İş cinayetleri sürüyor: Haziran’da en az 200 işçi hayatın kaybetti

Haziran ayında en az 200, yılın ilk altı ayında ise en az 912 işçi yaşamını yitirdi...

İş cinayetleri durmak bilmiyor: 

Haziran ayında en az 200 işçi hayatın kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Haziran ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı...


Haziran ayında en az 200, yılın ilk altı ayında ise en az 912 işçinin yaşamını yitirdiğinin belirtildiği raporda “İstanbul Atatürk Havalimanı’nda IŞİD terör saldırısı nedeniyle şu ana kadar 45 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin 20’si saldırı anında çalışan havalimanı personeli, otel çalışanı ve taksiciydi. Aynı anda bir işçi katliamı da olan bu saldırıyı lanetliyor ve aramızdan ayrılanları saygıyla anıyoruz…” ifadeleri yer aldı.

Raporun bi bölümü şöyle:


'Çiçeği burnunda' Başbakan Binali Yıldırım 21 Haziran’da AKP grup toplantısında bir konuşma yaptı…


Birkaç satır başı aktarmak istiyoruz:


“Dün Elazığ’da tren yolundan geçmeye çalışırken bir sürücü, 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. Her şey insanla başlıyor, her şey insanla bitiyor. Ne tedbir alırsanız alın, insan hatasını ortadan kaldıracak makina icat edilmedi. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Taşıdığın insanların sorumluluğunu düşünmek lazım. Önümüzde bayram var. Kaymak gibi yollar yaptık. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Siz siz olun, kurallara uyun. Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur...”


Elazığ’da 5’i Suriyeli 9 sera işçisini taşıyan minibüse kontrolsüz hemzemin geçitte tren çarptı ve Türkiye’nin Başbakanının söylediklerine bakın!


• Elazığ’da 9 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine değinip peşinden ‘kaymak gibi yollar yaptık’ diyebilmek, yorumu sizlere bırakıyoruz…

• Trafik, servis kazaları ülkemizde iş cinayetlerinin ilk üç nedeninden biri iken siz sorunu sadece ‘insan hatası’ olarak açıklıyorsunuz. Oysa trafik/servis kazası nedenli iş cinayetlerinin temelini devletin bir bütün olarak yanlış ulaşım politikaları oluşturmaktadır.

• Yine yanlış iç ve dış politikalar sonucu ülkemizde milyonlarca göçmen Suriyeli var. Savaştan kaçan bu insanlar Türkiye’de en kötü koşullarda çalışmakta ve iş cinayetlerine maruz kalmaktalar. Elazığ’da ölen 5 Suriyeli tarım işçisi günlük sadece 30 TL alıyordu ve hepsi 8-10 kişilik ailelerine bakmak zorundaydılar.

• Son dönemde konu ile ilgili rapor hazırladık. Mevsimlik tarım işçilerinin en önemli ölüm nedeni çalıştıkları araziye uygun olmayan araçlarla ve uygunsuz yollarla götürülürken yollara savrulmaları. İşte Elazığ bu durumun son örneği oldu…


“Geçen hafta Tunçbilek’te yerin 500 metre altında, hayatını kara elmasla kazanan madenci kardeşlerimizle iftarda birlikte olduk. Vatandaşlarımızın gece yarısı olmasına rağmen heyecanı, coşkusu dikkate değerdi...”


• Sosyal medya hesaplarımızda iki ayrı iftar yemeği fotoğrafı paylaştık. İlkinde Başbakanın geldiği yemekte galerinin duvarları kaplanmış, işçiler pürü pak, iftar sofrası zengin, sanki maden demezsiniz kömürün zerresi yok. Oysa ki bunların bir mizansenden ibaret olduğunu biliyoruz. Bu yüzden gerçek bir maden işçisi iftar yemeği fotoğrafı paylaşmıştık. İki tahta üzerine atılan örtü üzerine yumurta, zeytin, pide, peynirden ibaret ve maden işçisinin emek gücünü yeniden üretemeyecek düzeydeki sofrasını.

• Diğer yandan Başbakan TTK ocaklarının özelleştirilme sürecine girdiğinden, buna karşı binlerce Zonguldaklı madencinin sokaklara çıktığından bahsetmiyor. ‘TTK zarar ediyor’ söylemine artık kimse kanmıyor, öyle ki özel ocakların devlete maliyeti daha yüksek, nereden bakarsanız sermaye için madenlerin özelleştirilmesi ‘ballı börek’.

• Son olarak belirtelim. En iyi çalışma koşullarının olduğu iddia edilen Manisa Soma Eynez’de bulunan Koç Holding’e ait Demir Export’un maden ocağında 08.00-16.00 vardiyasında -400 kotta “ayna” diye tabir edilen ve işçinin yüzünün dönük olarak çalıştığı taraftan “topan” denilen taş-kömür parçasının altında kalan 36 yaşındaki Kadir Yayla iş cinayetinde yaşamını yitireli tam bir hafta oldu…

“Türkiye bütün olumsuzluklar içerisinde, ilk 4 ayda dünyanın en fazla büyüyen 5 ülkesi arasına girmeyi başardı...”

• Hangi bedelle? Raporumuzun başlığı ‘Haziran ayında en az 200, yılın ilk altı ayında ise en az 912 işçi yaşamını yitirdi’. Bu büyümenin işçilere yansıması bu. Diğer yandan da çocuk, kadın, yaşlı ve göçmen işçiler başta olmak üzere işçi sınıfının çalışma koşulları kötüleşiyor ve refah seviyesinde de bir artış yok…
➽ Paylaş: