AKP uyuklarken, IŞİD bastı

Musul Başkonsolosluğu'na baskın ve 49 yurttaşın rehin alınmasında, Türkiye'nin tehlikeyi görmezden gelen tavrı etkili oldu...

AKP uyudu, IŞİD bastı

Musul Başkonsolosluğu'nda 49 Türk'ün rehin alınması olayında, Türkiye'nin ataleti büyük rol oynadı. Terör örgütü IŞİD, Musul'daki varlığını son iki haftadır hissettirmeye başlamıştı... 

Türkiye, hem Irak hem de IŞİD kanallarından uyarıldı. Uyarıların dikkate alınmamasında, IŞİD'in Türkiye'ye "saldırmayacağız" sözü vermesi büyük rol oynadı.

Musul Başkonsolosluğu'na baskın ve 49 yurttaşın rehin alınmasında, Türkiye'nin tehlikeyi görmezden gelen tavrı etkili oldu.

Diplomasi kaynaklarına göre teröristler, Musul'da iki haftadır etkinliğini artırmıştı. Geceleri sokaklarda teröristlerin boy gösteriyordu. Ancak tehdit Türkiye tarafından görmezden gelindi.

9 Haziran Pazartesi günü, Türkiye Başkonsolosluğu’na ilk "uyarı" yapıldı. Türkiye hem Irak hem de IŞİD kanallarından uyarıldı.

Uyarılar nedeniyle personel yakınlarının önemli bölümü Musul’dan gönderildi. Başkonsoloslukta gizli belgeler imha edildi, kalan personel ve yakınları tahliye için Başkonsolosluk'ta toplandı.

Ancak bu uyarıların değerlendirilmesi ve tahliye kararının verilmesinde geç kalındı. Bunda, Türkiye'nin IŞİD ile teması önemli bir rol oynadı.

Türkiye IŞİD'in faaliyetlerinden haberdardı ve örgütle temas halindeydi. IŞİD, "Türkiye Başkonsolosluğu’na yönelik bir tehdit olmayacağı" mesajını iletmişti. Türkiye bu mesaja inanarak, tahliyeyi geciktirdi.

IŞİD'in tavrı son iki günde saldırganlaştı. Bütün bu gelişmelere rağmen, Ankara tehdidin değerlendirmesini yapamadı. Bu nedenle Musul'a "binayı tahliye edin" mesajı zamanında gitmedi. Hükümet, baskından bir gün önce tahliye kararını Başkonsolos Öztürk Yılmaz'a bıraktı. Ancak tahliye için çok geçti. IŞİD Musul'u kuşatmıştı.

.
Ulusal

➽ Paylaş: