İmamın saray keyfi! Ya halk?


.

Halk, ağır zamlar altında! İmam, saray saltanatında!

Necati DOĞRU
İmam, halk önderi, yol gösterici demek. İmamların, tutum ve davranışlarıyla da örnek insanlar olmaları tercih edilir. 

Dilimizde buraya yazmaya utanacağım bir atasözümüz bile var ve Arapça da; “imam kendine saray yaparsa cemaat arsızlaşır” derler.

 Cumhurbaşkanı imam sayılır.
Davranışı iyi örnek olmalı.



Yeni Cumhurbaşkanı; “aylık kirası devlete 46 bin 500 TL’ye patlayan kiralık binaya” taşındı. Tesadüf bu ya! Taşınma günü doğal gaz ile elektriğe çok yüksek oranlı zam yapıldı. Yeni Cumhurbaşkanı; Ankara’da Orman Çiftliği arazisi içinde 1000 odalı, yüksek harcamalı, 300 bin metrekare büyüklüğünde bir lüks bina da yaptırdı. Binanın adını “Ak Saray” koydurdu. Ayrıca İstanbul’da Çengelköy’de Padişah Vahdettin Sarayı ile Beylerbeyi Sarayı da yeni cumhurbaşkanı çalışsın, yaşasın diye hazırlandı, yenilendi, süslendi.


Söz şuraya geldi.
Halk, ağır zamlar altında !
İmam, saray saltanatında!


* * * *
Yeni cumhurbaşkanı için yapılan 1000 odalı sarayın bitirilmesi için Kalkınma Bakanlığı bütçesinden büyük paralar aktarıldığı da zamların yapıldığı hafta ortaya çıktı.

Adı Kalkınma Bakanlığı.
Ülkeyi kalkındıracak.

2011’de: 276 milyon TL.
2012’de: 358 milyon TL.
2013’de: 555 milyon TL.
2014’de: 655 milyon TL


Artık siz toplayın; 1 milyar 500 milyon TL’yi (eski söyleyişle 1,5 katrilyon lira) geçen Kalkınma Bakanlığı parası; yeni cumhurbaşkanı, yani halkın baş imamına, otursun diye 1000 odalı Ak Saray’ın bitirilmesine aktarılmış.


İmama bak!
Halktan vergi topluyor.


Toplanan vergi kalkınmaya harcansın diye bütçeye koyuyor fakat kendine Saray yaptırıyor.


* * * *
Arap atasözü de doğru çıktı.
İmam saraylara sardı.
Saray cemaati arsızlaştı.


Devlete kapılanarak makam ile koltuk sahibi olmuşların kiraladıkları lüks otomobillere ödenen paralar ile konut ve lojmanlara ödenen kiralar da patlama yaptı. Cumhurbaşkanının 4 saraylı yaşama geçme sürecinde kamuda makam aracı saltanatı da görmemişlik duvarını aştı.


2010’da: 261 milyon TL.
2014’de: 467 milyon TL.
Artış yüzde 79.


Bu paralar bütçeden ödeniyor.


Gerek Cumhurbaşkanının sarayları için ve gerekse de ona özenerek devlete koltuk sahibi olmuşların oto kiralama ve lüks lojman süsleme harcamaları denetlenemiyor. Eskiden bu harcamaları Sayıştay denetler, raporlar Meclis’e gelir, muhalefet inceler, halk duyardı. Devlete oto kiralayan şirketlerin sahiplerinin iktidar partisiyle, cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlarla ilişkileri, yakınlıkları, yandaşlıkları incelenirdi.


Denetim kalktı.
İnceleyen kalmadı.
Merak eden yanıyor.


* * * *
Doğal gaza ve elektriğe gelen yüzde 9 oranındaki zam; buğdaydan ekmeğe, maydanozdan soğana, peynirden fasulyeye fiyat artışı olarak yansıyacak.

İmam saray saltanatında.
Cemaat zamlar altında.
Hesabı, bir gün sorulur.

Daha çok demir çubuk girer!

Mecidiyeköy’de Aziz Torun’un şirketinin yaptığı 160 metre yükseklikteki TOKİ ve iktidar destekli gökdelenin asansörü raydan çıkıp 10 işçi feci şekilde ölünce; “böyle kaza sadece Türkiye’de olur” dediler. 

Ölenler öldüğüyle kaldı. İnşaat sahibi Aziz Torun’un ifadesi bile alınmadı. İstanbul metrosu seyir halindeyken raydan çıkınca, yandaki inşaattan metro vagonuna uzun bir demir çubuk girdi, 30 yaşındaki yolcuyu hastanelik etti, “böyle kaza ancak Türkiye’de yaşanır” dediler. Genç yolcunun babası da kazayı alın yazısına bağladı, “Millet mağdur olmasın diye inşaat bitmeden açmışlar. Bu Allah’ın takdiri. Dava açmayacağız” dedi.

➽ Paylaş: