Dev ihaleyi tartışmalı şirket aldı!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 698 milyon TL tutarındaki devasa yol ve kavşak ihalesini, Makyol - Eze İnşaat ortaklığı aldı. Son 10 yılda yıldızı parlayan müteahhitlik şirketlerinden biri olan Makyol İnşaat'ın adı, 17-25 Aralık'ta soruşturulacaklar listesinde yer alıyordu...İstanbul’da dev ihaleyi tartışmalı şirket aldı

İBB Satınalma Daire Başkanlığı’nın, “İstanbul Geneli Yol, Kavşak ve Altyapı İşi” adı altında açtığı ve 15 Temmuz 2015 tarihinde yaptığı ihalenin sonuç ilanı yayımlandı. Ancak 5 firmanın teklif verdiği ve bu tekliflerden sadece 3 tanesinin geçerli kabul edildiği ihaleyi, 697 milyon 995 bin 927 TL’ye Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Tic. A.Ş - Eze İnşaat A.Ş ortaklığı aldı...
Söz konusu ihale bedeli yaklaşık 240 milyon dolar ediyor. İhale şartnamesinde sayılan işlerin, 850 günde tamamlanması öngörülüyor. İhale katılımı daraltıldı İBB’nin dev ihalesi, Kamu İhale Kurumu(KİK) tarafından bozulan pek çok ihalenin gerekçesinde belirtilen gerekçelerle örtüşüyor.
KİK, kısım kısım yapılabilecek işlerin tek kalemde yapılarak, ihaleye katılımın daraltılmasını, yeterli rekabetin oluşmamasına yol açtığını ve bunun da kamunun zararına olduğunu belirterek birçok ihaleyi gelen şikayetler üzerine bozmuştu.
85 ayrı kalemden oluşan işlerin tek kalemde ihale edilmesi, hem sermaye yeterliliği hem de bulundurması gereken iş makineleri nedeniyle katılımı azaltıyor. İhale şartlarını incelemek için 30 doküman dosyası satın alınmasına karşın, ihaleye sadece 5 teklifin verilmiş olması da bunun bir göstergesi. Bu durum ihaleye sadece dev şirketlerin teklif vermesine yol açıyor.
İhale şartnamesinin “Ana ekipman listesi” ne göre, yüklenicinin işyerinde bulundurmak zorunda olduğu iş makinelerinin bazıları şunlar;
120 damperli kamyon, 65 silindir, 50 beton mikseri, 27 yükleyici, 20 asfalt serici, 15 asfalt kesme makinesi, 10 ekskavatör,10 greyder, 8 asfalt tamir aracı, 5 beton pompası, 5 dozer, 5 asfalt kazıma makinesi, 5 yol süpürge makinesi, 5 jeneratör, 4 ultrasonik metal dedektörü, 5 havalı kompresör, 3 vinç aparatlı kamyon, 2 çekici. İhale şartnamesinde ayrıca şu sınırlayıcı hükümler de bulunuyor; “İstanbul Avrupa yakasında sabit kurulu en az 1000 ton saat toplam kapasiteli Asfalt Plentileri yüklenicinin kendi malı veya işin süresi boyunca kiralık olacaktır.
İstanbul Anadolu yakasında sabit kurulu en az 400 ton saat toplam kapasiteli Asfalt Plentileri yüklenicinin kendi malı veya işin süresi boyunca kiralık olacaktır.” Böyle bir sınırlama, İstanbul’a komşu illerde bulunan ve işin yapılacağı yere çok daha yakın olabilecek asfalt fabrikalarını kapsam dışında bırakmış oluyor.
Yurt