KaçAKSaray’ın yanındaki konuta 66’ncı dava

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, Atatürk Orman Çiftliği’nde Cumhurbaşkanlığı konutunun olduğu alanla ilgili olarak 66. davayı açtıklarını söyledi. Şube Başkanı Candan, Ne temeli atılabilen, ne açılışı yapılabilen, yapımı gizlilik içinde yürütülen konut halka açılmaldır dedi...
 

Kaçak sarayın yanındaki 
cumhurbaşkanlığı konutuna 
66ncı dava açıldı 
SivriSinekCaz
Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, Cumhurbaşkanlığı konutunun olduğu alanda Atatürk Orman Çiftliği’nin tarihi SİT derecesinin kaldırılmasına karşı dava açtıklarını söyledi...

AÇILAN DAVA SAYISI 66 OLDU


Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Cumhurbaşkanlığı konutun taşınmasıyla birlikte kaçak Saray yeniden gündeme geldi. Bununla birlikte AOÇ’de tarihi SİT derecesi kaldırıldı. Ankara 1 Numaralı Koruma Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, konutun etrafındaki SİT derecelerini kaldırdı. SİT’in kaldırılmasıyla birlikte açtığımız davanın sayısı 66 oldu. Bu dava sayısı talanın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor
dedi
Atatürk Orman Çiftliği’nde Ernest Egli tarafından tasarlanan Marmara Köşkü Atatürk’ün mütevazı köşküdür, bir çiftlik evi olarak yapılmıştır diyen Tezcan Karakuş Candan şöyle devam etti:
Atatürk Marmara Köşkü’nde yabancı misafirlerini ağırlar, köşkte halk ile birlikte konserler verilirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı, kurtuluş savaşı vermiş, yeni bir yaşam kurgulamış, herkesin gönlünde taht kurmuş, ancak kendisi mütevazı bir yapıda yaşamayı tercih ediyor. Bugün ise toplumun vicdan kuralları, hukuk kuralları alt üst edilerek AOÇ’deki kaçak yapıların maliyetiyle israf süreci yaşanıyor. Atatürk’ün yaşadığı Marmara Köşkü, Pembe Köşk ile Kaçak Küçük Saray arasındaki abartıyı, lüksü rahatlıkla görebilirsiniz.”

“PLANI, MALİYETİ, YAPIMI GİZLİ OLAN CUMHURBAŞKANLIĞI KONUTU HALKA AÇILSIN"

Candan, kaçak saray yerleşkesinde yapılan kaçak küçük sarayın her bir metrekaresinin halka açılmasını önererek, “Lüks olup olmadığını halkımız görsün” dedi.

Candan şöyle devam etti: 

“Özellikle bodrum katta bulunan, havuzun, saunaların, hamamların, buhar odalarının, fitnes centerlerın olduğu yerleri gezdirsinler. Türkiye'yi temsil etmesi düşünülen yapıların ne temeli atılabildi, ne açılışı yapılabildi, büyük bir gizlilik içerisinde sürüyor her şey. Planları gizli, maliyeti gizli, yapımı gizli. Ortada kendileri açısından da, hükümet tarafından da açıklanamayan bir gizlilik var. Bu gizlilik kabul edilemez. 

Simgesel bir yapının topluma ve dünyaya nasıl mal olduğunu görmek istiyorlarsa Anıtkabir’in yapılışı ve projelerinin elde ediliş sürecine baksınlar. Halkın tamamı sürecin parçası oluyor, projeler yarışmayla elde ediliyor, yer  bilimsel planlama ilkelerine göre seçiliyor. Halk sahipleniyor, Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e taşınması töreniyle, şimdiki taşınmanın nasıl yapıldığı bellidir. Kaçak sarayın elde ediliş sürecinde böyle bir süreç yok. 

Simge yapı olma özelliğini de toplum nezdinde bu nedenlerden taşımıyor.  Dolayısıyla taşınılırken kaçak küçük saraya meşruiyet görüntüleriyle  taşınılamıyor. Küçük kaçak saray herkese açılmalı herkes orayı gezmeli, Cumhurbaşkanlığı’na önerimiz halka konutu açsın. Üst katında teras olan altında hamam olan yerleri halkımız görmeli. Lüks yoksa eğer mütevazilik varsa bunu da görmeliler.”

Candan, “Ezcümle mimari proje üretim süreci bile kaçak olan bir yapıyla karşı karşıyayız. Bir mimar çizdiği yapıyı göğsünü gere gere anlatamıyorsa burada bir sıkıntı vardır. Resmi yazımıza vermedikleri cevap için de 67. davayı açacağız. Bu gizlilik cevabını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
➽ Paylaş:

➽ Gözden Kaçırmayın... ➽ Bunları Okudunuz mu?..

“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/