Tayyip’in ‘Çağ açacak Proje’si’ Tekmili birden araziye uydu
Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde “Bir çağı kapatıyor yeni bir çağı, bilgi çağını açıyoruz” diyerek başlattığı Fatih Proje’si olduğu yerde duruyor, ayrılan 8,5 milyar TL tutarındaki bütçenin akıbeti belirsiz...“Fatih Projesi” çağ açamadı

Okullarda teknolojiyi iyileştirmek için başlatılan ancak harcanan onca paraya rağmen hala tamamlanamayan Fatih Projesi, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla tekrar gündeme geldi...
"Fatih Projesi" olarak bilenen "Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi" 2011 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliği ile başlatılmıştı. Ancak, aradan 4 yıl geçmesine rağmen projeye ilişkin bir ilerleme kaydedilemedi.
Yeni bir çağ açılamadı
Dönemin Başbakanı Erdoğan, Fatih Projesi için, "Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethederek, karanlık bir çağa, Ortaçağ'a son vermiş, Yeniçağ'ı, yeni bir çağı başlatmıştır. İşte biz de bugün Fatih Projesiyle sadece eğitim siteminde değil, eğitimin etkilediği her alanda bir çağı kapatıyor yeni bir çağı, bilgi çağını, bilgi teknolojileri çağını hep birlikte bugün burada açıyoruz" demişti.
Ancak o çağ bir türlü açılamadı ve Türkiye'deki tüm dersliklere birer adet dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve akıllı tahta verilmesi planlanan proje, tıkanma noktasına geldi.
Bakanlık tarafından 9 soruşturma mı açıldı?
Bir türlü hayata geçirilemeyen proje için Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 9 ayrı soruşturma yürütüldüğü iddia ediliyor. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, bu iddayı TBMM'ye taşıdı. Nazlıaka, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Önergede, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen düzenlemenin orta öğretime geçiş modeli olarak hazırlanan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Fatih Projesi gibi uygulamaların AKP döneminin milli eğitimdeki başarısızlıklarının sadece birkaçı olduğunu dile getiriliyor.
CHP'li vekil, Davutoğlu’na,
“Fatih Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 9 soruşturma açıldığı bilgisi doğru mudur?
Doğru ise bu soruşturmaların konusu nedir?
Soruşturma hangi birim ya da bürokratlar için açılmıştır?
Bu soruşturmalar Fatih Projesi'nin iflas ettiği 8 milyar 500 TL'nin heba olduğu anlamına mı gelmektedir?
Fatih projesi için bugüne kadar ne kadar kaynak harcanmıştır?
Kaç ihale yapılmıştır? Bu ihalelerden kaçı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılmıştır?
Kamu İhale Kanunu dışında yapılan ihale sayısı ve ihale bedeli nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaşanan bu tablo Bakanlıkta yıllardır sürmekte olan kadrolaşmanın ve siyasi atamaların bir sonucu mudur?”
sorularını yöneltti.
Önce 'Kamu İhale Kanunu' kapsamında çıkarıldı
8.5 milyar TL'lik bütçe ayrılan Fatih Projesi için 2012 yılında yapılan bir düzenleme ile alımlar Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarıldı. Projeye ilişkin ihaleler ve projeyi yürüten bakanlıkların bünyesine alındı. Ayrıca, 4 yıl içinde tamamlanması öngörülen son olarak 2017'ye kadar uzatılan proje kapsamında yaklaşık 16 milyon adet tablet dağıtılması gerekiyordu.