AB’den mülteciler için “ahlaksız teklif”
Yüzyılın kriziyle başa çıkamayan Avrupa, kolay vize, 3 milyarEuro’luk “ahlaksız teklif”le sorunu Türkiye’nin üzerine yıkıyor...AB’den mülteciler için rüşvet teklifi

Plan kabul edildi
Brüksel’de dün 8 saat süren AB Zirvesi’nde Türkiye ile ilgili plan kabul edildi. Göçmen akınının kontrolü için AB’den 3 milyar Euro, Schengen vizesi kolaylığı ve AB üyelik müzakerelerinde yeni başlıklar açılmasını isteyen Türkiye, yine umduğunu bulamadı. AB, sadece parasal yardımda ayak diretmedi...
Bedava bilet yok!
AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, “Türk ortaklarımızla vize serbestisini hızlandırma konusunda anlaştık. Ancak bu, Ankara’ya bedava bilet anlamına gelmiyor” dedi. Vizeden daha çok iş adamı ve öğrenciler yararlanacak. AB, tam üyelik konusunda da şartların fazla değişmediğini açıkladı.
AB, mülteci akınını engellemesi karşılığında Türkiye’ye verilebilecek ’ödünleri’ belirledi. Sona eren AB Zirvesi’nde Türkiye ile ilgili ‘eylem planı’ kabul edildi. Buna göre Türkiye’ye 3 milyar Euro verilmesi, vize kolaylığı sağlanması ve üyelik müzakerelerine hız kazandırılması üzerinde mutabakat sağlandı.
Liderler ayrıca, mültecilerin Türkiye’ye geçişlerinin azaltılması için sınır kontrollerinde koordinasyon sağlanmasını da istedi. AB ile Türkiye arasındaki görüşmeler, AB’nin Türkiye’ye mali yardım yapması karşılığında, Türkiye üzerinden Avrupa’ya giren mültecileri geri gönderme hakkı çerçevesinde gelişiyor. Masada ayrıca, Türkiye’nin ortaya koyduğu, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine “vizesiz girme hakkı” da var. AB anlaşma karşılığında ortaya koyduğu en önemli unsur, Türkiye’ye sığınmacılar için mali yardım vaadi. Müzakerelerin başında pazarlığı 1 milyar Euro ile açtı. Ancak daha sonra yapılan görüşmelerde miktarı 3 milyar Euro’ya kadar çıkardı.
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, AB’nin Türkiye’ye 3 milyar Euro yardım teklifi iddiasıyla ilgili olarak, “Suriyeli mülteciler için verilecek olan miktar Türkiye’ye ihdas edilen fonlardan olmayacak. Daha önce önerdikleri gibi önemsiz bir miktarda olmayacak. AB’nin taşın altına elimizi koyduk diyebileceği bir rakam olacak” açıklamasında bulundu.
Vize muafiyeti
Türkiye ile AB arasında daha önce üzerinde uzlaşılan geri kabul anlaşması çerçevesinde, Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin “kademeli olarak” kaldırılması kabul edilmişti. Ancak vize serbestisi konusunda atılacak her adımı, AB içinde yeniden görüşüp kararlara bağlanacağı da anlaşmaya dahil edilmişti.
AB ile anlaşmanın imzalanması halinde, Avrupa topraklarına Türkiye üzerinden yasadışı yollarla girdiği belirlenen sığınmacılar, Türkiye’ye geri gönderilecekler. Ancak, yasadışı yollarla, örneğin botlarla Akdeniz üzerinden AB ülkelerine giren mülteciler, belgelerini yok ediyor. Bu durumda, mültecinin gerçekten nereden geldiğini belirlemek güç olacak.
Yeni başlıklar
Türkiye, mülteci anlaşması karşılığında masaya, üyelik müzakerelerinde yeni başlıklar açılmasını da koydu. AB, Türkiye ile yeni başlıklar açılmasını kabul etti. Ancak bunların hangi başlıklar olacağı konusu henüz netlik kazanmadı.
AB, daha önce Türkiye ile müzakere başlıklarının kapatılmasını Kıbrıs şartına bağlamıştı. Bu şartta herhangi bir değişiklik yok. Mülteci anlaşması çerçevesinde Türkiye’nin masaya getirdiği unsurların içinde düzenli olarak yapılan Avrupa Birliği zirve toplantılarına “üyelik müzakereleri yapan ülke” sıfatıyla Türkiye’nin de davet edilmesi de bulunuyor.
Yeniçağ