazırlandığı, bu iddianamelerin ilgili Ağır Ceza Mahkemesi'nce incelemesinin devam ettiği belirlendi. Tat Bakliyat yöneticilerinin ise 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak.
 
Yurt

➽ Paylaş: