AKP’nin ‘AĞAÇ KATLİAMI’ sürüyor!

Soma’nın Yırca Köyü’nde yaşanan zeytin katliamının ardından, şimdi de Çal İlçesi’nde 2 milyon ağacın kesimine yol açacak bir proje hazırlanıyor..

Çal Dağı katliamı! .
SivriSinekCaz
Manisa'nın Turgutlu İlçesi sınırları içerisinde yer alan Çal Dağı’nda 2009’dan beri bir mücadele yaşanıyor...
 

Her şey 3 Nisan 2009’da AKP’li Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun imzasıyla Çal Dağı’ndaki 3 milyon 297 bin 832 metrekare orman arazisinin, İngiliz sermayeli Sardes Nikel Madencilik’e 2026 yılına kadar tahsis edilmesiyle başladı. Firma, Çal Dağı’nda “sülfirik asitli yığın liçi” yöntemiyle nikel madeni çıkaracaktı. Kızılçam ağaçları kesilmeye başlanınca, konu kamuoyu tarafından öğrenildi.

Turgutlu’da kısa adı TURÇEP olan Turgutlu Çevre Platformu kuruldu ve bir hukuk mücadelesi başladı. Bu bölgede ilk olarak izni alan İngiliz sermayeli Sardes Nikel Madencilik adlı firma, zaman içinde çeşitli devir işlemleri yaptı, farklı firmalar nikel işini üstlendi, çeşitli isim, tabela ve kimlik değişiklikleri gerçekleştirildi ve son olarak bölgede Çaldağ Nikel adlı bir firma kaldı.

2 milyon ağaç kesilecek


Nikel madeni projesine son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan da Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) olumlu kararı çıktı. Toplam 29.7 milyon ton nikel cevherine sahip olduğu tahmin edilen Türkiye'nin en büyük nikel rezervinin bulunduğu Çal Dağı'nda 2 milyon ağacın kesileceği tahmin ediliyor. 


Manisalı çevreciler, şirketin yeni ÇED başvurusuna sert tepki göstermiş, nikelin Çal Dağı'nda vahşi madencilik yöntemleriyle çıkartılacağı ileri sürmüştü. Çevreciler, yeni hazırlanan ÇED raporunda fay hattının gösterilmediğini savundu.

Yıllardır süren mücadele


Turgutlu'da Türkiye Çevre Platformu (TURÇEP) ve sivil toplum kuruluşları, projenin en yüksek kâr ve en düşük yatırım anlayışına dayandığını belirterek, önce isim, tabela, sonra kimlik ve el değiştiren şirkete güvenmediklerini belirtmişti. Çevreciler, “Maden şirketi, şimdi de 7 yıldır çok bilimsel ve çok güzel diye savunduğu ÇED raporundan vazgeçip, bu defa da ÇED değişikliği yaptı. ÇED değişikliği adı altında yaptıkları şey, mevcut ÇED raporu üzerinde bir takım rötuşlar yapıp, sonra da bu vahşi madencilik projesini yeni bir ambalaja sarmak” dedi.


Çaldağ firması, yeni ÇED başvurusunda projenin tutarını 500 milyon dolar olarak göstermişti. Ancak geçtiğimiz haziran ayında firma, nikel madeni için Ekonomi Bakanlığı'ndan daha önce aldığı 264 milyon liralık yatırım teşvik belgesini iptal ettirmişti. Firma yine aynı tarihte Bakanlıktan 65 milyon liralık yeni bir yatırım teşvik belgesi aldı. Böylece firma yatırımını üçte iki oranında küçülttü. Daha önce 550 kişiye iş sağlanacağı belirtilirken, yeni teşvik belgesinde bu sayı 150'ye düşürüldü.

250 bin ağaç kesildi bile
 

Turgutlu Çal Dağı’ndaki nikel madeni faaliyetine ve doğa katliamına karşı 2009’dan beri mücadele eden CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Bakanlığın ÇED onayına sert tepki gösterdi. Ören, “Bugüne kadar 250 bin ağaç kestiler, şimdi bu onayla birlikte 2 milyon daha ağaç kesecekler” dedi.

Yurt'a konuşan Ören, şunları söyledi:  

“Manisa’da izin verilen nikel madeni, insan sağlığını, çevre ve ormanları hiçe saymaktadır. Çal Dağı’nda, dünyanın terk ettiği yöntemler kullanılacak, daha ucuz olduğu için yığın liçi usulü ile sülfürik asitle nikel madeni çıkarılacaktır. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu soru önergeme verdiği yanıtta, Çal Dağı’nda 30 - 35 yaşında 158.543 ağacın kesildiğini itiraf etmiştir. Sonradan kesilenlerle bu sayı 250 bini bulmuştur. 8 cm’den küçük çaplı olanlar ve fidanlar ağaç sayılmadığı için bu rakama dahil değildir. Gerçekte kesilen ağaç sayısı 700 bini geçmiştir.”

Gediz Havzası'na dev asit fabrikası


Başka bir tehlikeye de dikkat çeken Hasan Ören, bölgeye, dünyanın ikinci sülfürik asit fabrikasının kurulacağını söyledi. Cevherden nikeli ayrıştırmak için sülfürik asit kullanılacağını ifade eden Ören,  

“1 ton cevher için 750 kg sülfürik asit gerekmektedir. Toplamda kullanılacak sülfürik asit miktarı 18 milyon tondur. İhtiyacı karşılamak için dünyanın ikinci büyük sülfürik asit Fabrikası altın değerindeki Gediz Havzasına kurulacaktır. Bu fabrika için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu da istenmeyecektir” dedi.
.
➽ Paylaş:

➽ Gözden Kaçırmayın... ➽ Bunları Okudunuz mu?..

“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/