Fire korkusu basınca...

AKP ve MHP’de fire tartışması yaşanırken iki taraf ta birbirlerinde fire olacağından emin. AKP’liler MHP’de firenin çok olacağını belirtirken, MHP yöneticileri “Sorun bizde değil, sorun 316’da” ifadelerini kullanıyorlar...

‘Fire verecekler’
SivriSinekCaz
AKP ile MHP arasında adı “cumhurbaşkanlığı” olacak “başkanlık sistemi” pazarlığı sürüyor... 

MHP’de ve AKP’de milletvekilleri ve tabandan gelen itirazların anayasa değişikliği oylamasına da yansıyacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

Bahçeli yönetimi de AKP yönetimi de partilerinde firenin azaltılması için çalışırken, iki partiyi de “fire korkusu” sarmış durumda. Şimdiden fire konusunda birbirlerini suçlamaya başlamalarının da 330’a ulaşamama endişesinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

AKP, Cumhurbaşkanlığı adı altında “başkanlığı” içeren tekliflerini önümüzdeki hafta Meclis Başkanlığı’na sunmaya hazırlanırken, AKP yöneticileri özel sohbetlerde, “MHP’de firenin yüksek olacağı” değerlendirmesini yapmaları dikkat çekti. “Bu fikre nereden vardınız?” sorusunu yanıtsız bırakan AKP’liler, “değerlendirmelerinin doğru” olduğunu vurgularken, MHP’deki fire sayısının 20’ye kadar ulaşabileceğini vurguladılar.

SORUN MHP’DE DEĞİL AKP’DE
MHP’liler ise tam tersini düşünüyor. AKP’lilerin değerlendirmeleri ile ilgili soruları yanıtlayan MHP yöneticileri, “Sorun bizde değil. En fazla 5 fire veririz. Onlar da oylarının rengini ilan ettiler. Zaten onlardan biri de artık MHP’li değil. Asıl sorun 316’da. AKP’nin 316 milletvekilinin oyu garanti değil. AKP’deki firenin ne kadar yüksek olacağını kestirmek de zor. Çünkü orada ne kadar gizli FETÖ’cü olduğunu kimse bilmiyor. Bu kişilerin şimdi ayrı baş çekme lüksleri yok. Ama 330 sonrası onlara ihtiyaç kalmayacağını biliyorlar. O nedenle nasıl bir tavır alacakları belli değil. Gerekli güvenceler verilmezse sıkıntı yaşanabilir. Desteğimize rağmen 330 bulunamayabilir” dediler.

MHP’DEKİ SIKINTI BÜYÜK
MHP’de Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak başkanlığından bir komisyon AKP’nin teklifini incelemeye alırken, Bahçeli’nin MHP yöneticilerine ve milletvekillerine teklif ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunulmaması tepki çekiyor. Buna tabandan gelen tepki de eklenince milletvekillerinde AKP’nin teklifine soğukluk artmış durumda. “Bizden ne gizleniyor?” diye soruluyor.

Bu arada, bazı milletvekillerinin Genel Merkez’e giderek olup biten hakkında bilgi almaya çalıştıkları, ancak basında yer alan haberlerdeki ayrıntılardan daha fazla bilgi alamadıkları öğrenildi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli milletvekillerine, Anayasa konusunda konuşma yasağı getirirken, TBMM basın toplantısı düzenleyen ve burada başkanlık sistemine ‘hayır’ oyu kullanacağını açıklayan Ümit Özdağ’ı partiden ihraç etti. Bahçeli’nin Özdağ’ı ihraç ederek itiraz edecek olan diğer milletvekillerine gözdağı vermeyi amaçladığı ifade edildi. Bunu karşın Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve İsmail Ok, Özdağ’a sahip çıkarak kendilerinin de hayır oyu kullanacaklarını açıkladı. MHP’nin önümüzdeki günlerde bu milletvekillerini de disipline sevk ederek partiden ihraç edeceği konuşuluyor.

MHP kulislerinde, bütün bu sert önlemlere karşın tabandaki isyanın bastırılamayacağı ve Meclis’teki başkanlık ile ilgili oylamada MHP’deki fireleri önleyemeyeceği ifade ediliyor.

MHP’LİLER AKP’YE GÜVENMİYOR
MHP yönetiminin, “milliyetçiğini ayaklar altına aldık’ söylemi ve “Kürt çözümü” sürecindeki tutumu nedeniyle AKP’ye güvenmeyen ve başkanlığın federalizme yol açacağını ve AKP’nin bir sonraki aşamada federatif sistemi gündeme getireceğini düşünen milletvekillerini ikna etmekte hayli zorlanacağı belirtiliyor. Teklifin içeriğinin ortaya çıkmasıyla birlikte milletvekilleri arasındaki tepkinin daha artacağı vurgulanıyor.

MHP’lilerin bir başka itirazı da başkanlık sistemi ile birlikte iki partili sisteme geçilecek olması. MHP’li Prof. Dr. Özcan Yeniçeri gibi isimler başkanlığa evet denmesinin MHP’ye yapılacak en büyük kötülük olacağını iddia ediyorlar.

FİRE 27 OLURSA BAŞKANLIK REDDEDİLMİŞ OLUR
317 milletvekili olan AKP’de Anayasa oylamalarında Meclis başkanı oy kullanmadığı için 316 milletvekili oy kullanacak. MHP ise 40 vekile sahip. AKP ile MHP’nin toplam milletvekili sayısı 356. Her iki partinin milletvekillerinin tulum evet oyu kullanması halinde Başkanlık ile anayasa değişikliği teklifi referanduma götürecek sayıya rahatça ulaşılıyor. Ancak her iki partiden verilecek fire 27’ye ulaşırsa referandum için gerekli 330 oya ulaşılamıyor. Bu durumda, Başkanlık sistemini öngören Anayasa değişikliği TBMM Genel Kurulu’nda ret edilmiş olacak.
➽ Paylaş:

➽ Gözden Kaçırmayın... ➽ Bunları Okudunuz mu?..

“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/